Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

  • DSC_2105Foto:
  • DSC_2106Foto:
  • DSC_2113Foto:
  • DSC_2093Foto:

Frukostträffar för jämställd idrott

19 OKT 2018 09:44
Den femtonde oktober är det ett år sedan #metoo startade. Ett upprop som snart följdes av idrottens #timeout. För att stärka samverkan för ökad jämställdhet bjuder Västebottensidrotten regelbundet in till frukostträffar med tema #timeout.
  • Uppdaterad: 19 OKT 2018 09:44

Den femtonde oktober var det ett år sedan skådespelaren Alyssia Milano twittrade "If all the women who have been sexually harassed or assaulted wrote 'Me too' as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem”. 

Några veckor efter det startade även idrottens upprop, 2 290 kvinnor gick ut under parollen #timeout och berättar om sexuella trakasserier och sexism inom idrottsvärlden.  De många vittnesmålen är skrämmande, men det är samtidigt viktigt att de kommer upp till ytan.  
 
De vittnar om allt från trakasserier till rena våldtäkter. Det visar på allt från ovälkomna blickar, kommentarer, tafsande, trakasserier till övergrepp och våldtäkter. De utsatta är tjejer och kvinnor i alla åldrar, från olika delar av idrotten - spelare/aktiva, ledare, förtroendevalda, supportrar, journalister. Det handlar om alla nivåer. Både från förening, förbund, landslag, riksmedia, lokalmedia. och sker i stad såväl som i by. 

I uppropet skriver kvinnorna: ”Vi som skriver under detta upprop har olika relation till idrotten. Men vi delar en gemensam upplevelse av att män på olika sätt tar för sig av vårt space, våra kroppar och våra rättigheter, på sätt som begränsar våra liv och som gör våra drömmar inom idrotten lite svårare att uppnå. Kanske gör de inte alltid själva det, men protesterar inte heller när andra gör det. Vi tänker inte tillåta det att fortgå. Det är dags för timeout.” 
 
Vittnesmål från #Timeout

Vittnesmålen från #timeout var många och berörde starkt. Två exempel:

”Den manliga fotbollstränaren sa till mig att jag inte fick träna mina lår för mycket. ’För kvinnor ska inte se ut som män’. Sedan dess har jag alltid haft en dålig känsla inför min kropp. Jag jobbar med det än i dag.” 

“När jag var 12 år och iväg på en resa med ett ungdomslandslag hade vi en ”snuskig” ledare. Han brukade gå rätt in det rum där vi bytte om och duschade. Han var alltid lite för nära och var obehaglig. Vi tyckte det var jättejobbigt och vi vågade inte berätta för våra föräldrar. Vi var bara 12 år och i en annan del av Europa utan våra föräldrar. Ändå betedde han sig så. Han är än i dag tränare till barn och jag har hört värre historier som är sanna och bekräftade, så han har inte blivit en bättre människa. Snarare ännu värre. Han har en historia av att bete sig ”snuskigt” mot båda könen. Vi borde ha anmält honom och ångrar det än idag.” 

Femte frukostträffen för en mer jämställd idrott

I förra veckan möttes ett sextiotal personer hos Västerbottens idrottsförbund för Frukostträff nr 5 #timeout  UmeåUppropet var och är fortfarande en viktig signal som vi vill ta till vara på genom att samla alla som vill förändra idrotten till det bättre. Denna gång fokuserade vi på ämnet machokultur. Hur får vi idrotten att bli en arena där sexism, rasism och homofobi aldrig accepteras? 

Ola Svensson, Sakkunnig inom mångfald höll i träffen i vanlig ordning:
- Det finns en viktig signal från er alla som medverkar som vi vill ta vara på. Så länge ni kommer till vårt samtalsforum om idrott och jämställdhet så fortsätter vi. Jag tror på det goda samtalet, på deltagarna som vill bidra till att förändra samhällsklimaten på olika nivåer. Hit är alla välkomna som har ett behov av att berätta och har ett behov att vilja förändra. Många är eniga om att börja med sig själv, att rannsaka sig själv i möten med andra. Men att även ha modet att vara obekväm i samtal med andra, att ifrågasätta när samtalstonen blir stereotyp och enkelsidig. Ibland behövs det bara att någon stoppar samtalet och markerar att det som sägs inte är ok, säger Ola. 

Frukostträffarnas teman har olika teman men baseras på hur vi får idrotten att bli en arena där sexism, rasism och homofobi aldrig accepteras? Det är högt i tak, alla bidrar och ljudnivån är hög och hjärtlig. Det skrivs postit-lappar som sätts upp på en gemensam yta. Tips och Idéer som senare resulterar i samtalsunderlag när man vill få upp jämställdhet på agendan.  
 
Vi vill gärna se just DU kommer på vår nästa frukostträff den 7 dec. Håll utkik på vår facebooksida.

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss