Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Stensele utvecklar skidåkningen – och integrationen

2018-11-27 08:28

I Storumans kommun bor 5 875 invånare varav 546 st i Stensele, tätort till Storuman. I Stensele finns Stensele Sportklubb som jobbat aktivt med att fånga upp alla personer i närområdet. Deras vision är att utveckla skidträningen så alla kan vara med. Vi frågar Tina Kerro, vice ordförande i Stensele SK hur det gått för dem med integrationen.
  • Skapad: 27 NOV 2018 08:28

– Vi ville utveckla våra skidaktiviteter så att alla som är intresserade och nyfikna på skidsporten får möjlighet att prova. Satsningen är för barn mellan 6 och 12 år som av olika anledningar inte har haft möjligheten att prova. Vi vill ge fler möjlighet att prova på skidåkning. Det ska upplevas så roligt att glädjen i att åka skidor blir så stor att man vill fortsätta. Skidåkningen är en skonsam och stärkande träning vilket gör att den ger en god fysisk grund.

Tina berättar att de uppskattningsvis har minst 10 barn och ungdomar i närheten som inte har möjlighet att prova på skidåkning på grund av bristande utrustning. Dessa personer finns både inom skolan och i vår förening. De har ett tätt samarbete med skolan och hjälper till med spår och ordnar även en skidförmiddag varje år. Vid den dagen har de barn som får gå runt spåret på grund av att utrustning inte finns att tillgå. De har skidträning 1 gång i veckan för tillfället och genom denna satsning vill vi utveckla denna aktivitet och hoppas att intresse väcks hos fler och att gruppen även kan hålla igång under barmarkstiden.

– Vi har skidträning 1 gång i veckan under snösäsong och vi har ännu inte hunnit komma igång med barmarksträningen för denna satsning utan skarpt läge blir nu i vinter och förhoppningsvis vill gruppen träna året om. Anledningen är att vi fick bidraget på våren och skidorna blev inköpta i maj.

Följdfrågan till Tina blir rätt självklar. Hur har det gått med att inkludera fler till Stensele SK.
– Vi jobbar hela tiden med fokus på inkludering, att alla ska kunna vara med. Vi har börjat marknadsföra satsningen för skidverksamheten och kommer att köra igång så fort vi har spår i Stensele. Eftersom vi hoppas locka nya som kanske aldrig har åkt skidor kommer träningarna innehålla både teori och praktik från grunden. Vi har också inkluderat skolan i Stensele genom rektorn och föräldraföreningen så vi är hoppfulla att många vill komma och åka skidor med oss.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss