Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Hjärtat i Järvsjöby

25 JAN 2019 15:31
Järvsjöby är en by i östra delen av Vilhelmina kommun, cirka 35 kilometer öster om centralorten. Idag bor ett hundratal personer i den lilla byn som hålls ihop av en förening med stort hjärta.
  • Uppdaterad: 25 JAN 2019 15:31

Vi besökte Järvsjöby IF för några år sedan och är nu tillbaka för ett återbesök. Vi är nyfikna på vad som hänt sedan dess. Vi kör mil efter mil, dubbdäcken river tag i smal vinterväg och skogen omringar oss. Utför en backe öppnas landskapet och en by uppenbarar sig. På ena sidan ser vi en isbelagd sjö där solens strålar glittrar. På andra sidan röda stugor med ladugårdar som står i olika formationer i bergsluttningen. 

Vi kör fast i backen upp till den lilla klubbstugan. Grannen fick gå ut och skjuta på vilket är vanligt varje gång, berättar han. Idrottsföreningen har överlevt flera generationer, islossning, in- och utflyttningar, uteblivna jobb, klimatförändring och personliga tragedier. Kittet som håller samman byn, navet där alla samlas, idrottsföreningen har en samhällsnytta utöver det ovanliga hinner han tillägga.  

Peter Fahlander ordförande, nu Kassör i Järvsjöby IF säger att idyllen är ytan, och att det bakom finns en motor av ideella krafter. Små resurser, men stor kämpaglöd. Idag är utrustningen modern och det finns pistmaskin med hydrauliska spårkallar, målhuset har fått ny ljudanläggning och skidstadion är fixad med nytt staket och flaggstänger. Järvsjögården är nymålad både in och utvändigt under byaföreningens försorg.  

- Föreningen är ungefär lika stor nu, men det är en utmaning att engagera ledare till barn och ungdomsgrupper. Det finns inflyttning och det roliga är att det är yngre familjer med barn som har flyttat till byn. Även utländska fritidshusköpare finns naturligtvis bland dem finns det skidåkare som går med i föreningen för att stött vår fina anläggning, säger Peter. 

- På vintern är skidåkningen det stora och på sommaren spelas fotboll, när hösten närmar sig så handlar ju det mesta om jakt och skjutbanan används flitigt 

Då var ni kända för era fantastiskt fina skidspår. Hur ser det ut idag? 

Det är nog fortfarande våra fina spår och vår tävling Järvsjörennet som gör oss kända. Det vill vi naturligtvis fortsätta med. Vi har en modern pistmaskin med spårkallar. Ishockeyplanen är borta, men istället har vi fotbollsplan som vi sköter och använder sommartid, säger Peter 

Vi vill även fortsätta och utveckla vår skjutbana så det är nästa steg att göra. Installation av självmarkering är nästa sak på banan. Tankar finns för att göra ett långlopp på skidor. Vi har även talat om tävling och träning med hundspann. Så det finns saker som ligger framöver.  

Om du fick önska inför 2019, vad skulle det vara som skulle gagna Järvsjöby IF? 

- Fler ledare och att bygdmedelsansökan för skjutbanan går igenom, avslutar Peter. 

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss