Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Projekt i Lycksele lockar bilungdom

2018-02-08 11:26

Otilia Lindblad, Lycksele MK, fick motta utmärkelsen Årets Ungdomsledare av Svenska Bilsportförbundet 2017. Otilia är uppväxt i en motorfamilj och är aktiv i folkrace, rally, isracing och tävlar numera endast i Rallycross. Vi gratulerar och tar oss ett snack med henne. Utvecklingen och jobbet med ungdomarna gör hon tillsammans med sin sambo Jens Olofsson.
  • Uppdaterad: 2018-02-08 11:26

Projektet som de utvecklat heter Lycksele Motorklubb Bilungdom och allt började med att de deltog på en träff med Övre Norra Bilsportförbund. Där uppmuntrades samtliga klubbar att hitta och utveckla aktiviteter för ungdomar. Förbundet uppmuntrade även genom att säga att det fanns pengar att söka.

– Vi började spåna i bilen på väg hem och funderade ut vad vi själva skulle kunna genomföra. Vi tänkte själv på vad vill skulle ha velat göra när vi var yngre. Hur svårt det faktiskt kan vara att prova på om man inte har intresserade/kunniga föräldrar, ett garage etc. Vi tycker helt enkelt att alla oavsett bakgrund/kunskap ska få möjligheten att prova på de vi älskar.  Hur ska man annars vilja satsa på en sport som man ej fått chansen att prova. Behovet finns verkligen. I nuläget består motorvärlden av äldre människor, framförallt män, och de kan vi inte bygga någon säker framtid på. Vi behöver ungdomar: förare, funktionärer, tekniker, mekaniker, publik etc.

Alla är välkomna!
Jens berättar att alla ungdomar, aktiva inom Lycksele MK men framför allt ungdomar som vill prova på bilsport i någon form, är välkomna. Deltagarna får en grundläggande introduktion i vilka bilsporter som finns, även några andra motorsporter presenteras. Sen görs en säkerhetsgenomgång och därefter blir det körning, körning och ännu mera körning. Två och två där dom får känna sig för och testa på i sitt eget tempo.

– I år arrangerar vi två dagar, en dag för tjejer och en dag för tjejer och killar. Eftersom att tjejer och killar kör på exakt samma villkor i bilsporten. I stora drag har vi byggt ihop 3 bilar, köpt förarutrustning till 8 stycken. Vi förbereder banan, införskaffar bränsle och mat. Ser till att alla har en, endagaslicenser + försäkringar. Deltagarna är ungdomar som fyller 15, 16 eller 17 år under året. Vi har även varit tvungna att söka dispens för att alla ungdomar som ska köra oavsett om de har körkortstillstånd eller licens sen tidigare.

Tar och ger energi
Det tar mycket kraft och energi men att jobba med ungdomarna, men det är så otroligt roligt säger de i mun på varandra. De har fått fin respons vilket gör att jobbet känns värdefullt. Otilia och Jens känner stor tacksamhet för att få utbilda ungdomarna och får följa deras utveckling.

– Vi känner oss så otroligt stolta över ungdomarna och njuter att se deras framfart. Ungdomar vill verkligen delta, vara med och prova på. Det är viktigt att vi ger dom de verktyg som de behöver. Vi vill skapa möjlighet för alla som vill testa att få testa. Vi vill hitta fler ungdomar som vill engagera sig i LMK, sudda ut alla hinder och fokusera på att inget är omöjligt.

Otilia berättar att de inte har tänkt så mycket på hur projektet kommer att leva vidare efter några år. De har startat detta för att fortsätta driva det. Hon är övertygad om att projektet kommer att utvecklas. På vilket sätt, kommer framtiden att utvisa.

Har ni några tips till andra som vill göra något liknande?
– Hur mycket som helst, haha! Bolla idéer tillsammans med någon, fundera på fördelar/nackdelar, Skissa på en tydlig budget. Vid planering där ni får frågetecken, kontakta någon som kan hjälpa er. Skapa en tydlig plan på hur ni ska fortsätta att hålla kvar ungdomarna, gör det inte komplicerat och omständligt för då kommer inte ungdomarna att orka. Utan när ni “fångat” nån, försöka att hålla dom kvar genom enkla medel.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss