Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten Dan Blomberg, ordförande för Järnkaminerna, vill att fler upptäcker stämningen på fotbollsläktarna.

"Supporterkulturen domineras av kärleken till det egna laget"

2013-01-10 11:16

2012 var den lugnaste säsongen på länge på fotbollsläktarna i Stockholm. Trots det tror många att det är farligt att gå på fotboll. Stockholms Idrottsförbund träffade Dan Blomberg, ordförande i Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna, och tog ett snack om fördomar, bilden av supportrar i media, polisnotor och varför vissa är rädda för att gå på fotboll.
  • Skapad: 10 JAN 2013 11:16

Det är en av årets kallaste dagar i Stockholm och ett par dagar innan jul. Det är långt fram till nästa säsong börjar i allsvenskan. Men fotboll och allsvenskan känns nästan alltid hett i Stockholm och framförallt de stora supportergrupperna: Bajen Fans, Järnkaminerna och Black Army. Sakta men säkert har det blivit lugnare på läktarna i Stockholm. Men ofta beskrivs en bild i media om oroligheter runt matcher och inne på arenan. Är det farligt att gå på fotboll Dan Blomberg?
– I dag är det extremt ovanligt med våld på läktarna. Det händer att någon enstaka person gör något dumt. Så har det sett ut de senaste åren i Stockholm. Och det bekräftas av idrottsforskaren AG Radman. Regeringens utredare Björn Eriksson och Stefan Dellså säger att sedan 2010 har det var mindre problem för varje år.
– Ibland används ordet läktarvåld ganska slarvigt. De problem som uppstår är ofta inför match, säger Dan Blomberg.

Varför tror du att det finns en bild hos vissa att det är farligt att gå på fotboll?
– Många faktorer. Vi hade de fantastiska åren i början av 2000-talet med mycket folk på läktarna och fantastiska derbyn. Media hakade på den trenden. Det fanns en del problem då. Men det rapporterades det inte lika mycket om.
Dan Blomberg fortsätter:
– Sedan minskade publiksnittet. Det kan vara naturligt eftersom intresset för fotboll går i vågor. Så har det varit i många decennier. Men när snittet sjunker kan det ligga nära till hands är att skriva artiklar om huliganer eftersom det får många klick hos tidningarna på webben. Det är ett attraktivt ämne att skriva om. Oavsett hur utvecklingen går har media en tendens att lyfta upp de problem som finns.

– TV4 gjorde en undersökning för ett par år sedan som handlade om att folk är rädda för att gå på fotboll och hur man ska få stopp på huliganerna. Vi inom Järnkaminerna tittade närmare på undersökningen. De som såg fotboll på teve upplevde att det var farligare än de som var på läktaren. Det säger ganska mycket om medias roll.

Dan Blomberg hoppas att fler ska upptäcka stämningen som det ofta är på matcherna i Stockholm.
– Kom till en match! 999 gånger av 1000 är det en fantastisk upplevelse och läktarkulturen håller hög europaklass i Sverige till skillnad från spelet. De flesta kommer att märka att det nästan alltid är väldigt lugnt runt matcherna. Den läktarkultur vi har skrivs det om i medier i Europa som något väldigt bra.

Framförallt de olika tifoarrangemangen har gett eko i Fotbollseuropa. Senast när AIK mötte Napoli i den sista matchen på Råsunda i november hade AIKs tifogrupp ett tifo som gav Napolis stjärna Edison Cavani ”gåshud”.
– Det är yngre personer upp till personer till 25-30 år som lägger ner ideell tid i flera veckor innan vissa matcher. Det kan kosta upp till 100 000 kronor för ett tifo som finansieras genom insamlingar. När det gäller tifo ligger Djurgården, AIK och Malmö i framkant och tillhör de främsta arrangörerna i Europa.

Att bengaler blivit vanligare bland fansen på läktaren håller Dan Blomberg med om. Men han gillar inte när det blandas ihop med huliganism och läktarvåld.
– Det kan man tycka vad man vill om det men det är en helt annan sak än att misshandla någon och begå brott. Utöver bengaler är det ovanligt med brott på läktaren.

Det finns en ”hata-kultur” på läktaren framförallt när rivaliserande stora klubbar möts. Hur ser du på det?
– Ja, det kan vara högljutt mellan bland annat AIK och Dif som bygger på en 120 år av rivalitet. Jag kan förstå att det kan upplevas som jobbigt. Men det är enorm historia som är häftig och som man kan vara stolt över. Man kan kalla det för hat. Men det är en enorm glimten-i-ögat-kultur. Sedan finns det tyvärr vissa individer som tar det ett steg för långt. Men supporterkulturen domineras främst av kärlek till det egna laget och humor.

Regeringens utredare Björn Eriksson har tidigare sagt att han inte tycker att de klubbar som drivs som bolag ska behöva betala för polisbevakningen. (Bland annat i den här teveintervjun med Stockholms Idrottsförbund) Tills vidare tar polisen ut cirka 1 000 kronor i timmen för varje utkommenderad polis. På högriskmatcher är det cirka 300 poliser som jobbar runt matcherna eller i riskområden i innerstaden där det kan bli sammanstötningar.
– Grundinställningen måste vara att man inte ska betala någon extra kostnad för polisbevakning. Då hamnar vi i en farlig sits där bara de rika föreningarna har råd att betala. Det är väldigt specifikt att man riktar in sig på Stockholmslagen.
Dan Blomberg tycker att ansvariga myndigheter och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) borde se till att polisnotorna för klubbar som drivs som bolag försvinner. Men han ser helst att polisnotorna gäller alla klubbar som har poliser runt matcherna.
– Björn Eriksson säger att det borde gälla alla eller ingen. Där tror jag det kommer landa. Tyvärr är nog det bästa om polisnotorna gäller alla föreningar. Då skulle det bli ett ordentligt liv.

Ett fullsatt Globen eller 50 000 åskådare på nya nationalarenan i Solna. Dan Blomberg tycker att politikerna borde inse värdet för staden med de stora evenemangen.
– Man missar de pengar som de stora Stockholmslagen genererar staden. Madeleine Sjöstedt (idrottsborgarråd (FP) 2006-2010) sade att ett fullsatt Globen genererade flera miljoner plus till stadens kassakistor. Med allt från konsumtion på stan, uppmärksamhet för evenemanget och biljettförsäljning. Det är mycket mer pengar än vad utgifterna för polisen är. Vänder man på det så skulle alltså staden gå back om det inte spelades några matcher.
Han poängterar även nyttan för folkhälsan på lång sikt.
– Glöm inte vad klubbarna gör med att locka nya barn till idrotten och vad det innebär för folkhälsan. Så när polisen riktar in sig på att ta betalat tycker jag inte att man siktar snett utan helt fel.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss