Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

– Sluta hora för det andra laget utan sätt den i krysset!

2017-10-11 09:10

Vi träffar Shanga Aziz från Locker Room Talk när han föreläser i Västerbotten om hur kulturen i ett omklädningsrum ser ut och vilka konsekvenser det kan få. Men även hur de tagit tag i utmaningen och utvecklat ett förebyggande koncept.
  • Uppdaterad: 2017-10-11 10:06

Shanga berättar att både han och hans kollegor har upplevt snacket i omklädningsrummet som en accepterad kultur. Det handlar om grabbigt snack, killar som fäller sexistiska kommentarer och som t ex tittar på nakenbilder. Ingen reagerar särskilt mycket utan gömmer sig bakom att det är en jargong som egentligen inte betyder något. Vi har mött unga killar som känner obehag vid möten med de äldre i omklädningsrummet. Språket är annorlunda, råare och ibland rent förnedrande men efter ett tag vänjer de sig. För snacket sitter inte i väggarna. Det följer med ut. De börjar använda uttrycken och orden själva utan att riktigt förstå vad de innebär. Men orden, uttrycken och jargongen bidrar till inkludering. De blir accepterade och får en given plats.

Men det blir konsekvenser
– Unga killar växa upp till män med skev kvinnosyn och rent allmänt dålig värdegrund. Ofta sexistiskt med en nedvärderande syn på homosexuella. Generellt vad i svepande ordalag kan kallas macho. Vi vill inte att de här unga killarna ska växa upp i en kvinnoförnedrande miljö med värderingar som de riskerar sprida i samhället när de blir vuxna. Det handlar inte om killarna som individer, utan om strukturen i samhället. Redan när vi är små barn får vi höra att kärlek börjar med bråk när det i själva fallet börjar med respekt. Då är det inte konstigt att killar växer upp med tron om att de får slå eller tafsa på kvinnor. Vi jobbar väldigt mycket med hur man kan bygga upp sin självkänsla och få kunskap om de frågor vi pratar om. Det yttersta målet är att skapa en ny manlighet, säger Shanga.

Shanga Aziz och Rogerio Silva

Allt började förra hösten när gymnasiestudenterna Shanga Aziz och Rogerio Silva på Nya Bergska gymnasiet i Finspång startade ett UF-företag. De satt och spånade på idéer när nyheten om en gruppvåldtäkt kom. Läste artikeln och fortsatte sedan med kommentarfältet där flera män hade kommenterat saker som att "kvinnorna borde skylla sig själva", eller "kanske var de inte tydliga med att säga nej". Det var då de kände att de ville bidra till en förändring i samhället.

Under tiden pågick presidentvalet i USA och samtidigt kom nyheten om Donald Trumps grova sexprat. Han ursäktade sig med att kommentarerna var "locker room talk". Något som det Donald Trump sa har Shanga och Rogerio aldrig hört i ett omklädningsrum, men däremot började tänka på sin egen tid i omklädningsrummet. Där finns det ett liknande snack som de fick höra när de tränade med de äldre killarna. De förstod att de hade en utmaning som de borde ta tag i.

Killar i grupp
– Vi träffade över hundra kvinnor som delade med sig av sina berättelser där de diskriminerats eller förtryckts av män. Tillsammans med dem kom vi fram till att problemen finns bland killar i grupp. Vi tog kontakt med andra organisationer -  "Män för jämställdhet", "Machofabriken" och "Fatta Man" – som jobbar för jämställdhet. Utifrån deras evidensbaserade material har vi utformat vår egen metod som fick heta "Locker room talk-metoden”.

Shanga berättar att det var då de började rannsaka sig själva. När i deras uppväxt var det som tuffast att säga ifrån mot machokulturen – jo i omklädningsrummet. När man får träna med de äldre killarna och det blir lite tuffare, säger Shanga.

– Många unga killar hoppar av idrotter för att de mår dåligt av macho-kulturen. De känner att de inte passar in, men vet inte hur de ska säga ifrån. Även många vuxna tycker det är svårt att veta hur de ska reagera när någon fäller kränkande kommentarer. Hur ska då en 11-åring veta hur man gör? Svenskar är också generellt sett rädda för att det ska bli dålig stämning. Vi är dock övertygade om att attityder sprids som ringar på vattnet, och det kan få stora konsekvenser i samhället. När killarna växer upp, blir de i sin tur förebilder för nästa generation. De kanske blir tränare eller lärare på en skola. Därför vill vi jobba för en förändring!

Förebyggande syfte
Projektet är något de gör i förebyggande syfte, och därför är killarna de träffar mellan tio och fjorton år gamla. Machokulturen är svår att få bort och det är därför de vill träffa unga killar, för de har ännu inte börjat prata illa om kvinnor och homosexuella. Den grabbiga kulturen finns inte riktigt i den åldern. Om Locker Room Talk lär dem att det inte heller måste bli så när de växer upp, kan de förhindra att machokulturen blir en norm i deras omklädningsrum.

Rent praktiskt går det till så att de kombinerar sin föreläsning med klubbens träningsform. De kan till exempel ordna en straffläggningstävling där de samtidigt går igenom frågor om jämställdhet. På det här sättet kan killarna hålla sig fokuserade och förhoppningsvis också ta till sig det som sägs.

Lär ut tekniker att bemöta kränkande kommentarer
– Vi pratar med killar på deras nivå, och i deras miljö. Vi måste fånga deras intresse snabbt, och startade därför ett 8 veckors program med korta pass om 15 minuter. Vi kör både i omklädningsrummen och under idrottsövningarna. Det ska kännas naturligt att lyfta exempelvis homosexualitet, eller hur man pratar om tjejer. Vi kör också en del rollspel. Killarna får sedan verktyg att hantera specifika situationer utan ilska eller våld. Ibland kan det vara så enkelt som att ställa en motfråga när någon slänger ur sig en kränkande eller rasistisk kommentar.

– En del blir lite fnissiga och generade när vi börjar prata om jämställdhet eller HBTQ frågor. Eller när vi bollar vad feminism egentligen är. Men det går över ganska snabbt. Att vi själva bara är några år äldre än de vi träffar har nog stor betydelse, det gäller att bygga en relation där killarna känner sig trygga. Först när vi har vunnit deras förtroende kommer de själva våga ställa sina frågor.

Alla tränare och lagledare vet att det är viktigt att jobba med attityder och värderingar men det är inte alltid de har verktygen, säger Shanga Aziz. Vi kan erbjuda verktyg och en modell för att ge deras unga spelare justa värderingar.

– Vi hjälper dem att hitta rätt redskap, både för att veta vad jämställdhet innebär men också så att de ska veta hur de ska säga ifrån i framtiden. När killarna växer upp och får höra någon annan kille i omklädningsrummet som snackar illa om kvinnor, ska de veta hur de kan säga ifrån och hur de ska ta ställning, avslutar Shanga Aziz.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss