Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Hitt'ut med hjälp av Idrottslyftet

2018-03-13 09:02
Wilhelmina orienteringsklubb är en nystartad förening som håller på att bygga upp orientering i Vilhelmina. De ville skapa fler tillfällen att prova på och sökte Idrottslyft för att prova sin nya idé ”Hittút”.
  • Uppdaterad: 2018-03-13 09:05

Wilhelmina orienteringsklubb startade för några år sedan av Stina Abramsson som är född och uppväxt i Bjurholm. Stina blev introducerad av orientering av en granne i Bjurholm när hon var kring 10 år och blev biten direkt.  Efter det har orienteringen och skidorientering varit hennes stora intresse. Hon har tävlat på elitnivå och varit med i skidorienteringslandslaget under 12 år och vunnit flera SM-, EM- samt ett VM-guld. 

Stina är ordförande för klubben som har 72 stycken medlemmar och berättar att det är en utmaning för både kroppen och huvudet genom att man ska kunna ta sig fram i obanad terräng samtidigt som man ska läsa kartan och hitta okända kontrollpunkter. 

- Det är en utmaning att lära ut hur man använder kompassen utifrån att det är flera moment man behöver hålla koll på. Först ska du hålla kompassen så att spetsen på kompassen pekar på din position på kartan och peka åt det håll du ska så att du får rätt riktning. Sen ska du hålla kolla på att kartan norr och kompassen norr stämmer med varandra. Slutligen är det viktigt att hålla kompassen plant så att kompassnålen kan röra sig som den ska. 

Fler tillfällen att prova-på

Wilhelmina orienteringsklubb är en nystartad förening som håller på att bygga upp en orienteringsverksamhet i Vilhelmina. De ville skapa fler tillfällen att prova på och utöva orientering förutom vårens kurser under maj månad. Stina med styrelsen utvecklade sin verklighet och sökte Idrottslyftpengar för att prova sin nya idé ”Hittút”. 

- Vår tanke med Hitt’ut  var att man kan besöka några av de 50 kontrollerna som är utsatta i skogen och samhället själv eller tillsammans med andra när man har tid eller lust. Det var ett enkelt sätt att erbjuda orientering under hela sommaren där man kan hitta kontrollerna i sin egen takt. Och det passar alla åldrar. 

Stina avslutar med att berätta att man kombinera orientering med annan idrott eller aktivitet. Det finns skidorientering då man kombinerar orientering med skidåkning och orienteringsskytte som innehåller delgrenarna skjutning, punktorientering samt fri orientering.   

- Vi har fokuserat på att introducera orientering under sommaren i Vilhelmina nu under vår uppstart men vi planerar för att erbjuda skidorientering till nästa vinter. Det är nog bara fantasin som sätter stopp för vad man kan kombinera orientering med. Hitt´ut kommer vi att fortsätta med nästa år eftersom det blev en sådan hit för oss. 

Här kan du läsa mer om hur din förening kan söka pengar via Idrottslyftet

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 090-695 56 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss