Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Tips för rekrytering av ideella

21 FEB 2019 10:47
Rekrytering av ideella och ledare är en av de viktigaste frågorna för många föreningar. Samtidigt uppger många idrottsföräldrar att de kan tänka sig att engagera sig om de fick frågan. Men hur ska man göra som förening för att lyckas?
  • Uppdaterad: 21 FEB 2019 10:47

När vi varje år frågar länets ordföranden om vilka som är de viktigaste frågorna för föreningens verksamhet ligger rekrytering ständigt i topp. I enkäten för 2018 blev top 5:

  1. Rekrytera fler ledare
  2. Rekrytera fler ideella i organisationen t.ex styrelse
  3. Kompetensen hos tränare/ledare
  4. Rekrytera fler medlemmar
  5. Förbättrad kvalité på idrottsanläggningarna

En undersökning som gjordes under 2018 i samarbete med USBE visade att 61% av de som har barn i en idrottsförening också är engagerade. Undersökningen visade även att 42 % av de som idag inte är engagerade i en IF skulle kunna tänka sig att ställa upp om de bara fick frågan. Men hur ska man som förening göra för att attrahera dessa personer?

Vi har pratat med några föreningar och förbund som har haft goda framgångar i sin rekrytering. Varför tror de att de har lyckats och har de några tips på framgångsfaktorer?

TTGU - Tough Training Group Umeå

Vad/Hur gör TTGU för att rekrytera? 

Vi försöker hela tiden skapa ett mervärde för våra medlemmar. Nu vintertid vallar vi/jag medlemmarnas skidor, vi har alltid en samlingsplats vid tävlingar där vi träffas före och efter. Vi tror det är enormt viktigt med samhörighet och gemenskap och stöttar alla oavsett nivå och förutsättningar. 

Varför fungerar det? 

Motionstrenden är stark i Sverige för tillfället. Vi försöker fånga upp de som inte har någon riktig klubbtillhörighet och ge dom en trevlig gemenskap där alla passar in och är delaktiga. Vi är bra på att synas och sprida positiv energi. Vi har ett upplägg på träningarna som gör att både världselit och amatörer kan träna tillsammans vilket är stärkande för alla inblandade. 

Sinus – tillväxt snöskoter i Svemos regi

Vad/Hur gör Sinus för att rekrytera? 
Idag kan inga barn/ungdomar under 16 år köra snöskoter lagligt utanför en RF-ansluten klubb. 
För att kolla intresse för att skapa förutsättningar för organiserade aktiviteter för barn skickade vi ut en enkät via Facebook där vi fokuserade på barnskoter och behovet av att köra och träna skoter lagligt. Vi fick in 64 svar varav 60 svarade att de kunde hjälpa till på träningarna. 

Varför fungerar det? 
Vi valde ett konkret och tydligt fokus - att de som engagerar sig bidrar till att möjliggöra laglig barnskoterverksamhet. Eller som en svarande formulerade sig, ”Vem vill inte låta barnen få träna att köra skoter helt lagligt?”. 

Robertsfors sportskytteklubb 

Vad/Hur gör Robertsfors Sportskytteklubb för att rekrytera? 
Vi dubblerade alla poster i styrelsen så att ingen skulle behöva dra hela lasset själv. Vi bjöd in alla intresserade (även ej medlemmar) för en workshop där deltagarna fick uppge hur mycket tid, (timmar, dag), hur ofta (2 gånger i veckan, 2 ggr i månaden. 1 gång/år etc), med vad (fixa hemsida, baka bullar, mentor, skotta sand, ledare) och vilka maskiner de har (baklastare, grävmaskin, lånegrejor). 
 
Vi fick även in sidoaktiviteter så att hela familjer kan medverka. Det betyder att vi får engagera andra studieförbund, scouterna eller andra för att hitta något för alla. Från Skogsmulle, bygga vindskydd, plocka svamp till att måla kreativt ute i skogen. 

Hur har det fungerat för er? 
Listan med intresserade har vi mycket nytta av. Gäller det att flytta kulfång t ex finns det en person med traktor som kan hjälpa till i tre timmar en gång – bara att ringa. Att dubblera styrelsen har krävt att vi bör se över den interna kommunikationen och det är vi på g att göra. 

Umara Sports Club 
 
Vad/Hur gör Umara Sports Club för att rekrytera? 
Vi förenklar anmälan och ansökan genom att digitalisera så mycket som möjligt. Följt av tydliga instruktioner i vändande mail och tydlig information om vad medlemskapet innebär på hemsida.

Varför fungerar det? 
I dagens samhälle behöver saker vara enklare, mer rakt på och tydliga. Folk förväntar sig tydlig information om saker de köper, saker de stöttar och detta inkluderar medlemskap i föreningar. Osäkerhet innebär att man hellre ser åt andra håll. 

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss