Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Många goda exempel på inkluderande idrott i Västerbotten

11 OKT 2018 08:00
Idrotten kan erbjuda en bra väg in i samhället och vi har sett många goda exempel där föreningar i Västerbotten har gjort stor skillnad för många människor. Det finns fortfarande pengar att söka för föreningar som vill inkludera fler.
  • Skapad: 11 OKT 2018 08:00

En av de bästa metoderna för att integrera utlandsfödda personer in i samhället är idrotten. Vi har under de senaste åren sett många goda exempel, där idrotten har haft en betydande roll och gjort skillnad för många individer. För att underlätta för föreningar finns möjlighet till stöd från VIF/SISU. Det gäller både rådgivning samt ekonomisk stöttning.  

- Vi vill att fler tar tag i frågan och söker stöd för att inkludera utlandsfödda personer i sin förening säger Ola Svensson, sakkunnig inom mångfald, Umeå.

Här kommer några inspirerande idéer som andra föreningar gjort och gör. 

Korpen Nordmaling

Peter och Frida KarlssonKorpens basketträning för invandrarungdomar i NordmalingBåde Peter och Frida är väldigt angelägna om att alla barn och ungdomar ska känna sig välkomna till basketen, även de svenska barnen. 

Läs mer 

Skellefteå Skidklubb

Ola Strömberg, ordförande i Skellefteå Skidklubb berättar att de har som en del i vuxenskidskolan under de senaste 2 åren bedrivit skidskola för ”nysvenskar”.

- Det har varit blandat pojkar och flickor och detta har skett i samarbete med Skellefteå fritid och SISU Idrottsutbildarna som bidragit med utrustningsbidrag. Totalt hade vi mer än 10 olika nationaliteter på skidor senaste vintern, säger Ola. 

- Det har varit ruggigt kul. Flera av våra instruktörer riktar särskild uppmärksamhet till denna grupp. Definitivt har det varit en stämningshöjare. Deltagarna har, så vitt jag vet, varit nöjda och känt sig välkomna och det har enbart varit trevligt. Flera har dessutom jobbat som funktionär vid klubbens arrangemang, fortsätter Ola. 

IFK Hällnäs

Torbjörn Hägglund, IFK Hällnäs kunde starta upp sin vilande bordtennissektion då man fick med fyra unga duktiga flyktingkillar i gruppen. 

Älvräddarna och casting i Robertsfors

Jari Toivonen, Älvräddarna och casting i Robertsfors:
- Vi anordnade ett fiskeläger för barn och ungdomar som gillar att vara ute i naturen. Det var ett trettiotal ungdomar mellan tio och sjutton år som medverkade. Vi såg glädjen hos deltagarna som fick både lära sig om allemansrätt, fiska på olika sätt och arbeta tillsammans. Föreningen öppnade upp möjligheten för många målgrupper att medverka på sina egna villkor. Än har vi inte sett så många effekter. Vi har nyligen blivit en fiskeklubb med casting så vi är fortfarande i nystartsfasen, berättar Jari.  
 
- Mitt tips till andra är att inte fokusera på olika särskilda grupper. Skapa förutsättningar för alla att medverka utan att bli utpekad som t ex utlandsfödd, rullstolsburen eller pensionär. Tänk inte så mycket utan bara gör, avslutar Jari.

Fortfarande pengar och annat stöd att söka 

Åsa Johansson, sakkunnig inom mångfald i Norra länsdelen uppmanar alla att söka både för att utveckla sin befintliga verksamhet men även för nya aktiviteter och ideer för inkludering. 

- Västerbottens Idrottsförbund fördelar detta anslag i länet och ni som förening har möjlighet att söka ekonomiskt stöd för inkluderande verksamhet. Ambitionen är att så stor del av anslaget som möjligt ska gå till projekt och verksamhet i länets föreningar, säger Åsa. 

 

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss