Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Tankar om rörelseglädje i Robertsfors

2018-07-02 10:15

Tanken har alltid funnits hos Elin Lundström i Robertsfors, hur hon kan främja rörelseglädjen hos barn och ungdomar. Efter en utbildning i empowering coaching som hölls i Ånäset satte sig alla funderingar till att bli en aktiv handling. Vi tar ett snack med Elin om varför hon startat facegruppen ”Öka rörelseglädjen hos barn, unga och vuxna i Robertsfors”.
  • Skapad: 02 JUL 2018 10:15

– Jag satte mig ner en kväll och skrev ner allt jag tagit till mig, kursen men även boken ”hjärnstark” har motiverat och gjort att känt att jag måste göra någonting. Jag kan inte göra allt men jag kan göra någonting. Jag skrev ihop ett inlägg och postade i Robertsfors tips. Fick ett fantastiskt stöd och många som gillade ideén, vilket gjorde mig ännu mer peppad och glad. 

Elin Lundström hade tänkt denna tanke väldigt länge, att träffas och röra på sig tillsammans. Att barn, ungdomar och vuxna får en allsidig träning med många olika moment. Hennes tanke är också att inte vara fast vid en viss dag utan även där variera så att alla har möjlighet att komma någon gång även om man har andra aktiviteter med fasta träningstider.  

– Efter utbildningen empowering coaching så blev jag ännu mer inspirerad till att börja göra slag i saken. Jag älskar idrott och att röra på mig (ofta tillsammans med mina barn) men även i mitt jobb så försöker jag göra allt för att få barnen att älska idrotten, förstå hur viktigt och roligt det är. 

Elin berördes av ett klipp de fick se kursen där det handlade om att barn idag rör sig för lite. I filmen frågade man barn vad de skulle göra om de fick 5 extra år att leva. 

–Barnen ville göra fantastiska saker och i slutet var det något i stil med ”Nu är det dags att vi ger barn i dag tillbaka sina 5 år extra genom att få dom fysisk aktiva”. Jag vill göra vad jag kan för att få barn att hellre vilja träffas och leka/röra på sig än att sitta hemma vid dator, surfplatta, tv-spel, tv etc. Jag har också märkt i mitt arbete som lärare att många barn idag är ovana att idrotta och det tycker jag är sorgligt. Även om man inte gillar sport så finns det så mycket annat man kan göra som är rörelse och roligt. 

Spontanaktivitet har blivit ovanligare
Elin märker att spontanträffar med fysisk aktivitet har blivit mindre. Hon tror det är jätteviktigt att vi vuxna är förebilder och hjälper barnen tillbaka till den aktiva kultur vi själva växte upp med. Hur många barn idag vet vad ”bollen i burken” är och ”röda vita rosen”. Lekar man själv lekte med ett gäng kompisar.  Elin tycker också det är otroligt sorgligt att så många slutar med sina idrotter i tidig ålder idag. Hon tror att vi vuxna måste agera och göra vad vi kan för att hjälpa barnen, ungdomarna att finna glädjen i att röra på sig och hur bra man mår av fysisk aktivitet. Psykisk ohälsa ökar och fysisk aktivitet minskar, det ska vara tvärtom! Är man fysisk aktiv så mår man bra och hela ens kropp mår bra. Elin vill få med alla årsgrupper och peppar även vuxna att inte bara hjälpa till utan medverka i aktiviteterna tillsammans med sina barn. Hon vill skapa tillfällen för alla att släppa alla tekniska prylar för en stund och välja rörelse tillsammans med andra.  

– Efter kursen, min förfrågan på facebook gjorde responsen att jag skapade en särskild facebookgrupp. Där lägger jag upp dag, tid och plats för en aktivitet. Jag försöker ta med ett utbud av aktiviteter, sen är jag öppen för alla förslag. Jag har med hopprep, rockringar, fotboll, handboll, basketboll, frisbee och första gången hittade vi en bräda vi balanserade på och jag hade gjort en cykelbana med koner. Har även med kritor för att rita upp kunna ”hoppa hage” Barnen får sedan såklart göra det dem är sugna på. Många vill ju prova olika saker. Fotboll blev populärt första tillfället. 

–Vi använder just nu Tundalsskolans ytor, Skateparken med utegymmet och har träffats ett antal gånger på olika dagar. 

–Jag känner glädje och tacksamhet. Även om vi inte varit supermånga så har det kommit mer än 10 barn och ungdomar så det är så mycket bättre än inga i mina ögon. Alla har då frågat när ska vi ses igen, när blir nästa gång? Så jag uppfattar det som att alla haft kul. 

Den äldre generationen påstår att barn och ungdomar har tappat sin kreativitet, blivit fråntagen sin egen förmåga att leka, springa och testa nya grejer. Hur tänker du om det? 

– Jag tror många barn och unga vill träffas och röra på sig. Jag tror helt klart kreativiteten finns. Problemet är nog snarare att idag träffar man sina vänner i facebookchatten, på snapchat eller spelar onlinespel tillsammans och därför träffas man inte för att idrotta spontant. Dom får sina dopaminkickar på annat håll helt enkelt. 

Fantastiska hälsoeffekter
Forskning visar på vilka fantastiska hälsoeffekter fysisk aktivitet ger, inte främst på våra hjärnor utan också på vårt mående i sin helhet. Det har visat att barn som är fysiskt aktiva presterar bättre i skolan och får bättre koncentration. Elin Lundström är inte bara fysiskt aktiv utan är även lärare för barn i årskurs 1 - 3.  

Om du får skulle få utforma dagens klassrum hur skulle du vilja utforma det för att få in rörelseglädje på lektionerna? 

–Helt klart större klassrum. Sedan måla olika stationer med övningar på golvet som man kan använda vid rörelsepauser. Är också grymt sugen på att starta varje dag med någon form av rörelseaktivitet tillsammans innan lektionerna drar igång. T.ex. en hinderbana på skolgården eller en jogg runt skolbyggnaden.  

– Jag kör idag olika rörelsepauser på storskärm(smartboard) i klassrummet där vi härmar olika danser och rörelser. Friskis och svettis ”Rörispaus” är en favorit. 

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss