Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

1 850 medlemmar och aktiviteter för alla åldrar

13 SEP 2018 09:20
Idrottskonsulent Lisbet har gjort ett besök hos Umeå Golfklubb för att ta reda på vad klubben gör för att kunna erbjuda aktiviteter för alla åldrar och nivåer.
  • Skapad: 13 SEP 2018 09:20

Hittade igen några spelare som stod mer och lapade sol än spelade golf. Ett utmärkt tillfälle för att ta mig en pratstund med dem. Får genast lite misstänksamma blickar. Ta ett kort ville de inte men de berättar att de är +65 år unga. 

- Har spelat fotboll i min ungdom och det är få sporter som kan mäta sig med naturupplevelsen som en golfrunda skänker. Inte minst får du uppleva vädrets makter och naturens skiftningar efter årstid.  Ständiga nederlag får oss att bryta ihop, ge upp och komma igen. För det är ju det som är själva grejen med golf, utmaningen. Man behöver inte ens tävla mot någon annan än sig själv. Utmaningen att hela tiden försöka överträffa sig själv är nog så god. 

En av damerna funderar på att ta en kaffetår och frågar om jag vill ha en slurk. Visst säger jag, om jag får veta vad det är som lockar dig till golfbanan. 

- Jag började med golf när gubben var aktiv. Först var jag väldigt reserverad och tyckte att det var aning fånigt att vänta på varande. Nu ser jag det som en god kanelbulle. Kanel – är naturen, sockret är gemenskap med andra och själva bullen är själva bollen. Det är roligt när sonen och hans fru också spelar. Ibland ordnar vi familjeträff vid golfbanan. 

En annan herre skrockar förtjust och tillägger att man kan spela i olika former, enskilt, i par eller grupp och att det finns en del som gillar att tävla. Sedan bör man vara i god kondition, eller man får rätt bra flås om man börjar ändrar han sig. 

Jag får lära mig att golfare är fysiskt mycket aktiva, och man kan få precis så mycket träning och motion som du önskar.  Golf engagerar stora muskelgrupper, framför allt ben, rumpa, rygg och bål. Det räknas till lågintensiv träning och påverkar kroppens förbränning på ett positivt. Många blir av med sina bekymmer också. Att befinna sig på golfbanan rensar skallen väldigt effektivt. Det går nämligen inte att tänka på vardagsbekymmer när du har ett viktigt slag framför dig. På golfbanan är du i nuet och fokuserad mitt i det som händer just för stunden. 

Bryter åldersbarriärer

Jag passar på att fråga Mathias Ferry, Umeå golfklubb hur det kommer sig att så många seniorer väljer att spela golf.  

- Golf är en perfekt aktivitet som kombinerar lågintensiv träning i en vacker miljö. Sen är golf en aktivitet som bryter åldersbarriärer på ett sätt som få andra aktiviteter gör. Seniorer kan spela med juniorer och barnbarn på samma sätt som med jämnåriga. Vi arrangerar regelbundna aktiviteter mot PRO och andra organisationer med ”hög” medelålder. Vår korthålsbana är perfekt för en prova-på-aktivitet där alla som testar dels får lära sig grunderna i hur man håller och slår men också med möjligheten att testa själva spelets idé under lättsamma och enkla former. 

- Vi försöker alltid att räkna beläggning på golfbanan, dvs se hur stor andel av våra bokningsbara tider som utnyttjas. Seniorerna har andra tider som de spelar på jämfört med de som fortfarande är fullt uppe i yrkeslivet. Seniorerna kan spela dagtid i en helt annan utsträckning och det har vi tagit fasta på. Vår seniorverksamhet har återkommande tävlingar från mitten av maj till slutet av september då de spelar tävling varje tisdagmorgon och har träningar varje onsdag vid lunch. I snitt startar ca 80 spelare varje tisdag på vår seniorgolf. Detta är, och har genom åren varit, en stor dragningskraft hos vår klubb. Vintertid kör samma grupp bowling. 

Ideellt engagemang får klubben att fungera

Klubben har ett löpande projekt med att se över den kompetens som våra medlemmar besitter. Vi behöver hjälp i kommittéer och insatsstyrkor, fadderskap för nybörjare samt golfvärdsskap under säsong. Det är en mängd projekt som ska genomföras under varje säsong och fast personal kan bara genomföra en liten del, medlemmarna är en ovärderlig resurs.  

Umeå Golfklubb bildades 1954 och är belägen i Holmsund. Den består idag av tre 9-hålsslingor som växelvis skapar en 18-hålsslinga samt en 9-hålsslinga. Utöver detta har vi en korthålsbana bestående av 6 hål samt ett väl tilltaget övningsområde med drivingrange och övningsgreener.  

Restaurang med fullständiga rättigheter som är öppen från början av maj till slutet av september med julbord under december finns också. Det går att ta buss från stan, men de flesta medlemmar kommer med bil. 

I dagsläget har vi ca 1850 medlemmar och har aktiviteter för alla åldrar, ung som gammal. 


Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss