Hoppa till sidans innehåll

Spånga IS stora satsning på värdegrundsarbete

Spånga IS Fotboll gör en jättesatsning på sitt värdegrundsarbete. Under hösten 2014 är det fokus på Idrotten Vill, för barn, ledare och föräldrar inom föreningen. Målet är att så många som möjligt ska kunna spela fotboll så länge det är möjligt och kunna bli så bra som de vill.
  • Uppdaterad: 18 NOV 2014 12:49

I Stockholmsidrottens Podcast del 3 möter Helen Alpstig från Stockholmsidrotten Camilla Johansson från Spånga IS Fotboll. Hon är projektledare för Projekt Värdegrund.

– Glädje och gemenskap är viktigt för oss. Att det ska vara roligt och att spelarna ska kunna utvecklas utifrån sin egen nivå. Det är en av de största utmaningarna för våra tränare. Det kan vara svårt att möta alla olika spelare speciellt när de är små och har så många olika drivkrafter, säger Camilla Johansson i podcasten.

Under hösten 2013 startade föreningen därför en arbetsgrupp där man utgick från Framtidens Idrottsförening.

– Vi förstod att vi behövde förändra vår verksamhet så att den på ett ännu bättre sätt mötte barnets önskemål och behov. Våren 2014 fattade föreningen beslut om hur resan från knatte till juniorspelare ska se ut i vår förening. Men också hur vi vill att den verksamheten ska fungera så att barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Därför skapade vi Projekt Värdegrund för att kunna ha den dialogen med alla ledare, föräldrar och spelare, säger Milou Werth, ordförande för Spånga IS Fotboll.

Spånga IS Fotbolls projekt startade med att föreningen jobbade med Framtidens Idrottsförening.

– Vi tog fasta på att barn och ungdomar vill kunna utöva idrott på många olika sätt. Tävlingslogik är inte alltid viktigast utan att få motionera och göra det man tycker är roligt, utan krav på prestation. Samtidigt vill de känna att de utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Bli så bra som de kan bli utifrån deras individuella förmåga, förklarar Camilla Johansson

Hon fortsätter:

– Det blir allt viktigare för människor att tillhöra organisationer. Då måste vi som förening vara tydliga med vad vi står för. För att lyckas med det behöver alla i och kring vår verksamhet känna till och stå för det som föreningen gemensamt kommit överens om.

Vill du också ta Framtidens IF till din förening? Läs mer om litteraturen här.

Att arbeta med Framtidens IF, läs här.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link