Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Hur är en modern förening?

09 MAR 2019 09:00
Hur ser en modern förening ut för er? Vad kännetecknar den och vad behöver föreningen börja göra, fortsätta med och sluta göra. Svaret på denna fråga finns hos dess medlemmar.
  • Skapad: 09 MAR 2019 09:00

Idrottskonsulent Lisbet resonerar om vad som egentligen utmärker en modern förening.  

Vad är en modern förening?
En modern förening är attraktiv och leds av ledare som förstår vikten av att komma överens om syfte, mål och vision genom demokrati. Det kräver en tydlig föreningsidé med en strategisk ledning som ständigt jobbar med förnyelse. För att ta tillvara på medlemmarnas önskemål, idéer krävs att informations(idé)inhämtningen sker på ett modernt sätt som är effektivt och mindre tidskrävande. 
 
Föreningen har jobbat fram en värdegrund som genomsyrar hela verksamheten och som hålls uppdaterad. Tränare och ledare har både barn- och ungdomsutbildning som ledarutbildningar vilket kvalitetsäkrar verksamheten och skapar en trygg idrottsmiljön är för barnen.  

Det är enkelt att engagera sig
Sättet att engagera sig på är enkelt och följer med samhällets utveckling. Kortare och mer inriktade uppdrag som känns både spännande och utvecklande. Uppdragen är specificerade och den som åtar sig det vet precis vad som ska göras och varför. Rekryteringen blir enklare och mer ärlig. Det blir en jämn ström med aktiva som vill ingå eftersom föreningen når fler genom att jobba med inkludering, jämställdhet och rekrytering av ledare från nya målgrupper.  

Kan man förändra medlemskapet så det blir mer attraktivt? 

Går det att betala i efterhand, kan man dela upp sin betalning, endast betala för det man använder etc.? Kan en medlem välja en summa själv som känns lämplig? Hur mycket vågar föreningen tänja och utveckla medlemskapet så det passar bättre?

Föreningen skapar tillfällen till rörelserikedom som utvecklar kompetens, självförtroende och motivation till rörelse. Det resulterar i långa loppet till fler människor med god hälsa hela livet. Alla åldrar är aktiva och det finns olika sätt där vuxna tränar med sina barn eller att det finns träningsformer som attraherar och anpassas till målgruppen.  

Inkluderande föreningar når fler

Jämställdhet och inkludering sätts högt upp på agendan. Jämställdhetsfrågor och normkritik lyfts vid samtal med/mellan ledare, tränar, aktiva till föräldrar och genomsyrar hela föreningen på att spännande, utmanande och utvecklande sätt.  

Föreningen är till för alla som finns på orten och deltagarna har möjlighet att utveckla sin egen verksamhet. Tränare och ledare har utbildat sig speciellt för att kunna bemöta alla medlemmar, oavsett behov och förutsättningar. 

För vissa föreningar krävs ingen förändring men för andra desto mer. Förändring tar tid och är ett ständigt utvecklingsarbete. Men det är värt mödan, för en modern förening är ständigt attraktiv.

För att summera, en modern förening:

  • Erbjuder attraktiva verksamhetsformer
  • Har enkla och öppna demokratiska processer
  • Har flexibla former för engagemang 
  • Har en tydlig föreningsidé och en strategisk ledning 

Håller du med?

 

Idrottsrörelsens vision för "Den moderna föreningen som engagerar":

2025 har vi en stark och levande idrottsrörelse som tar vara på människors engagemang och inspirerar till delaktighet. Medlemskapet är moderniserat. Det är enkelt och välkomnande att engagera sig oavsett bakgrund, ålder, kön eller andra förutsättningar. Föreningar bildas och utvecklas med verksamhet i linje med svensk idrotts mål.

Människor vill engagera sig och är stolta över att vara en del av sin förening och av svensk idrott. Föreningen har antagit nya former där grunden är människors vilja att vara med och bidra i föreningen. Föreningens möten hålls i såväl gamla som nya forum och verksamheten kännetecknas av glädje, gemenskap och öppenhet.

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss