Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Hej och välkommen Robert!

21 JUN 2018 16:03
Robert Lindberg heter vår nyaste medarbetare som antagit utmaningen att projektleda rörelsesatsningen EMÅ-projektet i Umeå.
  • Skapad: 21 JUN 2018 16:03

Rörelserikedom (Physical Literacy) handlar om att att öka lusten, förmågan och möjligheten att röra på sig som nu testas i praktiken i stadsdelarna Ersboda, Mariehem och Ålidhem. Projektet är en del av regeringens satsning "Nationell samling för daglig rörelse".

Robert kommer att jobba tillsammans med Change the Game och utveckla ett nytt sätt att stimulera fysisk aktivitet. Ambitionen är att få fler fysiskt aktiva och välmående barn samt ge dem bättre förutsättningar att prestera både i skolan och på fritiden. Rörelserikedom är lika viktigt som läs- och skrivförståelse. Därför är skolan en självklar plats att jobba utifrån. Tillsammans skapar vi förutsättningar för barnen att kunna idrotta och vara i rörelse hela livet.

Älgjakt, multisport och TTGU

Robert bor i Innertavle med fru, två barn och två älghundar och är utbildad lärare i idrott, hälsa och historia på Umeå Universitet. Kommer närmast från Mariebergsskolan i Umeå där han jobbat som förstelärare i Idrott och Hälsa. 

Annars känner vi honom mest som multisportare i världsklass och grundare för TTGU (Tough Training Group Umeå). När vi frågar honom det lyser han upp och säger med glädje i rösten:

- När det gäller idrottandet så kämpar jag vidare med allt som är jobbigt, men främst Multisport där jag och mitt lag (Team Haglöfs Silva) tillhör den absoluta världseliten och vi gör allt för att försöka vinna VM som går av stapeln i November på Reunion Island (80 mil utanför Madagaskar). På vägen dit ska vi även köra en världscuptävling i Augusti som går mellan Stockholm och Åbo.

Övrig fritid innehåller förutom idrott, jakt och friluftsliv något han ägnar mycket tid åt. Älgjakt med hundarna står högt upp på listan men även rådjursjakt där hans fars tax är flitigt förekommande under hösten. Robert uppger att hans positiva egenskaper är hans vilja att hitta lösningar istället för att se problemen. Sen att han är tjurig som få och ger sig inte förrän uppgiften är löst för att själv få sinnesro kan mer driva honom själv till frustration.

Just den egenskapen tänker han använda i projektet EMÅ. Man kan inte missta sig, man hör det i rösten, hans engagemang och vilja att få barn och unga att röra på sig.

- Jag tänker använda min energi till att försöka skapa så bra förutsättningar som möjligt för unga att vilja röra på sig. Det kommer naturligtvis att vara ett brett samarbete med många aktörer som alla kan bidra med olika saker. Det känns väldigt inspirerande att vara med och driva ett sånt projekt. Att dessutom alla inblandade (även politikerna, oavsett partifärg) börjar inse allvaret och vikten av att skapa bättre förutsättningar för fysisk aktivitet underlättar då vi alla drar åt samma håll.

Viktigt att inte belasta klasslärarna

Robert sökte jobbet för att han känner att han att mycke att bidra med och brinner för frågan. En stor bidragande orsak är att Umeå ligger i framkant när det gäller Physical literacy och att det känns inspirerande att få vara med och leda utvecklingen. Han tror att han får god användning av sin erfarenhet och sakkunskap från skolans värld. Det är trots genom skolan man kommer i kontakt med Umeås unga. Han tror att det är viktigt att vi utnyttjar den kontaktytan, men att det är av yttersta vikt inte lägga fler uppgifter i knäet på klasslärarna.

Hur känns det efter några dagar på jobbet?

- Det känns fortfarande lite spretigt. Jag har börjat sondera terrängen och söka de rätta nätverken samt försöker sätta mig in i vilka projekt som redan är sjösatta, vilka behoven är, samt möjliga lösningar. Men det här är ingen quickfix utan kommer att kräva ett samarbete av samhällets alla instanser. Det känns väldigt spännande och inspirerande!

 

Info - Regeringens satsning Samling för daglig rörelse består av flera aktörer som arbetar för att få fler barn i rörelse. Riksidrottsförbundet, Gymnastik- och idrottshögskolan, Svenskt Friluftsliv samt Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund/Svenska idrottslärarföreningen står tillsammans med regeringen bakom satsningen.

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss