Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

I måndagsgruppen är alla välkomna att springa tillsammans

  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:25

Att springa är en trend som bara växer. Det märker IFK Umeå ordentligt, som med sin kväll med Göteborgsvarvs-motionärer stadigt har ökat både gruppen och medlemsantalet.
- Vi vill erbjuda den klassiska varianten med föreningsgemenskap istället för att människor köper ett gymkort och springer på bandet, säger Anna Jonsson, ledare och inspiratör.

För fyra år sedan inspirerades de redan frälsta löparna i IFK Umeå av andan kring Göteborgsvarvet – Sveriges största lopp för motionärer – och ville skapa något liknande i mindre skala. De skapade en öppen motionsgrupp som träffas två gånger i veckan, utomhus varje måndag och en inomhuskväll under vintern.
- Tanken var att locka såväl oerfarna som vana löpare att träffas för att springa och ha roligt tillsammans. Efter ett tag erbjöd vi en fortsättning mot att man betalade medlemsavgift. Det här har lett till en stadig gruppering av cirka 40 personer året runt och cirka 60-70 nya medlemmar, berättar Anna som var en av grundarna till motionsgruppen
Peter Bäcklund började i Göteborgsvarvsgruppen för tre år sedan. Han har alltid gillat att träna och hållit på med såväl lagidrott som konditionssport.
- Idrott är en passion, och det var tack vare syrran som jag fick börja med det här gänget, säger han.

Törs utmana sig själv
Redan från början tilltalades han av den välkomnade andan där alla – ung som gammal, tjejer som killar - togs emot med öppna armar.
- Även om man är typ sämst blir man väldigt välkommen. Det är verkligen för alla och stor skillnad motför exempelvis IKSU där det är betydligt mer resultatinriktat. Här har alla sina egna resultat och värderingar att gå efter, det krävs bara att man är intresserad, menar Peter.
Efter ett tid behövdes fler ledare och det var självklart och roligt att hjälpa till som tidigare ledare inom fotboll och innebandy. Men Peters egna mål har också förändrats.
- Jag trodde väl att jag skulle bara springa fortare och snabbare men det fick jag omvärdera litegrann. Däremot är det jättemycket värt att få inspirationen av att vara med i föreningen. Är man som jag relativt ambitiös vill man hålla en hög nivå. Och den här formen av träning innebär också att får inspiration och törs utmana sig själv och våga tävla. En jätterolig grej är att vi har åkt iväg och sprungit stafetter tillsammans.

Enkelt och billigt
Utomhuslöpningen vår och höst är helt gratis, och när samlingen sker klockan 18 på Noliaområdet hålls alltid en gemensam uppvärmning och en liten temalektion. I vår har man pratat backträning, distanslöpning, motivation och utrustning. Därefter delar löparna upp sig i tre grupper – den snabba, medelgruppen och den lugna, den där man kan jogga sakta.
- Ingen lämnas åt sitt öde och alla håller reda på varandra, vill man kan man gå i den lugna gruppen. Efteråt är det lite fika med frukt och snack. Sista måndagen var vi cirka 200 personer, berättar Peter.
Inomhusträningen vintertid sker med en mer begränsad trupp då max 50 löpare kan springa samtidigt. För att få ut snabb information som når alla har IFK Umeås:s löpargrupp en egen Facebook-sida. Men hur ser man då på detta gigantiska intresse för löpning?
- Att springa är ju väldigt enkelt, man kan starta hemifrån och det kostar lite. Men sen är det ju en uppåtgående trend med träning i allmänhet, även cykling och skidåkning. Men det tar mer tid att starta upp, säger Peter Bäcklund.

Företag vill köpa tjänst
IFK Umeå har även fått många förfrågningar från företag den senaste tiden. De vill köpa tjänst kring löpning, det vill säga alltså utbildning för ett tillfälle för hur man kommer igång med sin löpning.
- Vi har vant oss vid att allt oftare få frågan och ser det som en möjlighet att visa upp vår verksamhet och locka till oss fler medlemmar, säger Anna Jonsson.

Skribent: Bitte Torbjörnsdotter
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss