Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Foto: Fotograf Andreas Nilsson AB

”Att kuna röra på säj är lika viktit som att stava rätt”

2018-12-27 12:00

Det har passerat en tid sedan Noliahallarna fylldes med barn. Där barn fick prova och upptäcka nya idrotter och aktiviteter. Där vuxna hade möjlighet att lära sig om nya insikter och verktyg som ökar barnens lust, förmåga och möjlighet att röra på sig, så att det blir mer rörelserika. Sen kom Change The Game-turnén som åkte runt i hela länet och spred rörelserikedom från fjäll till kust. Men vad händer nu?
  • Skapad: 27 DEC 2018 12:00

Hur håller vi liv i de kunskaper som vi alla fick med oss under hösten. Hur omvandlar vi kunskap och insikt till ett hållbart idrottande? Har vi förändrat synen på vad som motiverar barn och unga till aktiva liv så att de får samma rätt till rörelse och därmed samma förutsättningar att må bra och prestera bra?

Vi tar ett snack med Fredrik Holmgren, sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott som berättar att finns mycket kunskap i området idag, vi kan inte ducka för det längre. Var nyfiken, kunskap är sällan tung att bära.

– Det finns tre aspekter värda att beakta. ”Lust, förmåga och möjlighet” att delta i olika aktiviteter, säger Fredrik.

Lust: Barn måste få uppleva att det är lustfyllt att röra på sig, det uppnår vi genom att skapa övningar som är roliga att genomföra.
– Får de påverka /styra/välja hur aktiviteten ska utföras?
– Får de goda förutsättningar att jämföra med sig själva snarare är att jämföra sina prestationer med andra?
– Kan de utmana sig själv och misslyckas på ett bekvämt sätt utan för stor ”publikfaktor” i form av tex köer?
– Har de möjlighet att röra på sig eller idrotta med kompisar och ledare som de trivs med och som bryr sig om dem både som spelare och personer?

Förmåga: Barn måste få verktygen att träna sin förmåga att röra på sig, det gör vi genom smarta och åldersanpassade övningar.
– Får de utveckla olika grundläggande rörelsefärdigheter och känna att de kan utföra dem i olika fysiska och psykiska miljöer?
– Får de testa många olika aktiviteter?
– Får de träna på färdigheter som har hög träningsbarhet i deras biologiska ålder? (Tex att utveckla kondition, syreupptagningsförmåga, är i princip omöjligt före puberteten)

Möjlighet: Barn måste få samma chans att bli rörelserika, det uppnår vi genom att utbilda föräldrar, pedagoger och ledare.
– Hur kan man öka möjligheterna att röra på sig i hemmet, kvarteret och i närsamhället?
– Hur kan man öka möjligheterna att utöva fler aktiviteter?

Uppmuntra ansträngningen 
– Tänk på att i första hand uppmuntra ansträngningen och modet att testa nya färdigheter snarare än resultatet eller andra jämförelser med andras prestationer. Du som förälder är en viktig förebild och du behöver inte vara en vältränad ”hurtbulle”. Visa bara att du också vill bli mer rörelserik, avslutar Fredrik.

Har du eller din förening funderingar på att jobba vidare med dessa frågor är ni alltid välkomna att kontakta din idrottskonsulent för vidare samtal.

------

Vad är Rörelserikedom?

Rörelserikedom, physical literacy, kan tolkas som fysisk kunnighet i olika rörelser. Att vara rörelserik är inte samma sak som att vara vältränad utom om att kunna använda kroppen på många olika sätt. Rörelserikedom kan jämföras med ordförråd och ju fler rörelser du kan behärska desto större rörelseförråd får du. Ett rörelseförråd som underlättar för dig att utföra olika aktiviteter. Träna på att hoppa jämfota, sida till sida, på ett ben, göra kullerbytta, sparka, överarmskast till att springa i fyrkant eller balansera på en bräda ökas rörelseförrådet.

Vinsten blir ännu större när barnen stärks, får självförtroende av att prova och känna sig stolta när de klarar det. Då kan de sporras och lägga till ett moment vilket skapar en känsla av frihet, lycka, gemenskap och självförtroende.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss