Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Foto: MICHAEL ERICHSEN

Svenska från dag ett hjälper nyanlända

2019-01-02 12:00

Svenska från dag ett är en satsning som ska ge asylsökande och nyanlända i Sverige möjlighet att lära sig svenska tidigt och samtidigt få en grundläggande förståelse för det svenska samhället. Ett viktigt syfte är att ge deltagarna en meningsfull sysselsättning under asyltiden. Undervisning sker på svenska och handlar mycket om samhällsorientering.
  • Skapad: 02 JAN 2019 12:00

Jörn är en tätort i Skellefteå kommun, belägen 54 km nordväst om Skellefteå. Det bor runt 900 personer i Jörn och här bedrivs projektet av Mohammed Musa, Sisu Idrottsutbildarna Skellefteå. I projektet är det 80 personer som medverkar, både vuxna och barn. 

Vi träffar Musa som får berätta hur projektet bedrivs. 

– Jag utgår och sitter på kansliet hos Jörns IF, där vi spelar fotboll, lär oss åka skidor och skridskor och då tar vi hjälp av föreningen Järven som lär ut skidåkning. Genom skolan får vi låna skridskor och skidor till deltagarna. 

– Vi har filmvisning där det sker mycket utbildning och information om hur svenska samhället fungerar. En lyckad kampanj där vi nådde båda vuxna som barn handlade om att i Sverige är det lag på att alla ska bära cykelhjälm. Där fick vi tillfället att informera och prata om hur svenska samhället fungerar. Det krävde en hel del av oss eftersom informationen gavs på svenska och vi hjälptes åt att tolka vad lagen innebär. En annan där TV visade sig vara en bra språkförbättrare är att fotboll visas på svensk tv, där man pratar svenska. 

Idrotten är en katalysator
Musa berättar om den praktiska svenskan där man använder idrottsintresset som en katalysator till att vilja lära sig mer av bara farten. I fotboll pratar man om alla svenska ord som har med spelandet, vilka kläder och vilken utrustning man behöver. Vilka andra lag som spelar, vad staden heter och i vilket land. Ordkunskap blir en del lärandet i en rörelserik miljö. Då fastnar även orden och uttrycken lättare när man samtidigt tränar och inte fokuserar på själva svenskan. Det kommer automatiskt en vilja att prova olika ord för att göra sig förstådd och när man är trygg så gör det inget att man säger fel utan man tillåts prova om och om igen.  

Alla betalar en medlemsavgift till föreningen och man pratar om vad en föreningsavgift går till, hur en förening fungerar, att den är demokratiskt uppbyggd och vad det innebär. Allt från styrelsen till de aktiva som själv bestämmer hur föreningen ska utformas. Deltagarna skapar frågeunderlag där samtalet ger mer intresse och utvecklar språket. I föreningsarbetet är det Musa som skapar mötesplatser, bokar tider i hallen och sköter det praktiska. Deltagarna bidrar med sin tid, intresse och är både ledare och aktiva vid aktiviteterna. Musa är duktig på att fånga upp de ledarämnen som finns bland de asylsökanden som med stöd från honom tar steget ut och blir ledare. De har alla möjligheter att få stöd och hjälp från Musa som alltid finns där om det kör ihop sig. Han försöker inspirera och motivera deltagarna att utvecklas i sin takt och se varje individ. Detta resulterar i att barnen finns där redan innan träningen börjar och de dröjer sig kvar ett tag efter också.  

Hur ser träningen ut?
– Vi blandar både tjejer och killar som utlandsfödda och svenskar. Den största träningen barnen får är att visa hänsyn till varandra, att alla är lika värda oavsett land, kön och religion. Jag jobbar väldigt mycket med jämställdhet med både barn och vuxna. Något som kan bli en kulturkrock för många. Men de förstår, tycker det är bra och vill vara med även om det bitvis kan vara svårt och utmanade att tänka på hur man uppför sig.  På träningsplanen är vi alla lika och ingen särbehandlas.  

– När vi hade fotbollsskolan var det cirka 50 barn med och hälften var svenskar och det kändes otroligt roligt att vi skapade något som passade alla. Även bland ledarna var hälften svenskar. 

Uppmuntrar föräldrar
– När inte föräldrar är med och ser hur träningen byggs upp, uppmuntrar vi dem att ta hand om sig själv. Vi är särskilt noga med att förklara för dem att om de kan lämna sina barn i trygghet på träningen. De stunden kan de passa på att göra ärenden eller bara sitta ned och prata, dricka kaffe och göra något annat en stund.  

– Det kan vara runt 30 barn på samma gång där flertalet bara vill umgås med varandra. Springa runt och sedan sitta stilla och äta frukt en stund. De har hittat en mötesplats där det finns olika saker att göra. Det kan ibland bli en utmaning för ledarna som får jobba hårt mellan varven.  

Lär sig genom samtal – och film
– På tisdagar efter jul ska vi fortsätta med vår filmvisning för vuxna. De vill se filmer om Sveriges uppbyggnad, hur ekonomin fungerar, samhällsfrågor, politik men även ”måbra filmer” på svenska. De vet inget om gruppen ABBA, hur de kunde bli så stora men är intresserade av hur de blev så stora. De tycker att det lär sig mycket om de får samtala, fråga och lära sig mer i den takt de vill lära sig mer. Det är aktiviteter på biblioteket, läxläsning hos kyrkan och skolan som vi samarbetar med. Det fungerar väldigt bra att det finns något för alla att göra.  

Musas egen historia
– Många frågar mig hur jag kan åka skidor när jag kommer från Afrika! 

Musa bestämde sig för att stanna i Sverige, bestämde sig för att göra snön till sin vän och började med att åka skidor. Skidorna köpte han begagnat och skrattar hjärtligt när han beskriver sin egen åkstil som väckte uppmuntran runt om i spåret.

– Vid ett tillfälle så stannade en man till när jag kämpade i spåret. Mannen började prata med mig och gav mig tips och ideer hur jag skulle åka bättre. Vi blev vänner och började umgås. Det kommer jag alltid att minnas och känna tacksamhet för, avslutar Musa.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss