Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Laget säljer – men vems är pengarna egentligen?

2018-09-17 08:41

Vi tar upp ett ständigt aktuellt ämne som kan skapa skavsår mellan styrelsen och sektioner. Nämligen lagkassan. Vad gäller egentligen?
  • Uppdaterad: 17 SEP 2018 08:41

Det är lätt att tro att sektionen eller laget som städat eller sålt salami för att kunna köpa nya matchställ har rätt att bestämma över sina pengar. I själva verket är det föreningens styrelse som beslutar över föreningens pengar och därmed också lagkassor, inte till exempel lagets lagledare. Förhoppningsvis låter styrelsen laget köpa sina matchställ, men det är föreningen som betalar. Inte laget som betalar till sig själv.

Pengarna tillhör föreningen

Principen är att alla pengar som kommer in i föreningens namn också ska tillhöra föreningen. Det är styrelsen som har beslutanderätten över vad föreningens pengar ska användas till. Annars uppstår redovisningsproblem för föreningen. Systemet med lagkassor, där lagets spelare tjänar in pengar åt föreningen och sedan på egen hand använder ett lagkonto för att betala träningsläger eller material går stick i stäv med föreningstanken, där ”alla jobbar för alla”. Lösningar som gagnar det enskilda laget i föreningen, innebär ett steg i fel riktning från föreningstanken och den klassiska ”vi-känslan” inom föreningen. 

Kan en individ göra anspråk på "sin del" av kassan?

När lagkasse-modellen används på individnivå, tar systemet ännu ett steg bort från ”vi-känslan” i klubben. Säg att varje lagmedlems individuella insatser och bidrag till lagkassan bokförs, spelare för spelare. Nisse drar in 500 kronor till lagkassan på sin salamiförsäljning och Anders lyckas få in tusen kronor. När laget sedan köper klubbjackor till spelarna kan Nisse avräkna 500 kronor, medan Anders kan avräkna tusen kronor på den totala kostnaden. ”Kreativa” lösningar, där varje spelare kan göra avräkningar i förhållande till utförda insatser åt laget, skapar ofta problem. Vad händer om en spelare flyttar och har pengarna bokförda som ”sina”? Är laget, det vill säga föreningen, då skyldig att utbetala innestående pengar till spelaren? Svaret är nej. En spelare som av någon anledning slutar kan inte kräva att få ut sin del av lagkassan. Men har lagkassor tillämpats enligt exemplet ovan, uppstår lätt bråk och slitningar om spelaren kräver ”sina” pengar.

Skatterättsliga konsekvenser

Ett sådant system, med en avräkningsmodell på individnivå, ger dessutom med största sannolikhet skatterättsliga konsekvenser. Om pengarna så tydligt och direkt används för att betala någonting som direkt tillfaller en person, det vill säga för att betala spelarens kostnader för sin fritidsverksamhet utifrån de arbetsinsatser denne utfört, så kommer saken i helt annat läget, än om gällande praxis för föreningar används. När föreningen står för motsvarande kostnader för alla spelare i laget, uppkommer inte någon skattepliktig förmån.

Bruket av lagkassor ökar sannolikheten att föreningens ekonomi ges en felaktig redovisning, och därmed brister redovisningen till såväl medlemmar som andra. Allvarliga problem kan uppstå om ett lag plötsligt väljer att byta förening och tar med sig sin lagkassa, med pengar som laget tjänat ihop och ser som sina.

Ett lag som väljer att lägga ner sin verksamhet eller flytta till en annan förening kan inte kräva att få behålla sin lagkassa, om det inte särskilt finns angivet i föreningens stadgar att så är möjligt. En majoritet av alla idrottsföreningar har inte sådana klausuler inskrivna i stadgarna.

Om föreningens stadgar skulle tillåta att pengar flyttas med ett lag, uppstår skattetekniska frågor. Då måste de inblandade kolla upp vilka skatteregler som gäller.

Styrelsen ger lagledaren mandat att för föreningens räkning skapa vissa kostnader, såsom boende, resor, mat och deltagaravgifter under t ex Gothia Cup till en viss totalsumma. En mindre summa kanske varje spelare får skjuta till ur egen ficka, men den summan är inte avhängig vad var och en tjänat ihop. Precis som allt lagsammanhang är det ”en för alla, alla för en som gäller”.

 

Här kan du få hjälp med dina frågor om hantering av föreningens eller lagets ekonomi

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss