Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Airfloor med Idrottslyft i Bygdeå

2018-04-24 08:42

Bygdeå GIF fick fler deltagare efter att de med idrottslyftspengar införskaffade ett airfloor till gymnastiksektionen. Vi träffade ordförande SaraMi Liljeholm för att höra hur det har gått.
  • Uppdaterad: 24 APR 2018 16:38

SaraMi Liljeholm, ordförande i Bygdeå GIF sedan november 2017, är både ledare och deltagare i föreningens olika sektioner. Hon brinner för att skapa rolig och varierad träningsverksamhet för både vuxna och barn och allra helst träning som vuxna och barn kan utöva tillsammans. Ett mål för SaraMi är att hitta finansiering för utbyggnad av anläggningen, med trampolin och klätterhall.

Bygdeå GIF har fem sektioner och ett medlemsantal på 350 personer. SaraMi berättar att hennes egen dotter deltar både i Bygdeå (fokus träning) och i Sävar IK (tävlingsmoment). Där har de en airtrack vilket hon såg bidrog till både rolig och lärorik träning.  Bygdeå GIF lånade en airtrack och airfloor för att utvärdera för- och nackdelar innan de bestämde sig.

De valde ett airfloor som har lagom mycket stuns. De kan träna sådant som räknas till tumbling och även volter, träna hopp, grupperingar, hjulningar, kullerbyttor, handstående, handvolt, flicflack och mycket mer. Gymnastiksektionen sparade ihop 50% av investeringen och sökte idrottslyftsmedel som täckte det resterande.

Innan satsningen hade klubben en stor minskning av killar och hade tappat nästan alla äldre. Efter satsningen blev könsfördelning jämn och föreningen fick tillströmning av deltagare ända från Lövånger (4,5 mil från Bygdeå) och medlemsantalet har ökat.

Att växa fort innebär även att det krävs fler som hjälper till. Hur har ni löst det?
– Vi fick förstärkning av ledare som egentligen slutat, i väntan på att vi andra ska hinna gå mer utbildningar. Vi kallar dessutom in 3 föräldrar/gång. Vi har delat gruppen (35 barn) i 4 och har 4 olika stationer de roterar på.

–Vi planerar att gå utbildningar för drygt 20 000 kr via gymnastikförbundet i år. Föreningens policy är att vara positivt inställda till att stödja utbildning av tränare. Föreningen söker bidrag för både utbildningar och mer redskap. Sektionen samlar sektionsavgifter och har gjort viss försäljning.

Vi frågar SaraMi hur de jobbat för att få mer killar in i verksamheten. Hon berättar att de aktivt värvat en ung kille som tränare. Föräldrar som hjälper till på träningarna är både män och kvinnor. Jämställdheten bland barnen har kom med satsningen på airfloor och att vi har en manlig tränare som är duktig på gymnastik och kan göra volter.

Vad säger barnen, vad tycker de är roligast?
– Det är väldigt varierat. Vi avslutar ofta träningen med att fråga om de lärt sig något nytt eller blivit bättre på något och vad de tyckte var roligast. Det kan vara allt från magträning till volter som de tycker är roligast.

Bygdeå GIF har även startat en grupp för vuxna där även ungdomar är välkomna. Denna grupp har flera syften. Dels att ge alla möjligheten att utveckla sin rörelserikedom och dels ser vi det som internutbildning av våra egna ledare. När man själv övar gymnastik får man en bättre förmåga att lära ut rörelserna till barnen. Även detta har gett nya medlemmar till föreningen.

Här kan du läsa mer om vilket stöd din förening kan få via Idrottslyftet

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss