Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

En egen innebandycup av ungdomarna i Dorotea IF

2017-04-03 14:03

När de innebandyspelande ungdomarna i Dorotea IF återvände hem efter ett superbra arrangemang i Backe, föddes en idé om att göra en egen cup. Utmaningen låg i att få tillräckligt många lag.
  • Uppdaterad: 2017-10-27 09:38

Ungdomarna med Alexander Svanlund i spetsen startade en arbetsgrupp för att skapa arrangemanget och fokuserade på inlandet berättar Jan-Åke Persson, ordförande i Dorotea IF.

 

De ville själv spela men förstod att de måste anordna cupen och bjuda in andra till Dorotea. De satte ett datum, sista helgen i mars. Ungdomarna gick runt till företagen i Dorotea och frågade om sponsring. De flesta företagen ställde upp med priser eller pengar till vilket gjort att föreningen hade fina priser och erfarna domare.


I Dorotea bor kring 3 000 personer, ligger i södra Lappland och gränsar mot Västernorrlands län. Kommuninvånarna pendlar ofta över till Strömsund för såväl handel som jobb.
Föreningslivet i kommunen baseras på få personer av naturliga skäl. Det finns inte så många att välja på så flertalet har uppdrag i flera föreningar. 

 

Behålla ledarna

Dorotea IF är en flersektionsförening, där den största utmaningen är att behålla de fina ledarna som finns i föreningen samt att rekrytera fler så att jobbet fördelas på fler människor. Föreningen har många aktiviteter som konkurrerar om samma barn.

 

– Jag är rädd att de kommer tröttna och då slutar med alla aktiviteter fortsätter Jan-Åke. Därför blev jobbet med att arrangera en cup utvecklande för spelarna som jobbade praktiskt med att fördela uppgifter, räkna på budget och se idrotten från den andra sidan.

 

 

– Målet för dagen var att få flyt i turneringen så att matcherna går smidigt och att skador uteblir. Samt att få till en kul dag för alla åldrar med många spontanpriser som bäste vän på plan vid varje match. Cupen flöt på riktigt bra och alla deltagare & publik var nöjda. Vi var rädda att någon skulle skada sig så vi hade laddat upp med lindor/tejp och plåster och fixat en extra bra försäkring just för cupen, men cupen gick i hamn med en rejäl sträckning som värsta skada.

 

Övergripande målet är att få igång innebandy i inlandet igen. Det finns inte så många cuper i Västerbottens inland för just innebandy så intresset var stort bland grannkommunerna. Dorotea IF lockade runt 100 spelare till Dorotea från bl.a. Åsele, Vilhelmina, Kyrktåsjö och Rossön.

 

– Ungdomslaget har planerat och hoppas på en återkommande turnering. Vi tror att den kan växa och bli större till nästa år avslutar Jan-Åke Persson och förhoppningsvis har köpmännen fått lite extra fart på kassorna också under helgen. Det vi ska ta med oss är att vi ska vara riktigt stolta över en lyckad cup. Vi lyckats med detaljerna som gjorde det hela till succé. T.ex. att förboka lunchbuffén till alla lagen. 

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 090-695 56 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss