Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Edvin ska få fler barn och ungdomar på Ålidhem att idrotta

2017-12-04 13:21
Ålidhem Äger jobbar för att stärka Ålidhems identitet och bygga upp en plattform som folket kan använda för att arrangera aktiviteter, knyta sociala kontakter och forma idrottsliga och kulturella nätverk.
  • Uppdaterad: 2017-12-04 13:21

Den 5 december 2016 gick pressmeddelandet ut om Ålidhem äger, i Umeå. Projektet fick ekonomisk finansiering i tre år från Kulturrådet. Det är regeringssatsningen på kultur, Äga rum, som ligger bakom stödet där totalt 100 miljoner ska delas ut i Sverige mellan år 2016 och 2018.

Bakom Ålidhem äger finns studieförbundet Studiefrämjandet Västerbottens projektgrupp samt projektledare Edvin Erfanian Mehr, SISU idrottsutbildarna, som står för själva stommen. För att kunna förverkliga projektet och skapa social hållbarhet jobbar projektledningen i en samverkansgrupp med idrottsföreningar, fritidsgård, skola, bibliotek, och kyrkan. Vän i Umeå, spelföreningen Sverok och länets hemslöjdsförening är samarbetspartners och dessutom finns ett nätverk av föreningar i området.

Grunden i Ålidhem Äger är att just ”Ålidhem äger” de aktiviteter som skapas. Det är invånarna som själv skapar innehållet genom att ge förslag på aktiviteter och söka medel för dem. Det ska vara deltagarstyrt och ha ett tydligt folkbildningstänk. Alla inblandade är viktiga resurser och utger en kompetensbank för projektet. Det är också en chans för föreningarna att korsa gränserna mellan sina verksamheter.

Det finns en tipslåda vid Ålidhems centrum där man kan lämna sina förslag.

Edvin skapar möjlighet till idrott

Edvin Erfanian Mehr är projektledare för Ålidhem Äger Sport. Edvin som jobbar med idrotten i projektet känns som ”handen i handsken”. En ung man, boendes på Tomtebo och som hela sitt liv levt, andats och känt av alla olika kulturyttringar i området. Hans förankring till både samhället och idrotten, som till personlig kontakt med de som bor i stadsdelen är en stabil och bra grund att stå på.

Vi frågar Edvin om vad han kan bidra med.

- Jag är driven, reflekterande, lojal, empatisk och bra på att hantera och skapa relationer till ungdomar. Detta skulle jag nog själv se som mina positiva egenskaper. Det är åtminstone så jag vill se mig själv vara. Viktigast av allt, bortsett från drivet, blir att skapa relationer till ungdomarna på området, skapa ett brett kontaktnät.

- Jag är själv uppvuxen på området och brinner för människorna här. Jag vill skapa optimala förutsättningar för att så många som möjligt från Ålidhem kan känna att dom dels för utlopp för sin kreativitet men framförallt en hög personlig utveckling som människa. Mitt bidrag till projektet ska vara ett brett kontaktnät på Ålidhem samt kunskaper om hur människorna på området fungerar.

Det finns många olika språk och kulturer på Ålidhem och ett av Edvins uppdrag är att fånga upp tjejer som vill idrotta och skapa möjligheter för dem. I det stora perspektivet är huvuduppgiften att få fler barn och ungdomar på området till ett aktivare föreningsliv inom idrottsrörelsen.

Edvins bakgrund är att han har studerat Ekonomiprogrammet på gymnasienivå samt olika ledarskapsutbildningar kopplat till fotboll.

- Fotboll är tråkigt nog kanske mitt enda riktiga intresse.

För mig är projektet till för att skapa en gemensam identitet åt folket på Ålidhem. Vi vill erbjuda olika plattformar där folk kan skapa relationer till varandra. Dessa plattformar kan vara allt ifrån sport till musik och läxhjälp.

Hur känns det nu efter en månad på jobbet!

- Det känns riktigt bra. Mina kollegor har verkligen fått mig att känna mig välkommen. Sen är jobbet i sig väldigt stimulerande då jag känner att många av mina egenskaper kan nyttjas och det är ett uppdrag jag brinner för.

Här kan du läsa mer om Ålidhem Äger

Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss