Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Från kris till hållbar förening

17 DEC 2018 09:34
När Robertsfors Sportskytteklubb förlorade sin ordförande var föreningen tvungen att tänka om helt för att kunna hålla liv i verksamhet och engagemang. Det blev en utmanande process som i slutändan formade en ännu mer hållbar förening.
  • Uppdaterad: 17 DEC 2018 09:34

Under året förlorade Robertsfors Sportskytteklubb sin ordförande till sjukdom. Curt var en klippa, föreningens alltiallo, kunnig och respekterad ordförande och när han gick bort förlorades en mängd kunskap som många tagit del av under åren. 

Bo Siegwan, Robertsfors sportskytteklubb berättar med dämpad röst.  

- Jag jobbade sida vid sida med Curt, vår ordförande. Många skytteklubbar tog kontakt med honom och bad om hjälp. Han kunde även erbjuda jägarutbildningsexamen vilket rimmar bra med sportskytte där vapnet är själva verktyget, säger Bo.  

Jag försökte gå jämsides med honom för att lära mig allt som han kunde för att kunna hjälpa till att hålla klubben flytande, säger Bo. 

En stor förlust för bygden 

Förutom den mänskliga förlusten var även den idrottsliga förlusten efter Curt stor, inte bara för klubben utan även för bygden. Föreningen hankade sig fram under en tid och upptäckte allt som Curt hade gjort i det dolda, sådant som inte går att berätta. Det handlade om både små och stora åtaganden såsom utbildningar.  Den lilla starka väl ansedda skytteklubben började vackla, släckte bränder som gällde ekonomi och rapporteringar hit och dit. De började allvarligt på att fundera hur de skulle föra klubben vidare. 
 
På något sätt snappade Idrottskonsulenten på orten upp att klubben höll näsan ovanför ytan och började närma sig med frågor om hur det gick om vi behövde hjälp, säger Bo. Det tog några varv innan vi nappade och bjöd in på en träff. Mötet blev över förväntan och idrottskonsulenten frågade och jag svarade så gått det gick. Efter en del funderande, övervägande om vi skulle ta erbjudandet och få hjälp så bjöd vi in henne igen.  
 
Det var som att släppa loss en kreativ våg hos oss alla, berättar Bo. Vi fick jobba med våra roller, vad vi gjorde i styrelsen, vad vi skulle sluta att göra, börja att göra och omfördela jobben. 

Jag vet att hon nämnde olika lösningar men i början tog vi inte till oss. Eller vi kände inte då att det skulle fungera för oss men efter några processer så började slanten trilla ned. Det började kännas som bra lösningar och vi började att dubbla alla poster. Så vi har två ordförande, två vice etc. Vi fortsatta att dubblera arbetsgruppansvariga, lät de inblandade själv avgöra vem de ville samarbeta med. Plötsligt var många i vår lilla klubb engagerade.

Handlingsplan för att skapa engagemang 

Det tog klubben ett halvår att få allt på plats och bygga upp klubben igen. Allt från stadgar till finishen på skjutbanan. Då kom nästa fråga, hur får vi fler medlemmar och vilka aktiviteter ska göras. Nu var valet lätt, Idrottskonsulenten var bara ett telefonsamtal bort och planer började smidas. 

Det blev som vanligt lite jobbigt men inspirerande när hon svepte in och frågade över 100 frågor säger Bo. 

- Fort lärde vi oss att den där rynkan mellan ögonen betydde att vi skulle jobba mer med frågan, vända och vrida på den och vi fick tillåtelse att spåna vilt för att hitta rätt, säger Bo. Du vet när det känns rätt och bra i själ och hjärta. Största jobbet blev sedan att koka ned det i aktiviteter. Och som vi kokade och funderade och letade efter det där lilla sneda leendet som bekräftade att vi var på rätt väg. 

Allt slutade i en handlingsplan. Föreningen bjöd in till en workshop där de bad deltagarna om tips om hur föreningen skulle gå vidare och med vad. Flertalet deltagare fick en personlig inbjudan där de berättade om varför de blev inbjudna och många av dem var inte medlemmar. Klubben var väldigt tydlig med att workshopen inte krävde att förslagsgivaren skulle genomföra sin idé. De hade delat in frågorna på olika stationer och lottat olika grupper. Grupperna fick 20 minuter på varje ställe och roterade runt och skrev upp idéer. 

Innan dagen var slut var vi också slut! säger Bo. Det krävs en hel del kraft och energi att vända och vrida runt på allt. Vi hade några fasta frågor där vi frågade hur många minuter de kunde tänkas hjälpa oss i veckan/månad, vilka maskiner som de hade och vad de kunde hjälpa till med. Och om vi fick kontakta dem när vi behövde hjälp. En annan given fråga var vilka vapen och vapenlicenser deltagarna hade. 

- Efter dagen hade vi listor med de som ville hjälp. Det var otroligt att se t ex att en hade en traktorgrävare och ville hjälpa till en gång och i 30 minuter. Perfekt när vi behövde gräva om kulfånget, berättar Bo. 

Nya aktiviteter för både unga och gamla 

Processen innehöll även mer fria frågor som handlade om att rekrytera fler medlemmar, ungdomar som vuxna, där deltagarna fick ge förslag på aktiviteter. Det kom in förslag på att göra kombiaktivitet där hela familjen kan vara med. När ena gruppen/familjemedlemmen tränar skytte, kan andra i familjen lära sig av scouterna att överleva i skogen eller/och lära sig plocka svamp med ett studieförbund. När snön kommer ska föreningen samarbeta med Robertsfors IK och testa skidskytte.  

- Nu ett halvår senare har vi fått igång ungdomsskytte med en del elever från skolan. Deras intresse verkar hålla i sig och vi behöver en inomhuslokal för att bedriva skytte.  Det är svårt att hitta i själva Robertsfors men vi har fått lånat en tillfällig trång lokal, berättar Bo. 

Det känns som om vi är en ny förening avslutar Bo. Vi har fått inspiration till att se över ”kulfånget” och hitta fler lösningar – en del tokigare än den andra. 


Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss