Hoppa till sidans innehåll

Payback time i Nordmaling

15 DEC 2015 11:59
Killarna i laget släntrar förbi hallcaféterian och nickar hej till coachen Peter Karlsson. Klockan har slagit för Korpens basketträning för invandrarungdomar i Nordmaling, men Peter vet att några pojkar alltid kommer sent så han har överseende med tiden. Ingen vill ju missa träningen.
  • Skapad: 15 DEC 2015 11:59

Peter och Frida Karlsson har egentligen bara ögon för sin lille Wilmer, fyra månader. Men inget får dem att minska intensiteten i arbetet de lägger ner på invandrarbarnen i Nordmaling. Båda är uppvuxna här, och även om livet tagit dem vägen runt om i världen så är det payback time nu.
- När jag flyttade tillbaka hit så såg jag många invandrarungdomar som hasade runt på byn, och frågade min pappa om det inte fanns några aktiviteter för dom efter skolan. Eftersom jag har hållit på med massor av idrotter så tog jag kontakt med Korpen och fick ett positivt besked till att starta basket, berättar Peter.
Det är två år sedan han startade projektet Underbara ungdomar i Nordmaling och fick lite stipendiestöd av Skandias Idéer för livet. Pengarna gick till att köpa in bollar, västar och en uppsättning inneskor som lånas ut till spelarna som är mellan 14 och 19 år. Mustafa och Ibrahim har varit med sedan starten och kom till Nordmaling från Irak. Några av de andra ungdomarna är från Eritrea medan någon annan kommer från Sudan. Totalt brukar det vara som mest 14-15 ungdomar på de tre träningstillfällena varje vecka. Fyra av dem är ensamkommande, medan resten har familj med sig.

Allt faller på plats
Som enda tjej i laget Northern Knights kämpar Filmawit Yakob hårt med allt hon tar sig för. Peter och hans fru Frida tog lite extra hand om henne från början.
- Nu kör ingen över Filmawit längre, hon står på sig med ett stort självförtroende och satsar på att bli läkare. Vi kan ju se hur alla i laget växer och mognar.
Peter kom själv till Sverige som sjuåring, från en strikt bakgrund med rötterna i Trinidad Tobago. Han gillar samhällsfrågor och har läst freds- och konflikthantering i många år. Som student har han bott i många länder och hade talang för basket som han på hög skolnivå. Fast i Nordmaling fanns ingen basketkultur.
- Men jag har så mycket att ge tillbaka till den byggd som hjälpt mej väldigt bra som ung, och jag vill stanna här. Dessutom tycker jag att allt liksom faller på plats när man spelar basket.
Både Peter och Frida är väldigt angelägna om att alla barn och ungdomar ska känna sig välkomna till basketen, även de svenska barnen. De är också måna om att hålla verksamheten kostnadsfritt för alla.  
- Ibland har vi lite svårt att få det att gå ihop ekonomiskt. Korpen bidrar i alla fall med lokalhyra och vi har fått matchställ till spelarna. Sedan brukar våra egna familjer hjälpas åt att köra laget på matcher.

Michael

Michael Tkabo i blått linne lyssnar till coach Peters instruktioner.

Struktur, ärlighet och respekt
Det var inte helt problemfritt att leda ungdomarna i början. De lyssnade inte alls till Peter på träningarna och han fick jobba för att sätta sig i respekt.
- Samtidigt fick jag vara tydlig med att visa att jag stod upp för dom och för idrottens värderingar.
Ungdomarna mjuknade när de fick mer struktur och förstod att Peter och Frida verkligen brydde sig.
- Deras respekt för mig blir ännu större när jag ibland gör dom sällskap på skolan för att äta lunch. Det är ju uppenbart att dom behöver en fadersfigur, säger Peter.
Michael Tkabo från Eritrea intygar hur att han högaktar Peter som tränare.
- Han hjälper oss med många saker och är en bra människa. Även om han inte är min far så accepterar jag allt han säger, berättar Michael.
Numera behöver Peter bara höja rösten för att spelet ska stanna upp, även om visselpipan är till god hjälp. När det slarvas med övningar, skott och passningar, får killarna slänga sig på golvet och göra tio armhävningar. Peter tilltalas alltid som coach av eleverna. Det händer ibland att pojkarna ringer eller kommer hem till Peter och Frida när det har hänt något negativt.
- Dom kan komma och berätta att det är bråk hemma eller att någon har startat slagsmål. Vi har försökt få dom att förstå att det är bra att vara ärlig, säger Frida medan hon vaggar lille Vilmer på ena armen.

Fortsättning på reportaget följer...

Skribent: Bitte Torbjörnsdotter
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link