Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Forspaddlarna i Åmsele – något för hela familjen

2017-11-02 11:18

Det är en mulen gråtrist höstdag när vi träffar Maria Lindgren, ordförande i Åmsele Forspaddlarna. Hon slutade att tävla internationellt 2013 och har ett driv som känns attraktivt för en utomstående. Maria har inte bara en stor erfarenhet av idrotten utan vill göra forspaddling till en stor familjeangelägenhet.
  • Uppdaterad: 2017-10-13 11:39

Hon ger oss en snabb återblick och berättar att klubben startades 1978 och man satsade stor energi på att bygga Sveriges första permanenta kanotslalombana. Den byggdes i Åman strax norr om Åmsele och där byggdes även en klubbstuga vid kanten av vattnet som numera agerat tak över huvudet för många paddlare. Banan finns fortfarande kvar och det arrangeras årligen kanotslalomtävlingar och träningsläger där. Under 80-talet arrangerades även internationella tävlingar av Åmsele Forspaddlare, några av dem i grannbyn Mårdsele.

Klubben har 70 medlemmar varav 20 är aktiva. I dagsläget finns både duktiga slalom- och freestylepaddlare. Idag har klubben sin verksamhet under sommaren i Rödåsel och under vintertid i simhallen i Vindeln. I Rödåsel har klubben förråd för sina kajaker och i Åmsele har klubben kvar sin klubbstuga dit det årligen organiseras klubbläger och slalomtävling.

Satsar på hela familjen
Klubben jobbar aktivt med att få med hela familjen på aktiviteter. De har ett medlemskap som främjar barnfamiljer och ser till att det finns låneutrustning för alla. Det är en utmaning att hitta kajaker till alla åldrar men Maria ser det som en nödvändighet. Allt för att föräldrarna kan medverka tillsammans med tränare. Från att ha barnen i knät, till att de sitter i egen kajak och paddlar själv.

Vid vinterträning delas simhallen upp för att skapa utrymme i bassängen även för bad. I den större delen paddlar man och grupperna får rulla så alla får tid att träna. Vill man  att testa paddla så är det söndagar kl. 16-20 i Vindelns simhall som gäller från 1 okt till slutet av april.

Maria berättar hur de tänker angående utrustning:

– Vi bygger sakta upp vår utrustning med hjälp av idrottslyft. Det är fyra forsgrenar som kräver olika sorts kajaker. Så vi behöver fyra olika kajakutrustningar för alla åldrar. Grundutrustning som flytväst och hjälm skiljer sig inte.  

När vi tränar freestyle behövs korta, små kajaker som surfar på vågorna och man gör trix.

Slalomkanoter görs i kolfiber och epoxi. De är lätta men starka. Kanotslalom går ut på att felfritt och på tid paddla en forssträcka försedd med portar. Det är en kombination av teknik, fysik och mentala aspekter.

Kajakcross, plastbåtar som är lite längre och är okrossbara. Man startar fyra personer samtidigt på en lätt slalombana, ibland bara med fyra portar. Först i mål vinner och det är tillåtet att tacklas. De kajakerna kan man paddla i större vatten och forsar.

I störtlopp behöver men en fyrameters kajak, snabbast ner vinner och man paddlar en och en, säger Maria.

Höga krav på ledare
Det finns även ett önskemål om rekreationspaddling med lite längre kajaker med utrymme för lite annan utrustning. Det brukar vara föräldrar som vill paddla uppströms någon timme medan barnen paddlar fors. Maria berättar att de har höga krav på de som är ledare eftersom säkerhetsaspekten är så mycket större än vid idrotter på land. De kräver att ledarna först har några års erfarenhet av att paddla forskajak innan de får bli ledare. De måste behärska forsen, kajaken och vad som kan hända. Då är det ingen risk för medlemmarna att paddla.

– Vi har årligen läger för våra egna medlemmar men även för andra intresserade runt Vindeln och Umeå. Det är för att vi har verksamhet i de två kommunerna. Vi har även läger för hela Sverige när det gäller kanotslalom. Lägret är måndag till fredag och tävling på helgen. I sommar har vi även samarbetat med Rödåbygdens IK som fick pengar från Umeå kommun för att erbjuda våra barn och unga ett meningsfullt sommarlov. Alla barn mellan 6 och 15 år var välkomna att delta. Vi genomförde även egen prova-på paddling via Vindelns kommun. Detta har resulterat i nya medlemmar och pengar till klubben för att köpa ny utrustning, avslutar Maria.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss