Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Tips när föreningen söker sponsring

12 MAR 2019 14:40
Häromveckan prisades Polarbröd för bästa sponsring i Europa med sitt koncept "Välkommen ut", där de stödjer föreningar vid prova-på dagar. Vi har frågat dem och Martinsons om några tips att tänka på för föreningar som vill söka sponsring.
  • Uppdaterad: 12 MAR 2019 14:40

Polarbröd stöttar prova-på

Priset som delades ut vid ESA Awards i London uppmärksammade Polarbröds sponsringskoncept som underlättar för föreningar med naturen som arena att genomföra prova på-dag. Idén bakom konceptet Välkommen ut är att barnfamiljer behöver påminnas om det fantastiska med att vistas utomhus samtidigt som föreningar har svårt att hitta nya medlemmar. Därför stöttar Polarbröd föreningar som vill växa och som fokuserar på utomhusaktiviteter. Det kan till exempel handla om orientering, fiske, löpning, klättring, svampplockning och fågelskådning. Vi har pratat med Polarbröd för att lära mer om hur föreningar kan göra för att ta del av deras sponsring.

Vad ska föreningen tänka på vid en ansökan?

Vi frågar Erika Larsson, Polarbröd om konkreta tips.

- Prata först ihop er i styrelsen eller tillsätt en arbetsgrupp med en kontaktperson som är lätt för oss att nå. Fundera ut vad ni vill uppnå med prova-på-dagen så ni har det klart innan ni skickar in ansökan. Sätt er då in i ett barnfamiljsperspektiv (med barn 6 - 12 år) och beskriv hur en prova-på-dag hos er skulle se ut för dem och de som besöker er för första gången. Fundera på hur ni kan anpassa era aktiviteter för någon som aldrig provat på dem förut. Alltså sänka ”ribban” så det blir enkelt att ”prova på” på plats, säger Erika. 

Fundera på hur i kan göra det enkelt att bli medlem på plats 

- Fundera också hur ni utifrån er utemiljö kan locka besökaren att upptäcka den. T.ex. går det att lägga tipsrundan i en skogsdunge, snarare än att sätta upp den på parkeringsplatsen? Hur kan ni göra det enkelt för besökaren att bli medlem på plats? Kan ni locka dem att återkomma med ett fint medlemserbjudande? T.ex. just idag bjuder vi på medlemsavgiften i 3 månader.  

Viktigt med god framförhållning 

- Vi är övertygade om att brinner ni för er verksamhet, kommer det smitta av sig på oss och på besökaren. Lyft gärna fram det som gör er förening unik och vad det är ni brinner för. Framförhållning är sedan A-O för att vi ska kunna hantera er ansökan. Vi behöver minst 2 månader på oss från att vi godkänt den till dess att vi kan genomföra den, avslutar Erika. 

Transparens och öppenhet viktigt för Martinsons

Martinsons är ett annat företag med säte i Västerbotten som också jobbar aktivt med sponsring. För Martinsons är det självklart att engagera sig i den region där de bor och verkar. Därför samarbetar de gärna med föreningar, organisationer och initiativ som på olika sätt förbättrar villkoren för människor i vår del av världen. Både i det lilla och det stora formatet. 

Vad ska föreningen tänka på när de söker sponsring?

Vi frågar Ida Martinson. 

För att vi ska inleda ett samarbete måste föreningen uppfylla våra krav. Ett av dem är att endast föreningar och organisationer som är baserade i Västerbotten kan söka. De som ansöker om sponsring ska tydligt beskriva vilken motprestation som erbjuds för det belopp som söks. Det kan till exempel handla om möjligheter till exponering, men också möten, nätverk och andra typer av aktiviteter, säger Ida. 

När vi inleder ett samarbete gör vi det med stolthet och för att den verksamhet som vi stöttar också bidrar till att stärka vårt varumärke. Därför är det viktigt att vi delar synen på öppenhet och transparens i vårt engagemang. Det kan till exempel handla om öppenhet kring gemensamma aktiviteter eller initiativ. Vi vill ha långsiktiga och ömsesidigt givande samarbeten och eftersträvar jämställdhet avseende på kvinnor och män. 

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss