Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Ungdomarna utvecklar spontanidrottandet

16 SEP 2018 08:00
I Sveriges minsta kommun sjuder idrottslivet och det är barnen och ungdomarna själva som har tagit initiativet till utveckling.
  • Skapad: 16 SEP 2018 08:00

Bjurholm är Sveriges minsta kommun med 2454 invånare. Det finns 9 stycken idrottsföreningar och i 8 olika idrotter. Under förra året var 1 292 personer medlemmar i idrottsföreningar i Bjurholm. Det är 53 % av kommunens befolkning som ger sin tid till en ideell verksamhet som främjar hälsan. 

AktivUngdom i Agnäs IK

Vi får en stund med Magdalena Johansson som sitter med i sektionen AktivUngdomAgnäs IK. 

- AktivUngdom startades upp under 2015 och drivkraften bakom vår uppstart var att vi ville utöka möjligheterna för våra barn och ungdomar att idrotta i Bjurholm. I aktiv ungdom fokuserar vi oss på de idrotter som våra barn och ungdomar vill utöva, alltså inte till en specifik idrott. Det är viktigt för oss att låta barnen och ungdomarna vara med och påverka vad de vill göra, säger Magdalena.

- Det har saknats en organiserad träning för freeskiing och snowboard i Bjurholms kommun. Vi visste att intresset för denna sport är stort för de ungdomar som åker på sin fritid i Agnäsbacken. För att hjälpa dem med att utveckla sina förmågor att hoppa och trixa kom ideén med att starta en organiserad träning för detta. Det medförde att vi tog kontakt med Agnäsbacken som såg väldigt positivt på detta samarbete med att bygga och underhålla den park som finns i Agnäsbacken. Ingen av oss ledare har tidigare erfarenhet av att lära ut freeskiing och snowboard. Därför tog vi kontakt med Liljaskolans freeskiinglärare Kalle Hellqvist som även är aktiv inom skidförbundet. Av honom har vi fått mycket hjälp och tips på hur vi kan bedriva vår träningsverksamhet. Vi har även utökat träningsmöjligheterna då vi har köpt en trampolin som vi använder inomhus under försäsongen, berättar Magdalena vidare. 

Mottot: Att ha roligt

Jimmy Johansson från sektionen fyller i att utgångspunkten är idrott på barnens egna villkor. En träningsgrupp lockade ett 20-tal ungdomar i åldrarna 6-13 år, inte bara från Bjurholm utan även med deltagare från Fredrika. Under en helg arrangerades ett tvådagarsläger i Agnäsbacken som säsongsavslutning. Det innebär åkning i backen, men även med många aktiviteter med musik, mat och boende i stugbyn. Av med hjälm och skidglasögon för en chans att se varandra i ansiktet, känna gemenskap och umgås utanför idrotten. Mottot är att ha roligt. Under sommarhalvåret har hela Bjurholm kommuns ungdomar tillgång till skateparken där de kan bedriva sin spontanidrott. 

2,5Mkr till en ny skatepark

Intresset växtes större och ungdomarna ville utvecklas mer. Det resulterade i en ansökan till Allmänna arvsfonden där Agnäs IK beviljades 2,5 miljoner kronor. Pengar föreningen tilldelades för att satsa på kommunens barn och ungdomars idrottande. Ungdomarna i föreningen fick själva välja vad de ville göra av pengarna och enades om att byta ut den ruttnande trärampen som stått i Bjurholm mot en ny skatepark i betong. Parken stod klar för någon månad sedan. 

Under arbetet med skateparken bildades en referensgrupp bestående av 10 ungdomar från Bjurholms kommun. Dessa ungdomar har fått vara delaktiga hela vägen från den första skissen till invigningen. 

Bjurholms kommun har medfinansierat en del av projektet och en dialog har under projektets gång förts med skolan eftersom bygget har skett på skolgården och används under skoltid. 

- Det har varit lätt att samarbeta med Bjurholms kommun och skolan då vi alla har haft samma inställning att utveckla spontanidrottandet i kommunen, säger Magdalena. 

Hoppas inspirera fler

Magdalena och Jimmy är eniga och säger att det är otroligt skönt att kunna genomföra ett projekt av denna storlek i Bjurholms kommun som ger våra och ungdomar fler möjligheter till att idrotta. De hoppas på att det kan ge ringar på vattnet och inspirera andra. 

- Först och främst är skateparken till för spontanidrott som kan bedrivas när var och en har tid och lust att idrotta. Men vi kommer att anordna olika prova på aktiviteter för att inspirera fler att våga prova. 


Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss