Hoppa till sidans innehåll

Upplands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Uppland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Sigtuna IF satsar på idrottsföräldrar

2016-06-23 12:32

Stress och press från föräldrar är en av anledningarna till att barn, ungdomar och ledare slutar med sin idrott. Sigtuna IF fotboll ville uppmärksamma den här problematiken och startade under våren satsningen Idrottsföräldrar.
  • Uppdaterad: 23 AUG 2016 16:32
Ungdomsidrott

Satsningen Idrottsföräldrar startades för att få fler barn, ungdomar och ledare att stanna kvar längre i Sigtuna IF fotboll. "Det finns många anledningar till varför man väljer att sluta med en idrott, men alltför många ledare, barn och ungdomar slutar med sin idrott för tidigt på grund av egna eller andras föräldrar. Vi startade satsningen Idrottsföräldrar för att vi ville vara preventiva samt lyfta goda beteenden, som fortfarande är i majoritet bland föräldrar och ledare. Vi ville också uppmärksamma domarnas situation och lyfta deras arbetsmiljö", berättar Martin Möller, sportchef i Sigtuna IF fotboll.

Satsningen vände sig främst till föräldrar till och ledare för barn- och ungdomslag i Sigtuna IF fotboll. Men även andra föreningar i Sigtuna kommun samt föreningar från övriga Uppland och norra Stockholm erbjöds att delta.

Den 21 maj genomfördes utbildningsdagen "Idrotten - en plats för glädje, spontanitet och prestationer". De tre föreläsarna Johan Fallby, Jonas Eriksson och Magnus Hedman pratade bland annat om vikten av att göra idrotten till en positiv och utvecklande upplevelse för barn och ungdomar, vad som skapar motivation hos dem och hur mycket man bör träna. I den efterföljande paneldebatten, som leddes av SISU-konsulent Erik Timblad, diskuterades bland annat tidig specialisering och att ledare och föräldrar bör fokusera på prestation och inte på resultat. 

Och reaktionerna efter utbildningsdagen har bara varit positiva. "Det är många som vill hjälpa till att skapa en utbildningsmiljö i världsklass för våra barn och ungdomar i Sigtuna IF fotboll, men även i kommunen i stort. Många av föräldrarna och barnen är ju engagerade i fler idrotter", säger Martin Möller. 

Under hösten kommer Sigtuna IF fotboll att arbeta vidare med dessa frågor. "Flera som deltog på föreläsningen har goda idéer hur de kan hjälpa till att arbeta internt med detta, både på lagnivå och i föräldragrupper", säger Martin Möller. 

Skribent: Kajsa Engdahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Upplands Idrottsförbund
Box 23062
750 23 Uppsala

Besöksadress: Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:Tel: 018277000
Fax: 018247730
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss