Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

När idrotten betyder mer än det man ser

04 APR 2019 09:49
För Tannbergsskolans skol-IF har satsning på integration inneburit många fler medlemmar och ett brett utbud av nya idrotter. Yohannes och Abdullah är två av de ungdomar som hittat både språk, vänner och en meningsfull fritid genom föreningen.
  • Skapad: 04 APR 2019 09:49

Yohannes kom till Sverige 2015 och började då på högstadieskolan i Lycksele. I sitt hemland brukade han ibland sparka lite boll för att det var kul men deltog inte i någon organiserad träning. På högstadieskolan fanns ingen skolidrottsförening men Yohannes fick kontakt med ortens fotbollsförening.

- Det var svårt att förstå instruktioner, så jag slutade träna, säger Yohannes.

Han tyckte dock att det var svårt att förstå instruktioner, både då det gällde träningstider och instruktioner på planen så han slutade träna. När han började på Gymnasieskolan kom han i kontakt med Tannbergsskolans Skol IF (TIF) och han började träna med dem. I TIF fanns det tränare som arbetade i projekt med integration som stöttade både individernas och lagets utveckling. Man lade extra tid på att gå igenom regler och man stöttade de som behövde påminnelse om bl.a. träningstider.

Chans att prova många idrotter

Inom TIF kan man prova alla idrotter om man vill och Yohannes har förutom fotboll även tränat styrketräning, skidor och löpning. Men det är fotbollen som han satsar på. Efter att han tränat i TIF ett tag så kände han sig mogen att gå tillbaka och även träna med det andra fotbollslaget. Under 2018 fick han Stig Bäckmans stipendiet* för sin insats i Lycksele IF.

Yohannes berättar om att han har lärt känna många av sina kamrater i idrotten. Idrotten har betytt mycket för honom och den utgör en stor del av hans fritid.

Viktigt stöd från tränare och lagkamrater

Abullah kom till Sverige 2015 och började på högstadiet. Han började träna fotboll först då han något år senare började språkintroduktion på Gymnasieskolan i Lycksele och kom i kontakt med Tannbergsskolans IF. Han fick stöd av TIFs ledare att börja träna fotboll och deltog i Vinterligan. Vinterligan är en futsal-liga där man arbetar med förenings- och regelkunskap, syftet är att medlemmarna ska öka sina kunskaper inom idrotten och föreningslivet. Viktig kunskap när de går vidare till nästa förening. Intresset för fotboll växte sig snart starkt och Abdullahs mål blev snabbt att spela i Lycksele IF:s A-lag. Han tränar målmedvetet och berättar om hur viktigt stödet är som han får från sina lagkamrater och ledare. Tack vare det stödet har han tränat och utvecklats både som fotbollsspelare och som person. Han tränar i dag i B-laget som även har gemensamma träningar med A-laget.

- Det var mycket lättare att lära sig svenska på fotbollsplanen, eftersom man kunde lyssna och sedan göra som de andra i laget gjorde, menar Abdullah. 

Lättare att lära svenska på planen

Abdullah beskriver att det var mycket lättare att lära sig svenska på fotbollsplanen, eftersom han kunde lyssna och sedan göra som de andra i laget gjorde. Han tycker att det är ett mycket bra komplement till de teoretiska grammatiklektioner som han också går på.

- Det är bra att träna i ett lag där man talar flera olika språk för då behövde alla lära sig svenska, menar Abdullah och Yohannes.

Både Abdullah och Yohannes beskriver att det är bra att träna i ett lag där man talar flera olika språk för då behövde alla lära sig svenska. Att det också finns en ledare som aktivt arbetar med integration och tar sig tid att ge stöd där det behövs är av stor vikt för att man ska känna sig motiverad att fortsätta träna.

Fler medlemmar och idrotter i föreningen

För Tannbergsskolans skol IF har arbetet med integration inneburit att föreningen fått många fler medlemmar och de har genom medlemmarnas önskemål skapat ett brett utbud av idrotter. Som medlem i TIF får man komma med förslag och idéer och vägen från ord till handling är kort. De har skapat en förening där man på ett mycket smidigt sätt kan utöva vilken idrott man vill.  De har också haft möjlighet att anordna fler skolturneringar där klasserna får möta varandra inom bl.a. brännboll och badminton. Många av de aktiva medlemmarna är också intresserade av att utbilda sig mer inom idrott och ledarskap. TIF har också skapat ett nätverk med övriga föreningar i Lycksele för att stötta sina medlemmar att fortsätta träna i en idrottsförening även när gymnasiet och deras tid i TIF är avslutad.

* Stig Bäckmans Stipendiet –Kriterier: en A-pojksspelare/ungdomsspelare som visat träningsflit samt varit lojal mot föreningen, sina lagkamrater och tränare. Det delas ut årligen till en eller två talangfulla P16-spelare.

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss