Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Doping, maskulinitet och våld i nära relation

2017-10-13 11:55

Cirka 30 000 svenskar dopar sig regelbundet, vilket är tre gånger fler än man tidigare trott. Ytterligare 10 000 dopar sig då och då. Konferensen Doping, maskulinitet och våld i nära relation, belyste konsekvenserna av steroidmissbruk, men även hur problemen kan bearbetas med förebyggande arbete.
  • Uppdaterad: 09 NOV 2017 08:20

Åhörarna under konferensen, Doping, maskulinitet och våld i nära relationer, sitter helt tysta för att plötsligt högljutt protestera och skaka på huvudet. Ämnet är tungt, skapar mycket känslor som blandas med igenkännande skratt och klokskaper. Vi får höra fakta som skär genom kroppen och sätter inte bara spår i oss åhörare utan som redan satt sina spår hos de som redan blivit utsatt för våld i nära relationer. Fakta som får männen i salen att vrida sig på stolen och känna obehag eftersom män är förövarna.

Peter Söderström visar på fakta att män står för 95 procent av våldet i världen. Med den utgångspunkten tar han oss vidare till hur förövare kan ha blivit så våldsamma. Peter som träffat många män i det stadium när brottet, våldet redan är begått, och fått en tydlig bild hur de hamnat där. Den våldsamme unge mannen har varit utsatt för våld och sviktande omsorg som barn i några år. Kanske har han varit mobbad i skolan. Han styr sitt behov av inre kontroll genom att kontrollera omgivningen. Han är osäker, rädd och lätt att kränka. Han behöver kontroll eftersom han misstolkar både andras intentioner och handlingar och sina egna känslomässiga reaktioner.

Pressen som byggs skapar män som får svårt att känna sig trygga i sig själva. De går ständigt på högvarv och har svårt att sova. Använder alkohol eller andra droger för att få ro att sova på natten som sedan får den inre pressen att pysa ut i form av våldsamheter.

Misshandel, ofredande och olaga hot
Två inspektörer från Polisen i Umeå och Brott i nära relationer berättar att de vanligaste brotten som utreds är misshandel, ofredande och olaga hot. I regel är det en man och kvinna som är i en uppbrottsfas eller att relationen är slut. Våldet sker stegvis under lång tid och perioderna som är kärleksfulla och varma blir kortare och kortare. Mannen har verkat inom idrotten och använder anabola steroider för att bibehålla sin kropp. De styrker Peters föredrag med att det ofta finns droger inblandade. Många hamnar i ett blandmissbruk och tar gärna centralsdepressiva medel för att känna ro i kroppen och få vilan. När de då dricker alkohol försvinner alla spärrar och ilskan tar över vilket övergår i meningslöst våld.

Flertalet kvinnor tar upp problemet med att de vet att mannen tar hormonpreparat och att i kombination med alkohol så blir han våldsam. Polisen står maktlösa när de inte kan erbjuda någon hjälp när det gäller steroider/hormonpreparat. Det finns hjälp att få när det gäller alkohol och narkotika men när det kommer till steroider står de helt handfallna. Vilken vård ges till en steroidmissbrukare i Västerbotten?

Nästa föredragshållare, Tommy Moberg, fortsätter på det inslagna temat och berättar om gruppen slagskämpar som använder hormonpreparat. Målet för dem är att öka sin skicklighet att slåss, sin förmåga att skrämmas och sin aggressivitet. Det gäller att överleva, ”The survivor of the fittest” som inte är sällan kopplad till grov kriminalitet. Belöning handlar om att få respekt och att ingjuta fruktan i andra. Att öka sitt skrämselkapital.

Aggresivitet – ett samhällsproblem
Anabola steroider (AAS) är ett samhällsproblem av tre mycket påtagliga skäl.

Den aggressivitet som männen använder drabbas ofta anhöriga eller helt okända individer. Som exempel tas hämndaktionen i Göteborg upp där en bil sprängs med offrets dotter i vilket följs av att man slänger in en granat i ett hem där även en 7-årig pojke dör, till dödsskjutning på torg där okända personer drabbas. Det handlar om förlust av impulskontroll till följd av missbruket.

Steroidpsykoser som bland annat kännetecknas av paranoida vanföreställningar t ex att man är förföljd. Ser sig hela tiden om över axeln och får för sig att det både är okända personer som stora massor som vill ta livet av en. De går med pistol under jackan, redo att försvara sig.

Användandet ger också djupa depressioner som innehåller en uttalad livsleda och som medför en påtaglig självmordsrisk. Man får ett negativt tankemönster där båda hoppet om framtiden som intresseförlust är påtaglig.

Förändrar hjärnan
Vad man vet är att anabola steroider skapar bestående förändringar i hjärnan som gör att en person blir mer lättstött och lättare provocerad. Det finns ett klart samband mellan missbruk av anabola steroider och ett våldsamt beteende. Anabola steroider känsliggör hjärnan för bla alkohol, centralstimulerande, narkotika och opiater.

Tommy berätta att den kognitiva funktionen blir rejält påverkad och problemlösningsförmågan är helt obefintlig. Man lever i nuet där tidsuppfattningen rubbas och där förmågan att fatta beslut trubbas av. Det flexibla beteende och tanken försvinner och det går inte att bromsa en pågående handling.

Preventivt arbete
Eftersom våldet är så utbrett idag måste vi jobba preventivt med våra unga män och deras maskulinitet säger Peter. Allt börjar i tidig ålder och den ständiga ansträngningen, att alltid fundera på vad som är okej och inte okej att göra eller vara som kille. Vad signalerar en röd tröja eller att jag gärna sjunger när jag är ute? Snacket i omklädningsrummet ger en felaktig bild av verkligheten när man pratar nedsättande om tjejer och andra människor. Men hur vet man vad som är ok?

Många använder förakt för kvinnor och hbt-personer för att rama in vad killar och män får göra, heterosexism. Vart kommer föraktet ifrån och vet de unga männen innebörden av orden. Som kille är det okej att vara arg och ilsken. Att vara rädd, orolig och ledsen är inte lika okej. Killar upplever en känslomässig begränsning när man inte får lov att gråta, vara osäker och visa sig svag. När man dämpar vissa känslor så tar andra överhand som ilska. Ofta när killar bråkar med varandra betraktas det som ”våld som bara är roligt!” Killar måste förhålla sig till denna våldsamhet, oavsett hur jobbig den är. Rycker på axlarna och säger att alla gör så. Istället för en kram får man en fet smäll på axeln.

En väg är att vi får komma oss in i skolorna och resonera med killarna om normer och maskulinitet.

John Jansson tar över taktpinnen, håller med Peter och förstärker hans ord om att vi lär oss av andras beteenden, av media och vänner och bekanta. Han beskriver hur vi som människor svarar på andras sätt att behandla oss t ex när det lag man spelar mot spelar hårt så börjar man spela hårt tillbaka. Med motiveringen ”det var inte vi som började utan dom”.

John som är indirekt inblandad i Skärgårscampen i Holmsund trycker hårt på att ge unga människor en bra ledarutbildning där stor del handlar om jämlikhet och normer. Ett ord som han återkommer till är ordet respekt som går som en röd tråd i hans resonemang. Respekt mot sig själv, andra och kommer in på vårt språkbruk.

– Säger du hora så gör du ett övergrepp på min mamma, syster, fru och mina döttrar. Och din mamma, syrra och farmor.

I samtal med unga människor måste vi förklara hur ord som de slänger sig med faktiskt har en annan mening som inte är respektfullt. Han hakar i Peters arbete med att få bort föraktet men inte bara hos unga män utan hos alla unga människor. Den ledarutbildning som alla ungdomar får inför att vara ledare i Skärgårdscampen är omfattande och viktig. Den innehåller fysisk aktivitet och en stor del om värderingar som de i sin tur tar med sig under campen. Där varvas det aktiviteter med värdegrundsfrågor om attityder, stereotyper, fördomar, diskriminering och härskartekniker. Allt för att ge barn och ungdomar en egen identitet, styrka att gå emot och ifrågasätta den norm som andra lagt på dem.

-----

Peter Söderström jobbar inom kompetensområde jämställdhet, med fokus på mäns våld mot kvinnor och barn, genusförändrande våldsprevention och ett kritiskt perspektiv på maskulinitet. Se bildspelet från föreläsningen, Vad vore män utan våld?

Christina Stenling och Stina Juto, inspektörer från Polisen i Umeå och Brott i nära relationer

Tommy Moberg, socionom och nationell dopingexpert. Se bildspelet från föreläsningen, Anabola steroider – idrotts-, samhälls- eller hälsoproblem?
Se även 

John Jansson är lektor i psykologi och just nu anställd hos Frölunda hockey för att utveckla värdegrundsarbetet i hela förening. John är även en känd profil inom idrottsvärlden sedan flera år tillbaka.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss