Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Åsele Shotokan välkomnar alla

2018-11-21 08:22

En av de aktiva idrottsföreningarna i Åsele är Åsele Shotokan Karate Klubb. De fångar upp en del av barnen och ungdomarna i kommunen, varje vecka, året runt. Och alla är välkomna, oavsett var de kommer ifrån. Vi träffar Sylve Holmgren för att höra mer.
  • Skapad: 21 NOV 2018 08:22

Klubben drogs igång i slutet av 1979 av Sylve Holmgren som flyttat tillbaka till Åsele året innan, och ville börja träna karate. Själv hade han inga erfarenheter av karate, och i Åsele fanns inte heller någon sådan person. Efter lite efterforskningar fick han kontakt med en instruktör i Umeå, som tränade stilen shotokan.

Det var inte bara Sylve som var intresserad av att börja träna karate visade det sig, utan många andra i Åsele hade samma önskan. Det drogs igång träning, med instruktör från Umeå som kom till Åsele på söndagarna. Men det räckte förstås inte med att bara träna en gång i veckan för att kunna utvecklas i karaten, så under veckorna skötte klubbens medlemmar träningen själva, utifrån träningarna på söndagarna med en kunnig instruktör.

– Så fortsatte det under många år, och klubbens medlemmar fick jobba med olika saker för att få ihop pengar som kunde bekosta instruktörer. Men så småningom hade folk i klubben blivit så pass duktiga att de själva kunde ta hand om träningarna på egen hand.

– För att kunna fortsätta utvecklas måste förstås folk från klubben åka iväg på läger av olika slag, runt om i Norrland, men även i övriga Sverige, och de arrangerar även läger på hemmaplan, med inbjudna instruktörer, dit karatekas (folk som tränar karate) från andra klubbar också är välkomna.

Alla kan träna tillsammans
Medlemsantalet i klubb har varierat under åren, och just nu tränar omkring tjugo personer; barn, ungdomar och vuxna, i klubben. Den yngste är sju år, och den äldste 67 år. Ibland tränar alla tillsammans, trots åldersskillnaderna.

Sylve berättar att shotokan karate är en traditionell karatestil , en av de fem huvudstilarna, och en av de mest utbredda stilarna i världen. Kara betyder tom, och te hand, så karate kan översättas med tom hand. Men i betydelsen tom ligger också någonting djupare än att bara vara obeväpnad. Det inbegriper också en andlig sida; att tömma sitt sinne.

Karate är en utmärkt träningsform för den som vill träna allsidigt, och innehåller styrka, kondition, balans, koordination, timing med mera. Sporten passar, hur klyschigt den än kan låta, alla, kille eller tjej, gammal eller ung, otränad eller vältränad. Man tränar utifrån sina egna förutsättningar. Man måste alltså inte börja när man är ung, utan det går utmärkt att börja i vilken ålder som helst, och man kan fortsätta träna även upp i åldern.

– I karate blir man aldrig fullärd, berättar Sylve. Givetvis utvecklas man mera desto intensivare man tränar, som i allt annat, men det finns inget slut, utan i stället upptäcker man, vilket är en del av tjusningen med karaten, att det alltid finns saker att förbättra. Desto mera man kan, inser man hur lite man egentligen kan.

– En annan fördel med karaten gäller utrustningen. När man börjar är det bara att komma i någon lämplig träningsklädsel, till exempel t-shirt och träningsoverallsbyxor. Man tränar barfota, så inga skor behövs. Om man sen ser att karaten är något som passar en, och man vill fortsätta, köper man en dräkt, gi. En nybörjardräkt får man tag i för kring 350-450 kronor.

Karaten har sitt ursprung i Asien, men numera kan man utan tvekan säga att den också har blivit svensk, som så mycket annat vi importerat till vårt land; mat, musik, dans, kultur med mera. Karate är i dag en av de mest spridda sporterna i världen. Terminologin man använder sig av är på japanska, så har man tränat karate i Sverige, och kommer till en klubb i till exempel Sydamerika, känner man direkt igen sig. Allt heter det samma som hemma i klubben i Sverige.

– Det här gör förstås att det är lätt att känna sig hemma i en karateklubb, till exempel i Åsele, säger Sylve, även om man kommer från ett annat land. Eller man kan vända på det, och säga att det är lika svårt även om man är uppvuxen i Sverige, för i träningslokalen, dojon, är det termer på japanska som gäller.

Flyktingar på 80-talet
Åsele var en av de första mindre kommunerna i landet som tog emot flyktingar. Det var under 80-talets första hälft, då ett stort antal flyktingar från Libanon kom till orten. Några av dom började träna karate, och hälsades förstås välkomna till klubben och dess verksamhet. Under årtiondena därefter har olika flyktinggrupper tagits emot i Åsele, och en del av dessa har börjat träna i klubben. Några integrationsprojekt har egentligen aldrig bedrivits i klubben, utan man har jobbat för att få med folk boende i Åsele i klubbens verksamhet, oavsett om de växt upp i Åsele, eller kommit dit som invandrare eller flykting. Alla har varit välkomna fortsätter Sylve.

– Ett problem för klubben, liksom för andra klubbar i kommunen, och i liknande kommuner i glesbygd, är att ungdomarna ofta försvinner från klubben när de börjar gymnasiet, och måste söka sig till andra orter. Den begränsade arbetsmarknaden gör det också svårt för flyktingar att stanna kvar på orten, även om många trivs i Åsele, och gärna skulle ha stannat kvar, om de bara hittat någon försörjning.

– Är du intresserad av att börja träna karate, eller i alla fall pröva på, är du välkommen till oss i Åsele Shotokan Karate Klubb, säger Sylve Holmgren.

Du hittar information om dem på nätet: www.aselekarate.se och på Facebook; Åsele Shotokan Karate Klubb.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss