Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Special Olympic School Day - chans att testa många idrotter

2018-03-28 11:46

Stämningen är på topp, skratt blandas med gråt men glädjen att medverka går inte att ta mista om. Det känns varmt och välkomnande och plötsligt känner jag en hand i min. Vid min sida står en kille som frågar om jag vill hjälpa honom att vända tröjan rätt väg. När tröjan blev rättvänd frågade jag om jag fick ta en bild på honom och han springer iväg tjutande med – "Om du hinner, men jag är för snabb för dig!"
  • Uppdaterad: 2018-03-28 11:46

Vi besöker Special Olympic School Day. Det är Västerbottens Parasportförbund bjuder in alla kommuner i länet och dess grund-och gymnasieskolor att delta med de elever som har någon form av funktionsnedsättning. Det är 240 elever är anmälda från 20 olika skolor runt om i Västerbotten. Det vimlar av människor som skrattar och otåliga elever som småspringer åt alla håll.

Vi frågar Sofie Gustafsson, Parasportförbundet Västerbotten, om idén
– Idén bakom är egentligen rekrytering, men även när idrottslyftet ville att vi inom idrotten skulle samarbeta med skolan i olika former så kom idén till en idrottsdag för alla särskolor i hela länet. Som lever vidare och har utvecklats till en kontinuerlig verksamhet varje år. Parasportföreningar som har möjlighet under dagtid kommer och låter eleverna prova sin idrott och bjuder in dem till deras träningstillfällen.

Deltagarna måste inte ha en funktionsnedsättning fortsätter Sofie men det bestämmer skolorna själva vilka de vill skall vara med. I första hand bjuder vi in elever med en funktionsnedsättning. Antingen anmäler man sig för att tävla i någon gren, prova på olika idrotterna eller för att se och lära sig första gången.

Det är tjugofem olika idrotter och deltagarna kan få resultat i fjorton grenar.  Alla som deltar för en medalj.

Kan man prova på det man inte fått testa tidigare?
– Absolut det är det som är meningen! För mej och mina funktionärer, idrottslärarstudenter, BF elever från Dragonskolan, BF/VO elever från Liljaskolan samt personer från olika Parasportföreningar, känns denna dag som den bästa dan på jobbet, vis från tidigare år. Första idrottsdagen var 2011 i Västerbotten. Det är en sådan dag som denna som verkligen visar och ger känslan att idrott är bara underbart från alla möjliga perspektiv avslutar Sofie.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss