Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Goda råd för rekrytering – föreningarnas bästa tips

2018-04-20 11:37

Fler än någonsin engagerar sig i idrotten – ändå är det största problemet bland föreningar att hitta styrelsemedlemmar och ledare. Hur löser en modern förening den ekvationen? Lisbet Olofsson delar med sig av goda råd för rekrytering och frågar föreningarna om deras bästa tips.
  • Skapad: 20 APR 2018 11:37

– Föreningen lever mellan två olika världar, det gamla sättet att driva en förening och det nya, framtidens förening. Det krävs förståelse mellan de äldre i föreningen och de nya. De äldre är som suttit länge i styrelsen och som inte vill och inte tror sig kunna stiga ned för att lämna plats för någon annan. De har varit med länge, sett olika projekt födas och dödas, det som inte fungerat mot det som fungerade, inleder Lisbet.

Många föreningar uppger att det är omöjligt att hitta nya styrelsemedlemmar och ledare. Det är den enskilt största frågan inom idrotten. Alltför många föreningar tar upp rekryteringen som en ibland helt omöjlig uppgift. Det lyfts i olika sammanhang och många är bekymrade. 

Följdfrågan om vad föreningen aktivt har gjort för att hitta nya möts ofta med tystnad och svaret blir sedan att andra inte har tid. När följfrågan kommer hur man vet det så blir det tyst igen. För många lever med vald sanning och tar för givet att andra inte tid att engagera sig.

Fler engagerade nu än förr
Idag engagerar sig faktiskt fler än förr men vi märker inte det. För dagens eldsjälar ser annorlunda ut än förr. Vi har fyllt dagarna till bristningsgränsen, men dessutom flyttar vi mer och engagerar oss i kortare perioder. Just det korta engagemanget gör att föreningars medlemmar byts ut fortare än förr. Det krävs en valberedning som hela tiden är på tå och ser möjligheter hos människor i närheten. 

När en förening behöver ledare till ett evenemang och de tillfrågade svarar att de inte vet vad de gör den dagen men kommer om det inte är något annat på gång. Kan förklaringen finnas i vilken generation de tillhör. Så den största frågan för föreningen är hur de hittar ett arbetssätt som säkerställer att ha så mycket is i magen att de litar på medlemmarna, att de kommer. Boka evenemanget och på något sätt säkerställer att de inte står utan ledare/funktionärer den dagen det bär till.

Rekrytering till styrelsen – gör en platsannons
Innan man gör en platsannons behöver styrelsen göra ett jobb där man synliggör vad alla i styrelsen gör. Det brukar sluta med uppgifter omfördelas antigen på fler personer eller att man helt enkelt slutar göra vissa saker. Då får föreningen fram ett underlag på vad som ska göras och vad man behöver för poster eller arbetsgrupper.

Berätta vad posten innebär, vilka moment ska utföras, vilka befogenheter har man. Viktigt att lyfta det positiva. ”Gillar du att påverka och ge valmöjligheter. Vill du verka i en miljö som ger personlig utveckling och ger dig utmaningar att genomföra så det blir skillnad. Vill du vara en del i något större som verkligen ger mening till uppdraget. Då behöver vi dig!”

Nästa steg är att berätta vad som finns idag som hjälper till att underlätta för detta jobb. Exempelvis en erfaren kanslist och det ekonomiska systemet som gör det mycket smidigare för en ny kassör.

Hur långt är uppdraget? I första hand och om önskemål finns en längre tid enligt överenskommelse.

Valberedningen
Underlätta för valberedningen genom att ge dem underlaget. A och O är tydlighet och hur man framför sin förfrågan. Knyt upp frågan med personens kunskap, kompetens eller erfarenhet som gör att man vill fråga henne/honom. Varför vill föreningen ha just dig på denna post.

Mentor-, lärling eller faddersystem
Funktionen är enkel, alla posterna får en lärling som går parallellt och lär sig hur t ex ordförandeposten är. Efter en viss bestämd tid så byter man plats och man upprättar ett kontrakt. Det innebär att den som lärt upp aldrig får lägga sig i den andres jobb om inte hen frågar. Detta innebär att kunskapen behålls inom föreningen, att den första ordföranden inte försvinner ur föreningen utan finns med som vice under en tid och sedan kanske stiger ned som ledamot, leder en annan arbetsgrupp etc.

– Ni där ute, börja med att göra en rekryteringsplan. Ta hjälp av din Idrottskonsulent hos SISU Idrottsutbildarna, avslutar Lisbet Olofsson.

----

Hur gör andra föreningar – vi frågade 12 föreningar om deras bästa tips om rekrytering:

Bygdeå GIF – Fråga inte bara de du känner. Sprid information på FB och dylikt. Var tydlig med vilken typ av person som söks och vad det innebär för den personen att ta på sig uppdraget. Se till att det finns ett tydligt nätverk så att personen känner att den får stöd när den ska komma in i sin roll.

Älvräddarna Robertsfors & Fiskevårdsförening – Poängtera att föreningsengagemang bidrar till en samhällsnytta där alla får känna sig inkluderade och vara delaktig.

Robertsfors IK – Presentera attraktiva mervärden för funktionärer, ledare och förtroendevalda.

Nysätra IF – Fråga föräldrar till nu aktiva barn men även mor- och farföräldrar. En väl fungerande förening är det bästa lockbetet.

IFK Åkullsjön – Genom att poängtera  vikten av en god gemenskap, möjlighet att påverka och att det helt enkelt är roligt att gemensamt göra något för sin förening i samarbete med andra.

Vilhelmina IK – Genom att visa en positiv bild av föreningsarbete, och hur viktigt det är.

Dorotea IF – Grundlig och intressant information om vad föreningens budskap är!

Åsele IK – En bra valberedning som känner mycket folk och är engagerad.

Betsele IF – Ett strukturerat styrelsearbete som fördelas på fler än en person underlättar rekrytering.

Latikbergs IK – Berätta om allt kul ni gör i er förening.

Åsele MS – Informera, peppa och inspirera!

Vilhelmina Skidskytteklubb – Betona vikten att ju fler som delar på uppdragen desto mindre jobb blir det för den enskilda.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss