Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Är man stark ska man vara snäll, sa Bamse

08 NOV 2018 16:21
Svenska Styrkelyftsförbundet vill sprida sin verksamhet i landet och har just genomfört ett helgläger i Malå. Att starta upp en förening i styrkelyft är inte svårt. Det behövs egentligen bara vilja, skivstång, ställning, bänk och vikter.
  • Uppdaterad: 09 NOV 2018 08:12

Vi frågar Robert Ericsson, Svenska Styrkelyftförbundet (SSF), om Bamses citat stämmer.

- Visst stämmer det!  Även om jag tycker att man alltid ska försöka vara snäll, säger Robert. 

Styrkelyft skiljer sig mycket från bedömningssporter, såsom bodybuilding, för i styrkelyft syns det helt enkelt vem som är starkast. Nämligen den som lyfter mest i förhållande till sin kroppsvikt.  

Styrkelyft är en idrott som innefattar tre delmoment: knäböj, bänkpress och marklyft. Vid tävling genomförs grenarna i nämnd ordning. Deltagaren (lyftaren) har tre försök i varje delgren där den högsta godkända vikten i respektive delgren sparas till ett sammanlagt resultat.  
 
Misslyckas lyftaren med samtliga tre lyft i en delgren är denne diskvalificerad. Misslyckas man med ett lyft får man göra ett nytt försök inom gränsen av de tre försök, antingen på samma vikt alt. höja vikten, eller avstå. Dock är det inte tillåtet att sänka från en tidigare prövad vikt. 

Läger hos Malå Atletklubb

SSF har just haft läger i Malå och vi frågar Robert i vilket syfte. 

- Syftet med Malå som kursplats är att vi vill komma ut med utbildning på orter som har en bra förening men som ofta inte kanske är det givna förstahandsvalet. Vi vill ha styrkelyft i varenda vrå i Sverige! Eftersom vi hade ett läger i Malå tidigare i våras var lusten stor att göra en uppföljning på detta. Lägret handlar om att finna en effektiv och biomekaniskt riktig lyftteknik i våra tre olika tävlingslyft, skapa sig en större övningsbank och strukturera ett eget årsupplägg med fokus på individuella behov. Deltagarna är i alla åldrar, från ungdom upp till veteran, och från flera platser i Västerbotten, säger Robert.  

- Vi har en stark ambition hos oss att bidra till goda och väl presterande hemmamiljöer, oavsett var i landet man befinner sig. Behoven ute i våra föreningar skiftar runtom i landet, men en nyckelfaktor är att skapa god tränar- och träningskunskap på föreningsgolvet där verksamheten skall bedrivas, säger Robert.  

Vad har medlemmarna i Malå Atletklubb lärt sig under helgen?

- Det handlar om att man ska förstå styrkelyftningens metoder och principer och få möjlighet att skapa sig en större övningsbank genom att utföra ett flertal varianter på våra tävlingslyft och nödvändiga prehab-övningar. Vi vill skapa förståelse för syftet med övningarna och för var det kan vara lämpligt att placera in dem i sin egen årsplanering. Hur styrketräning i allmänhet och styrkelyftträning i synnerhet kan bedrivas för att få bäst effekt, oavsett ambitionsnivå. Man får lära sig hur teori kan omsättas i praktik och anpassas utifrån behov och förmåga, säger Bosse Lindgren ordförande i Malå AK. 

God gemenskap ett recept för framgång

Malå Atletklubb har många och bra utövare så vi frågar, vad är receptet för er framgång?  

- Jag tror att det är för att vi jobbar målmedvetet och tillsammans. Vi har haft turen att få fram duktiga lyftare och att duktiga och lovande lyftare har sökt sig till oss. Vi tränar på elitnivå och alla som tävlar har en ambition om att bli en lyftare i Sverigetoppen. Vi började med en stor bredd och tyvärr är det en del som har slutat på vägen, men de som är kvar är absolut Sverigetopp och några även i världstoppen. Även om vi är lite utspridda geografiskt så har vi i princip daglig kontakt allihop. Och de som bor utanför Malå kör gladeligen till Malå för att träna och det är viktigt att kunna träna tillsammans, säger Bosse.

- Vi har en god gemenskap och har himla kul tillsammans. Alla vill på något sätt åt samma håll och hjälper varandra som ett lag även om det är en individuell sport. Och jag tror att alla nya som har kommit till oss har känt sig väldigt välkomna till oss. Vi vill att alla ska trivas. 

Att börja med styrkelyft

Vad skulle Malå Atletklubb ge för råd om någon är intresserad av att börja träna?

- Oavsett om man ska träna för att må bra eller för att bli tävlande styrkelyftare så är rådet att inte gå ut för hårt och att inte sätta för höga mål och inte ge upp när det känns tungt. Man ska se träning och utveckling på lång sikt. Om man vill träna för att må bra så är det med fördel att ta sig till gymmet åtminstone 3 dagar/vecka. Börja med väldigt lätta vikter för när värsta träningsvärken har lagt sig så kommer man att öka vikterna rätt snabbt. Och fråga andra på gymmet som har tränat längre om råd och tips och hur utförandet av övningarna går till så att man inte riskerar att göra illa sig. Styrelse och lyftare i Malå Atletklubb hjälper gärna till att komma igång med träningen, säger Bosse.

- De som har tränat ett tag och har ambitionen att kanske pröva på tävling kan vara med på gemensamma träningar med sin klubb för att få hjälp med att kunna utföra de tunga lyften med god teknik. Man måste även förstå att utvecklingen går väldigt snabbt från början för att sedan plana ut. Där är det tyvärr många som ger upp alldeles för tidigt, säger Bosse.

- Vår största utmaning är ett sjunkande medlemsantal och just nu är det faktiskt att vi är för få lyftare. Vi är med i både styrkelyftsserien och bänkpresserien där man tävlar som lag med tre lyftare. Vi har bara sju lyftare just nu och när vi har några skador så har vi tyvärr inte tillräckligt många lyftare i serien. Vi har en otrolig topp men bredden är för liten nu. 

Arrangemang inom styrkelyft

Tillbaka till Robert Ericsson, Svenska Styrkelyftförbundet (SSF)vad krävs för att en förening ska arrangera ett roligare arrangemang som lockar både publik som utövar. 

- Speakerns insats brukar vara vital för att sätta färg på tävlingen, uppvisningen eller vad det nu kan handla om. Man kan arrangera lyfttävlingar och uppvisningar på en rad olika ställen. Utomhus kan fungera om vädret är stabilt, säger Robert. 

- Vi samverkar mycket gärna med andra idrotter eftersom att alla oftast kan hjälpa varandra med egna kvalitéer. Vi kan styrketräning-som ofta är en hörnsten i de flesta idrotter, och visar gärna god lyftteknik för de som vill. Och andra idrotter får gärna visa oss förbättringspunkter där vi kommer till korta.  

Vilket stöd behöver styrkelyft i inlandet?

- Det har varit en trend med många som har tränat på gym men det har sjunkit något sista två åren. Vi behöver sprida information om styrkelyft i allmänhet. Tyvärr så tror många att man måste vara absolut Sverigetopp innan man börjar samt att många ger upp för tidigt när de väl prövar, säger Bosse.  

- Malå Atletklubb har på fem år tagit 22st SM-medaljer, ett NM-silver, ett VM-silver och ett EM-silver men har trots dessa framgångar inte en enda gång blivit uppmärksammade av Malå Kommun. I tider när mycket är negativt så borde man ju uppmärksamma det som är positivt och vara stolta över de framgångar som vi faktiskt har haft. Vi känner inte att vi har det stöd som vi borde ha från kommunen.

- Vi har i många år försökt hitta en större träningslokal för att kunna utveckla föreningen, för vi är väldigt trångbodda. Vi kan söka medel för utbyggnad av vår lokal men mäktar ju inte med det själva utan måste få hjälp av kommunen i så fall.  Det verkar tyvärr omöjligt liksom att vi sköter i princip allt underhåll själva eftersom att kommunen inte har några pengar till underhåll av sina lokaler. Jag efterlyser en annan prioritering av medborgarnas skattemedel. Vi bör ju satsa pengar på våra ungdomar för att de ska få en meningsfull fritid och kanske stanna kvar i Malå. Jag tror att det tyvärr är så i fler inlandskommuner, säger Bosse. 

Hur gör man för att starta upp en förening inom styrkelyft?

- Att starta upp en förening i styrkelyft är inte svårt. Det viktigaste är att viljan finns och att det finns en skivstång, ställning, bänk och vikter. För föreningsansökan behövs en vald ordförande, sekreterare och kassör samt tillhörande normalstadgar och ett lämpligt föreningsnamn. Utrustning i form av bänk och skivstång med vikter tillsammans med god träningskunskap räcker mycket långt. 

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss