Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Parenting for Sport ger utsatta barn nya möjligheter

2018-11-26 08:24

Parenting for Sport är ett Erasmus+ Sport projekt som pågått under 2018 och som strävar efter social inkludering för utsatta barn genom sport. Förra veckan hölls slutmötet mellan de inblandade deltagarna från Sverige, Skottland och Rumänien. Vi frågade två av deltagarna om likheter och skillnader mellan länderna.
  • Skapad: 26 NOV 2018 08:24

– Vi gjorde undersökningar med barn i Skottland och Rumänien, och fick liknande svar – barnen i båda länderna tyckte om att delta i projektet, och tyckte särskilt mycket om fotboll, säger Maura Sheehan från Edinburgh Napier University. Vi fann också att lärare var mycket viktiga för att uppmuntra barnen att delta i övningarna, och att det största hindret för att delta var tidsbrist. Även för vuxna volontärer var tidsbrist ett stort problem. Det som skiljde mest var nog att i Rumänien fanns inte kulturen att vuxna ställer upp som volontärer som tränare eller andra funktioner inom barn- och ungdomsidrotten. De flesta tränare i idrottsklubbar får betalt för sin insats, i jämförelse med Skottland och Sverige där det vanligaste är att det är föräldrar eller andra vuxna som gör det på ideell basis. I Rumänien hade vi också rätt många barn som inte hade deltagit i organiserad idrott tidigare, medan de flesta barnen i Skottland hade deltagit i organiserad idrott. Infrastrukturen för idrott ser helt enkelt olika ut i länderna.

Vi ställde samma fråga till Radu Radulesu från Corporate Games i Rumänien.

– Skillnader och likheter är faktiskt kärnan i EU-projekt. De strävar efter att blanda människor från olika kulturer som har olika åsikter. Vi har samarbetat mycket med Storbritannien tidigare och till det här projektet bidrog de med ett effektivt, stramt tänkande från ett universitetsperspektiv. För att balansera det så ville vi också samarbeta med Sverige för att få mer fokus på mänskliga relationer. Men det är inte bara länder som har olika grunduppfattningar, även individerna har olika syn på saker och ting. Det blev uppenbart redan vid första mötet, där skillnaderna i kultur och hur de olika deltagarna såg på projektet nästan chockade mig, skrattar Radu. Vid varje fråga visade det sig att de olika länderna hade olika uppfattning om projektet. Men under resans gång fick vi trots allt en samsyn, och vid vårt slutevent i Rumänien kände jag att vi alla drog åt samma håll. Min slutsats är att det är viktigt att vi har olika sätt att se på saker, och att om vi bara kämpar på så kommer vi att överkomma hindren, säger Radu.

Känslan av att ge något tillbaka
– Mer konkret så var en stor skillnad mellan länderna att få föräldrar och andra vuxna att ställa upp som volontärer inom idrotten. Vi har inte den traditionen i Rumänien, så det var något helt nytt för de flesta. Det är t ex lättare att söka sponsorer eller volontärer till ett projekt om miljöfrågor eller något helt annat – sport finns helt enkelt inte på kartan för volontärer. Men för de volontärer vi faktiskt fick att ställa upp så var reaktionerna liknande i både Rumänien och Skottland – känslan av att ge något tillbaka, och att få känna energin från barnen var de reaktioner vi fick. Så, även om förutsättningarna är olika så är många av de grundläggande känslorna desamma i olika länder, avslutar Radu.

Skribent: Peter Hållsten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss