Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Kontrakt med djävulen

2016-10-10 15:24

Att använda anabola steroider är som att skriva kontrakt med djävulen. Så inledde Tommy Moberg, socionom och nationell expert på steroidmissbruk, sin föreläsning för initierade aktörer i Umeå kring förebyggande arbete och vård av steroidanvändare.
 • Uppdaterad: 02 JAN 2017 16:36

Det finns tre grupper av användare av anabola steroider (AAS), enligt Tommy Moberg. Atleterna (eller idrottarna) är väldigt få eftersom den svenska eliten håller sig ren från doping. I den gruppen är det faktiskt mest motionärer som tar AAS. Absolut största gruppen användare är esteterna, som vill hålla sig fysiskt vackra och försöka ge sken av att de lever ett hälsosamt liv. Den sista gruppen är slagskämparna, som använder AAS för att överleva i sin djungel och öka sitt skrämselkapital.
- Vi har ett stort mörkertal med uppskattningsvis trettio till hundra tusen användare. Den här summan får vi uppskatta och höfta via beslag, berättar Tommy Moberg.
Till detta ska tilläggas att det inom idrotten utförs 3-4 000 dopingtester per år, medan väldigt få polisiära tester görs i samband med brottsutredningar. Trots att innehav omfattas av en hög straffskala enligt lagen.
- Dessutom finns det tyvärr bara behandling mot AAS-missbruk att få i Göteborg och Örebro, lite i Stockholm. Det i kombination med att det görs ett begränsat informationsarbete i skolor innebär att ungdomar överlämnas till självutnämnda experter på nätet, säger Tommy Moberg.
Det finns tre stora skäl till att AAS är ett samhällsproblem. Det första är aggressiviteten som ofta drabbar anhöriga och bekanta men också okända personer. Det andra är steroidpsykoser där användaren kan få paranoida vanföreställningar, och det sista är djupa depressioner med påtagliga självmordsrisker.

Dramatiskt högre självmordssiffra
Ett av många exempel på depression och självmordsbenägenhet visade Tord Grimstad, en ung norsk kille i en vanlig familj. Han började träna mycket i tonåren och utvecklade en speciell typ av muskulatur som kanske är svår att upptäcka för intet ont anande föräldrar, men som växte under kläderna (se artikelbild). Enligt Tords far kan man även se en attitydförändring på bilden. Tord blev allt mer aggressiv, rastlös och fick problem med koncentrationen. 
- Tord började må dåligt men det fanns ingen hjälp att få och han begick självmord före han fyllde 19 år, berättar Tommy.
Som forskare vid Göteborgs Universitet och genom en långvarig samverkan med Sahlgrenska sjukhuset kan Tommy Moberg visa flera exempel på forskningsrapporter kring AAS och dess biverkningar. I en dödlighetsstudie på före detta idrottare visade det sig att idrottare som använt AAS dött före 60 års ålder medan icke användare levde betydligt längre. Sjukdomsscenariot för AAS-användare pendlar mellan allt från vaskulära sjukdomar, cancer, leversvikt och en dramatiskt högre självmordssiffra - fyra gånger högre. Bland dopingfall i Sverige är styrkelyftare en hög andel och det finns även flera fällda inom Friskis & Svettis som också är medlemmar i Svenska Friidrottsförbundet.
- Men i dag handlar det om väldigt få elitidrottare som fastnar i våra kontroller, säger Tommy.

Styrketräning största intresset
Rapporter från Sahlgrenska sjukhuset visar att 54 procent av patienterna som använt AAS också haft annat narkotikamissbruk.
- Samtidigt har de en otroligt stark förnekelse, det har aldrig blivit något problem med deras steroidanvändande. Men ju fler preparat man använt, desto fler gränser har man ju klivit över, menar Tommy Moberg.
Han började jobba med unga missbrukare på 80-talet som socionom, och han såg steroider första gången 1990 på mottagningen.
- Det påminde väldigt mycket om amfetamin men fanns också stora olikheter – killarna upplevde sig som djuriska, fick stor sexualdrift och njöt av att utföra grova våldsbrott, något de gärna raljerade om, berättar han.
Tommy och de andra på Sahlgrenska sjukhuset fick se våldet på nära håll. Användarna slog sina mammor, och unga tjejer som de umgicks med löpte stor risk för misshandel. Killarna gick frekvent över gränsen och hade ofta styrketräning som sitt största intresse.
- Ibland utförs rena vansinnesdåden. Dom riskerar också att bli extremt svartsjuka vilket innebär att flera unga tjejer blivit dödade av sina AAS-killar (senast uppmärksammad är Lotta Rudholm/reds anm). Dom vill ha tjejen för sig själva och förlorar sin impulskontroll eftersom dom är väldigt lättprovocerade. Och vid ett AAS-missbruk riskerar man förändringar av hjärnan. Det i kombination med andra droger kan utlösa snabb och hög aggressivitet, för resten av livet. Så den som experimenterat med AAS tidigare gör klokt i att inte använda alkohol. Hjärnan blir känsligare för alkohol och narkotika vid bruk av AAS, varnar Tommy.

Reducerad empatinivå
Han har flera exempel på spelare från amerikansk fotboll där NFL- spelare utfört brott mot andra personer och där man kan misstänka ett AAS-användande bakom handlingen.
- Vi måste våga diskutera det här frågorna i idrottssammanhang. AAS testas oerhört sällan inom professionella idrotter. Men det måste ringa en varningsklocka när idrottare hamnar i våldssituationer, menar Tommy.
Den här typen av våldshandlingar kan också vara en anledning till den höga självmordsfrekvensen bland användare av AAS. Det är svårt att leva med det man utsatt andra för. En som däremot inte lider av kval eller ångest är Anders Behring Breivik. Han använde AAS som förberedelse inför massakern på Utöya, och beskriver användandet i sitt manifest. Han var också en hängiven gymbesökare och väl bekant med effekterna.
- Eftersom hans största fasa var att han skulle drabbas av empati vid utförandet, så valde han AAS. Han hade också gjort oerhört mycket research och letade efter effekterna när man blir som mest aggressiv. Det blev AAS plus kosttillskott samt energidryck och han dubblade alla preparaten samma dag som han utförde illdådet, allt för att få ett optimalt mentalt tillstånd som underlättade handlingen, berättar Tommy Moberg.
Onekligen blev utförandet systematiskt och oerhört ondskefullt. Behring Breivik kände sig oövervinnerlig, osårbar och fick en ordentligt reducerad empatinivå.
- Frågan är om han hade kunnat utföra dådet utan steroider, funderar Tommy.

Blir som neanderthalare
Det är dock inte påvisat att alla AAS-användare utför våldsbrott. Men forskning i USA har visat att den som använder AAS under en period uppvisar ett betydligt våldsammare beteende.
- Det sambandet finns också kvar om man jämför med de som haft ett tidigare antisocialt beteende och har pågående eller tidigare missbruk av alkohol och eller andra droger.
Enligt en amerikansk antropologisk studie hade människan för mer än 50 000 år sedan en betydligt högre grad av egenproducerat testosteron, vilket var nödvändigt eftersom de levde i en fientlig miljö där omgivningen ville slå ihjäl eller äta upp dem. Rapporten visar att den successiva minskningen har gjort att vi blivit allt mer civiliserade, utvecklat nya tekniker och tvingats bli mer toleranta mot varandra.
- Men med AAS riskerar vi att bli som neanderthalare igen.
Listan över risker, beslag och exempel kan göras lång. En aprilhelg 2015 roade sig Tommy med att se över nyhetsflödet kring anabola steroider. Det blev ett beslag hos en nynazist och över hela landet – Alingsås, Haparanda och Sandviken. Under 2015 ökade beslag av nätdroger via post och kurir kraftigt.
- Det är det största missbruk vi har i landet näst alkohol. Och faktiskt så tas merparten av preparaten via injektioner, vilket innebär stora smittorisker av HIV och hepatitvirus. Så fastän killen kan vara snygg, brun och full av guldkedjor så kan han vara lika infekterad som en vanlig tandlös missbrukare, konstaterar Tommy Moberg till en publik där skrattet fastnar i halsen.


Vanliga bieffekter, tecken och symtom vid återkommande bruk av anabola steroider (AAS):

 • Svår akne, framför allt på bålen – bröstkorg och rygg
 • Hårlossning i förtid – skallighet (om arvsanlagen finns)
 • Hudförändringar med bristningar på överarmar, bröstkorg, lår och rygg
 • Växande kvinnobröst (killar)
 • Djupare röst (tjejer)
 • Krympande testiklar med en ökad risk för sterilitet och på sikt också en ökad risk för testikelcancer
 • Stoppad tillväxt
 • Förändringar i kolesterolnivåerna, och en ökad vätskeansamling i kroppen
 • Påverkan på hjärtat med risk för oregelbunden hjärtrytm, tryck över bröstkorgen och tungt att andas (sammanblandas ibland med ångest)
 • Risk för förstorad hjärtmuskel
 • Kronisk värk med smärtor i kroppen, framför allt i muskler och leder
 • Ökad skaderisk med sen- och muskelbristningar
 • Hudinfektioner som bölder och cystor
 • Snabb viktuppgång med snabbt ökad muskelstorlek framför allt på bröstkorg, nacke och överarmar
 • Unga pojkar har snabbt ökande och överdrivet stor kappmuskel eller Trapeziusmuskel
 • Förändringar i sömnmönster som yttrar sig i att inte sova alls eller alldeles för mycket
 • —Hyperaktivitet eller energilöshet – kan växla mycket snabbt och blir svår att följa för anhöriga eller kompisar
 • Ökad aggressivitet och irritabilitet med extrema humörsvängningar - snabba växlingar. Blir respektlös och söker konflikter såväl verbalt som fysiskt
 • Depression (ofta under uppehållen mellan kurerna)
 • Förändrad kroppsuppfattning – speglar sig mer än vanligt
 • Mycket diskussioner om kosttillskott och krav på att få köpa och använda olika varianter av tillskott

 

Skribent: Bitte Torbjörnsdotter
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss