Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Jämställdhet för en framgångsrik idrott

Idrotten är inte jämställd. Män och kvinnor har inte samma möjlighet att påverka sitt idrottsutövande och möts av olika förväntningar på hur de ska klä sig, uppföra sig och på vad de ska tycka och tänka. Det har länge varit kvinnor som har tagit störst ansvar för att förändra, men vi tycker att alla måste ta ansvar för att lösa problemet. Därför behöver män kliva fram ännu mer för att göra idrotten jämställd.
  • Uppdaterad: 19 MAR 2018 15:20

En starkt bidragande orsak till problemet är de konstlade regler och normer som styr förväntningar på hur män ska vara. En man ska vara tuff och självständig. En man ska inte visa känslor eller svaghet. En riktig karl ska inte gråta. Därför vill vi utmana bilden av manlighet genom att ifrågasätta vad som ska förväntas av en man. Vi vill utmana bilden av vad som egentligen är en riktig karl. Gör det du också!

T-shirts "En riktig karl"

Så här kan du bidra:

1. Hjälp oss att ifrågasätta de konstlade regler som säger hur en man ska vara med din egen, mer moderna, uppfattning. Formulera ditt eget påstående om vad som utmärker "en riktig karl" (t.ex. "visar känslor"). 

2. Lämna ditt eget förslag här >>>>>

3. Vi väljer ut 5 av de inkomna förslagen och trycker nya t-shirts. Vi lottar ut 100 t-shirts bland alla som har bidragit med egna förslag.

4. Om du får en t-shirt, bär den med stolthet så att så många som möjligt tar del av vårt budskap.

------

Här nedanför samlar vi artiklar om jämställdhet – läs dem!

Vinnare i Täby – både på och utanför planen
Vinna matcher är i grunden väldigt enkelt, men att vinna i livet är en betydligt tuffare match. 2014 startade Täby Flyers ett projekt som jobbar både med lagkänsla och individer. När vi frågar Sebastian Brinkenfeldt, head coach för U17-laget och sportchef, vad det innebär säger han att de jobbar med det som idrott handlar om – att utvecklas som människa.

10 små tips för jämställdhet i din förening

Under vintern har vi bjudit in till ett antal frukostträffar med tema#timeout. Siktet har varit inställt på att tillsammans åstadkomma förändring och att påverka idrotten till det bättre. Ett konkret material som har kommit ur detta är "10 små tips för jämställdhet i din förening". 

Vad tänker föreningarna om Idrottens jämställdhetsmål?

Vid 2017 års RF-stämma antogs nya jämställdhetsmål för idrotten, bland annat att kvinnor och män i alla beslutande och rådgivande organ ska vara representerade med minst 40 procent. Men hur ser föreningarna på detta mål?

Skribent: Peter Hållsten
Epost: Adressen Gömd

Livslångt idrottande

Idrottens värdegrund är vår styrka

Idrotten gör Sverige starkare

Idrottsrörelsen bidrar till samhället – både ekonomiskt och socialt men även till folkhälsan och som mötesplats för integration. Idrotten gör Sverige starkare helt enkelt.

RIM 2017 – vad tycker förbundsrepresentanterna i Västerbotten?
Vi ställer 4 snabba frågor till Victoria Wikström, styrelseledamot i Innebandyförbundet, inför RIM 2017.

RIM 2017 – vad tycker förbundsrepresentanterna i Västerbotten?
Vi ställer 4 snabba frågor till Anders Danielsson, generalsekreterare i Kanotförbundet, inför RIM 2017 som hålls i Karlstad 19-21 maj.

RIM 2017 – vad tycker förbundsrepresentanterna i Västerbotten?
Vi ställer 4 snabba frågor till Michael Marklund, ordförande i Curlingförbundet, inför RIM 2017 som hålls i Karlstad 19-21 maj.

Vi tar tempen på – Madelaine Jakobsson
Tre snabba frågor till Madelaine Jakobsson, kommunalråd i Nordmaling – hur heta är de här frågorna i din kommun?

Vi tar tempen på – Linnéa Lindberg
Tre snabba frågor till Linnéa Lindberg, kommunalråd i Åsele – hur heta är de här frågorna i din kommun?

Vi tar tempen på – Tomas Mörtsell
Tre snabba frågor till Tomas Mörtsell, kommunalråd i Storuman – hur heta är de här frågorna i din kommun?

Vad bidrar idrotten med i Lycksele?
Fakta, artiklar och statistik om idrotten i Lycksele.

Vad bidrar idrotten med i Dorotea?
Fakta, artiklar och statistik om idrotten i Dorotea.

Vad bidrar idrotten med i Nordmaling
Fakta, artiklar och statistik om idrotten i Nordmaling.

Vad bidrar idrotten med i Umeå
Fakta, artiklar och statistik om idrotten i Umeå.

Vad bidrar idrotten med i Skellefteå
Fakta, artiklar och statistik om idrotten i Skellefteå.

Vad bidrar idrotten med i Åsele
Fakta, artiklar och statistik om idrotten i Åsele.

Vad bidrar idrotten med i Vilhelmina
Fakta, artiklar och statistik om idrotten i Vilhelmina.

Vad bidrar idrotten med i Norsjö
Fakta, artiklar och statistik om idrotten i Norsjö.

Vad bidrar idrotten med i Robertsfors
Fakta, artiklar och statistik om idrotten i Robertsfors.

Vad bidrar idrotten med i Bjurholm
Fakta, artiklar och statistik om idrotten i Bjurholm.

Vad bidrar idrotten med i Vindeln
Fakta, artiklar och statistik om idrotten i Vindeln.

Vad bidrar idrotten med i Vännäs
Fakta, artiklar och statistik om idrotten i Vännäs.

Läs mer

Idrott i förening

Är fördomarna mot e-sport berättigade?
Sanna Hedlund, regional föreningskonsulent från Sverok Västerbotten får den utmanande frågan direkt i sitt knä när vi träffar henne. Läs mer om hennes svar om såväl värdegrund, överträning och gränsdragningar.

Korpen Västerbotten kan göra mer för sina föreningar
När Carin Nilsson, ordförande i Korpen Västerbotten, besökte Korpenföreningarna i Vindeln, handlade diskussionerna allt från barnafödande till ledarutveckling.

Idrottens utvecklingsråd skapar dialog
Johan Eriksson, Fritidsintendent i Robertsfors kommun väckte frågan om att starta ett utvecklingsråd för idrotten i Robertsfors kommun.

Den arbetande styrelsen fick nog
Ibland gungar det under fötterna, vare sig det gäller gungande havsis eller ett styrelsearbete som slukar för mycket energi. Vi möter Gunnar Svan, ordförande i Robertsfors Motorsällskap och talar om förändringar och utmaningar.

Film: Från kris till fungerande förening
Styrelsearbete är en viktig del av föreningslivet, men rekryteringen är inte alltid det lättaste – vi besöker Vindelns IF efter ett möte där nya styrelsemedlemmar till slut valdes in.

Film: Skapa en krisplan
Den nya styrelsen fick ett brutalt uppvaknade när en mindre incident uppstod. Att agera är en självklarhet, men vad ska man göra och hur ska man agera? När man upprättar en krisplan innebär det att alla i föreningen känner sig trygg i vad som ska göras.

Stöd och verktyg för dig och din förening
Här hittar du bl a foldrar och information som du och din förening kan behöva för att komma vidare i olika situationer.

Den lilla klubben i den lilla byn
Små byaföreningar finns över hela landet. De där små föreningarna med gamla anor som förr fanns i de flesta byarna. Vi besöker Korssjön för att se hur deras förening har förändrats över tiden.

Allas rätt till idrott med Ung i Korpen
Stina Hildingsson på Umeå Korpförening jobbar aktivt med det som många föreningar har i sin värdegrund - ”allas rätt till idrott”.

En egen innebandycup av ungdomarna i Dorotea IF
När de innebandyspelande ungdomarna i Dorotea IF återvände hem efter ett superbra arrangemang i Backe, föddes en idé om att göra en egen cup. Utmaningen låg i att få tillräckligt många lag. 

20 km isbana i Tavelsjö – tack vare ideellt arbete
När solens strålar träffar den hårda ytan reflekteras det i alla regnbågens färger. Det nyper i kinden, knarrar och gnistrar och man känner sig ett med naturen. En bra dag att besöka Tavelsjö AIK:s 20 km långa isbana.

Samarbete skapar möjligheter för Vindelns Hockeyförening
Det är mörkt, tyst och stilla. Strålkastarna har slocknat, rösterna tystnat men kylan slår emot mig som en påminnelse om vilken sorts anläggning vi befinner oss i. Från klubbrummet blickar vi ut mot arenan och plötsligt tänds lampor och en liten aktivitet påbörjas. 

Ekonomi – en paradgren för IBK Dalen
De senasteåren har flera av Sveriges elitidrottslag haft stora problem med ekonomin, mer än hälften av elitlagen finns t ex i Kronofogdens register. Men det finns undantag – vi besöker IBK Dalen för att höra hur de har lyckats med sin goda ekonomi.

Ekonomi i förening – Carina Holmström reder ut begreppen
Det finns många frågor om ekonomihantering när både vana och ovana föreningsmänniskor möts för att lära sig mer om ekonomi. Ibland tar frågorna över. Carina Holmström, ekonomichef på Idrottservice, reder ut, sorterar och får alla på rätt köl igen. 

Läs mer

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss