Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Obbola IK skapade en arena för livslångt idrottande

11 SEP 2018 09:08
Ett gäng cykelentusiaster träffades och började utmana sig själva med att cykla i en tuffare terräng, skogscykling. Eftersom tiden gick utökades intresset, cykelstigarna började sina och tanken växte. Tänk om vi kan få till en arena för MBT cykling!
  • Skapad: 11 SEP 2018 09:08

Gänget förstod fort att de borde organisera sig, få med sig fler och börja tänka större tillsammans med andra som brann för natur och utomhusaktiviteter. De tog kontakt med Obbola IK, en stark idrottsklubb som under 2012 genomfördes en översyn av föreningen framtida inriktning med vision, verksamhetsidé och värderingar. Deras tanke att föreningslivet innehåller mer än idrottsliga aktiviteter framgick av visionen ”Mer än idrott – En klubb full av stjärnor”. Förening utvecklas kontinuerligt och tilldrar sig nytt intresse. Föreningen rymmer fotboll, innebandy, cykel och ett skidspår. Klubben attraherar inte bara aktiva utan ledare, föräldrar och anhöriga som på olika sätt stöttar verksamheten. Årligen läggs det ner tusentals ideella timmar i föreningen. 

Fredrik Berndes, ordförande i cykelsektionen berättar att de ville få fler att cykla tillsammans och under gemensamma klubbfärger.  

De var snabbt igång med att skapa en cykeldress då det är en första tillhörighet, växte snabbt från 4 cykelentusiaster till att vara 70 som cyklade. Efterhand kom önskemål från yngre förmågor att också få cykla. Men då hade de inga förutsättningar rent anläggningsmässigt att ta hand om barn och ungdomar på ett tryggt sätt. En idé om att skapa några gupp och gräva några gropar växte fram. Tanken var att ge en möjlighet att kunna leka cykel. Frågan bollades internt och de fick sedan kontakt med SISU och Västerbottens Idrottsförbund som peppade föreningen att tänka större. I och med detta växten förslaget fram om en multiarena med cykelinriktning. 

- Vi lade fram ett färdigt koncept som lades fram till styrelsen säger Fredrik. Det togs emot med ett rungande ja. Det slutade inte bara med en multiarena med mer än cykling; boule, utegym och grillplatser. Utan även spår och leder för både cykel och trailrun.  
 
Jessica Bos, ordförande i Obbola IK säger att det kändes självklart för styrelsen att starta en cykelsektion inom föreningen. Sektionen startade sedan upp arbetet med multiarenan och kom med ett färdigt förslag som vi naturligtvis valde att stötta. Föreningen stöttade med medel under första året av projektet så att det kunde startas upp. Både i och utanför klubben var det positivt. Alla tyckte att det var roligt att något nytt kom till Obbola.  

- Det var en intensiv brainstorming under hösten 2013 när vi fick rådet att tänka stort att SISU och Västerbottens Idrottsförbund. Tanken var att få med alla åldrar på arenan, säger Jessica. 

Med initiativ från cykelsektionen färdigställdes 2015 föreningens nya moderna multiarena (SCA-arena) i anslutning till skidstugan och skidspåren i friluftsområdet kring HarpsjönI projektet var vi ett 15-tal personer som var riktigt engagerande i projektet.

- Vi vände oss till SCA som är en stark aktör på orten så det var naturligt att vända sig till dem för namnsponsor. På så sätt tryggas driften av arenan.  

Ena arena för alla

Syftet med nya arenan är att locka nya målgrupper samt öka tillgängligheten och nyttan av hela Harpsjöns friluftsområde berättar Fredrik. Den är anpassad för barn, ungdomar, funktionsnedsatta och pensionärer med utmärkta möjligheter för cykelträning, boule, styrketräning, löpning, skidåkning, friluftsliv och konditionsaktiviteter året runt.  Det ska vara och har redan blivit, en självklar mötesplats för träning, motion, utflykter eller andra aktiviteter. 

Det finns ett antal stationer på utegymmet som är anpassade för funktionsnedsatta.  Det finns cykelleder som är anpassade för handcyklar. Det finns lånecyklar för funktionsnedsatta. Tillgängligheten till arenan och grillplatser är anpassade till funktionsnedsatta. Vi har utegym, boule och fina leder att vandra efter som våra pensionärer uppskattar. 

Det är fritt fram för alla att cykla. Ta sig till arenan, bra start är spårcentralen där det finns helt nya kartor och ledbeskrivningar. Alla som cyklar på arenan ska ha hjälm. Visa hänsyn. Endamålenligt klädd oavsett aktivitet. Cykel, MTB rekommenderas. Vid yngre åldrar går det bra med vilken cykel som helst. Finns dock att låna på arenan vid organiserad träning samt hjälm.  

Du startar på SCA Arena där det finns karta och ledbeskrivningar. Lederna är uppmärkta. På hemsidan finns det även ledbeskrivningar och ledkartor som kan laddas ned. Det kommer även att finnas GPS filer för respektive led som kan laddas ned till cykeldatorer. 

Det finns organiserade träningar flera dagar i veckan. Då tar man kontakt med föreningen.  
Måndagar ca 30 tjejer, tisdagar 80 barn + 20 vuxna, torsdagar 15 – 20 vuxna i organiserad träning. Uppskattningsvis är det ca 500 cyklister under en vecka. Utöver det uppskattas några ytterligare några 100 som nyttjar arenan tex genom att träna på gymmet, familjeutflykt, barnkalas, boule, promenera, 

Många nya medlemmar

Jessica är mer än nöjd över utvecklingen på SCA Arenacykelsektion har många engagerade.

- Vi har fått många nya medlemmar. Vi har kunnat locka en ny grupp av medlemmar och är en av Norrlands största cykelklubbar. Arenan har fått mycket positiv uppmärksamhet i olika forum och i och med det även föreningen. Vi lockar besökare från hela kusten och Arenan har blivit en samlingspunkt i samhället.  

Utmaningen blir nu att få in nytt engagemang i föreningen. Få många att hjälpa till vid behov.  

Arenan är uppdelad i 6 st arenadelar, Hi5 XC TrailMschakt Dirt park, Gilla Kids Corner, Fitness Park, Skills Corner och Boule Park. Mer ingående beskrivning av dessa delar hittas här nedan. Här hittas även massor av cykelleder och motionsspår av olika längd och för flera ändamål, sommar som vinter. Vid Harpsjön finns grillplatser och vintertid en elbelyst pulkabacke. 

Projektet har finansierats med hjälp av bidrag från Allmänna arvsfonden, Umeå kommun, Västerbottens idrottsförbund och ett antal sponsorer.  

Här kan du läsa mer om hur din förening kan få ekonomiskt stöd för verksamhet med sikte på idrott hela livet.

Du kan läsa mer om SCA arena på: 

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss