Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Alternativa anläggningar – vad är det egentligen?

2018-02-02 15:36

Västerbotten är till ytan väldigt stort. Från fjäll till kust finns många olika utmaningar när vi pratar om anläggningar. I inlandet är de sällan fullbokade medan situationen i Umeå och Skellefteå är den motsatta. Här finns både invånare som idrotter men alla anläggningar är fullbokade och det är svårt att få tider. Något måste förändras – är alternativa anläggningar lösningen? Vi ställer frågan till Daniel Sandström, ansvarig för Idrottslyftet på Västerbottens Idrottsförbund.
  • Uppdaterad: 02 FEB 2018 15:39

Det är bra att bygga anläggningar där folket finns men många gamla områden är inte planerade med idrottshallar eller grönområden. När de växer prioriteras bostäder medan fritidsområden blir eftersatta.
Man behöver hitta sätt att klämma in idrottsanläggningar vilket är en enorm utmaning och det krävs att se utmaningen ur ett nytt perspektiv.

Vi frågar Daniel Sandström, Idrottslyftansvarig på Västerbottens Idrottsförbund hur han ser på alternativa anläggningar.

– Det här är en stor fråga som man kan närma sig från flera perspektiv. Ett perspektiv är när bostadsområden växer och/eller förtätas är det oerhört angeläget att få med idrottsanläggningar och aktivitetsytor i planeringen redan från början. Att få till en idrottsanläggning i efterhand är inte bara svårt, utan det kan även bli en kostsam historia.

– Eftersom marken i en stad som växer är så eftertraktad behöver vi hitta nya smarta sätt att samnyttja de ytor som vi kan bygga på. Det handlar dels om att tänka multifunktionellt utifrån att olika idrotter ska kunna använda idrottsanläggningen men också att tänka multifunktionellt utifrån att en byggnad kan inrymma mer än bara idrottsverksamhet. Varför skulle man inte kunna ha parkering, affärer, sporthall och lägenheter i samma byggnad fast på olika plan?

– En annan ingång kan vara att titta på nedlagda industrilokaler och undersöka möjligheten att anpassa och omvandla till moderna aktivitetsytor. De marknadsmässiga hyrorna är dock en stor utmaning för föreningar att hantera.

Ute och inne, barn och vuxna
Daniel är övertygagad om att framgångskonceptet är att tänka både ute- och inneaktiviteter, samt för både barn och vuxna. När vuxna tränar ute kan barnen träna inne och vice versa.

– Folkhälsoaspekten bör tas i beaktning. Planera in ytor för t ex promenadbanor inomhus, där man använder taket som aktivitetsyta. Ytan byggs med en halvöppen konstruktion där utövarna kan se ned på ytan under. Det kommer att bli nödvändigt att tänka, lager-på-lager-konstruktion och att utnyttja höjd, tänka idrott, sport och fritid och blanda offentlig verksamhet i samma byggnad eller närområde. Om man leker lite med tanken med en promenadbana på taket. På våningen under finns Studieförbund och kreativa näringar med tillgång till samlings- och konferensrum, fortfarande öppen sikt uppåt. Sedan en förskola på våningen under och multianläggningar under huset.

När det gäller själva hallen eller utrymmet bör man titta på flödet i hallen, var man placerar omklädningsrum i förhållande till aktivitetsytor. Viktigt att man tänker på att utövare har nära till omklädningsytor och inte behöver passera över planer när andra utövare har påbörjat sin tid etc.

Kan man göra något, bygga under jord? Kan man bygga över jord?
– Det finns idag alla möjligheter att nyttja land, luft och vatten för att skapa aktivitetsytor. Utmaningarna är att tänka nytt och upparbeta de tillstånd som krävs.

Kan man bygga ”förflyttningsbara”, man kör omkring med dem, som projektet Streetsport on Tour?
– Förflyttningsbara anläggningar, eller så kallade pop up-anläggningar, har blivit en trend inom exempelvis restaurangbranschen. Framförallt i större städer. Kan vara ett sätt att faktiskt göra en anläggningssatsning över hela kommunen genom att låta anläggningen besöka olika orter/byar under året.

Ska man tänka fotbollsplaner, hockeyrinkar eller mer multianläggningar där man kan göra annat?
– Jag är övertygad om att det kommer vara svårare att motivera satsningar på enskilda specialhallar inom kommunpolitiken i framtiden. Kan man däremot argumentera för och påvisa att anläggningen har potential att nå flera målgrupper med olika verksamheter har man ett helt annat förhandlingsläge.

Och när vi tänker på inlandet där underlaget sviktar med ut- och inflyttning i kommunerna. Hur bör man tänka där när man funderar på mer funktionella anläggningar?
– Här finns en annan sorts utmaning eftersom idrottsintresset förändras med barnkullarna och går i berg- och dalbana. Här är det viktigt att bygga eller anpassa en anläggning för ombyggnation för att passa olika idrottsbehov. Det kan vara svårt att i fem år ha en blomstrande bowlinghall som sedan ska anpassas för t ex inlineåkning etc. Det går säkert att göra om man redan från början tar hjälp av de som kan bygga.

Det är därför ytterst viktigt att när nya anläggningar ska byggas, att alla får vara med och bidra med sina erfarenheter innan man skrider till verket. Då kan man bygga funktionsdugliga anläggningar så man t ex inte plötsligt har en fin fotbollsplan, men inget omklädningsrum med toalett till bortalaget.

------

Läs mer om Idrottslyftet, hur föreningar kan få stöd till t ex ombyggnad

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss