Hoppa till sidans innehåll
MINDRE PAPPERSARBETE.
MER TID TILL DIN FÖRENING. 

Johanna ska utveckla Idrottsservice

06 NOV 2015 08:57
Johanna Vilhelmsson är tjejen som håller fast vid saker och ting. Hon har spelat innebandy i många år, jobbat länge inom Sandåkerns SK och bott på fyra adresser inom samma bostadsområde i Umeå. Men nu utmanas hon av att utveckla Idrottsservice samt att tänka nytt för föreningar i SISU Idrottsutbildarna.
  • Skapad: 06 NOV 2015 08:57

Hon är idrotts- och matematiklärare i grunden, men har i stort sett bara jobbat inom idrottens värld. Sandåkerns SK blev Johanna Vilhelmssons första arbetsgivare och det förhållandet höll i elva år.
- Som föreningskonsulent i Sandåkern har jag haft väldigt många olika uppgifter. Det varierade otroligt – en dag kunde jag laga en läcka på taket, jaga en skogsmus i köket och sen ha ett ledarmöte på kvällen. Men uppdraget som tränare gjorde jag ideellt, ler hon.
Johannas egen idrottskarriär började med gymnastik som hon ägnade sig helhjärtat åt innan fotbollen tog över. På gymnasiet hade hon fotboll som specialidrott. Men på universitetets lärarutbildning konkurrerade innebandy ut fotbollen som huvudidrott.
- Jag spelade med både IBK Dalen och IKSU, som jag också tog SM-guld med 2005. Jag satsade som mest på innebandy mellan 2001 och 2007 och hann även med fem landskamper, berättar Johanna.

Fann ny värld i Korpen

Under perioden på Sandåkerns kansli hann hon också med att ge liv åt två pojkar, födda 2008 och 2009. Pojkarna älskar all idrott, intygar Johanna.
- Det är helt otroligt med tanke på hur många matcher de fått hänga med på. Men det är nog fotboll som är roligast för dom båda två just nu.
Efter graviditeterna kände Johanna att det var dags att byta miljö. Hon började söka olika jobb och fann Korpen år 2012, som då hade flera anställda inom Team Nord.
- Jag och två till jobbade som föreningsutvecklare från Jämtland-Härjedalen och norrut. Det var som en helt ny värld med superbra sätt att stötta flera föreningar.
I höstas gjorde dock Korpen en omorganisation och tog bort alla regionala kontor ute i landet. Plötsligt stod Johanna inför arbetslöshet. Men samtidigt behövdes förstärkning inom SISU och Idrottsservice i Umeå, och Johanna fick byta stol.

Kan se det från ovan

Nu arbetar hon 75 procent med SISU-verksamhet och 25 med Idrottsservice.
- Jag tror att jag kan bidra till båda uppdragen ganska bra i och med att jag har suttit på föreningsstolen och vet vilka problem man brottas med i det vardagliga arbetet. Likaså att se SISU:s verksamhet från idrottsperspektiv. Att kunna se det lite ovanifrån, se vad det krockar med och vad som kan brista. Och jag kan brinna för det jag själv har upplevt i föreningar, att hitta verktyg och redskap för att underlätta verksamhet och administration, menar hon.
Johanna hamnade direkt i SISU och VIF:s mål- och verksamhetskonferens, där organisationerna planerar framåt för 2016-2017.
- Det var en jättebra start för att komma in i tänket vad vi ska fokusera på. Jag känner mej inte grön, men tycker ändå att det är spännande att få jobba med många föreningar, inte bara från en idrott.  Och det handlar fortfarande om att stötta föreningar, säger hon.

Skribent: Bitte Torbjörnsdotter
Epost: This is a mailto link
logo_footer_vasterbotten

Besöksadress Umeåkontoret: Idrottenshus, Kungsgatan 89

Postadress Umeå kontoret:Idrottsservice AB svb
Box 3005
903 02 Umeå

Postadress Skellefteåkontoret:

Idrottsservice AB svb
Mullbergsägen 11 B
931 37 Skellefteå

Besöksadress Skellefteåkontoret: Idrottenshus, Norrvalla

logo_footer_vasterbotten
Idrottens Hus, Umeå

Postadress Umeå kontoret:Idrottsservice AB svb
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress Umeå kontoret: Idrottenshus, Dragonskolan

Postadress Skellefteå kontoret: Idrottsservice AB svb
Mullbergsägen 11 B
931 37 Skellefteå

Besöksadress Skellefteå kontoret: Idrottenshus, Norrvalla