Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Tough Training Group Umeå IF – lika jävligt för alla

2018-09-19 11:37

TTGU bjuder på tuff och utmanande träning, men alltid på individens nivå. Med den inställningen har de lockat ca 700 deltagare under 2018 – både motionärer och elit, för träning och tävling, i åldrarna 5 till 75 år. Robert Lindberg berättar mer om deras syn på träning, tävling och föreningsliv.
  • Uppdaterad: 19 SEP 2018 11:37

– Det är en stor blandning och bredd bland våra deltagare. Totalt har TTGU fler kvinnor än män som tränar och tävlar, fördelningen ligger dock nära 50/50. Åldersspannet totalt är 5-75 år på våra tävlingar och i träningsgrupperna 16-65 år. Alla kan träna och tävla tillsammans och att de berikar varandra. Lika jävligt åt alla är vår paroll säger grundaren Robert Lindberg med glimten i ögat och stort leende. Vi vore ingenting utan Umeås bästa deltagare.

– Alla behöver komma ut och det är bra att ta i. Det vi erbjuder behövs i dagens samhälle, det är nyttigt att vara offline, njuta av lukter och utsikt, lita på sin kropp och låta den arbeta samt umgås på ett otvunget sätt under bar himmel. Vi tror på närhet och effektivitet. Engagerar man oss går ingen onödig tid bort till transporter etc. Förutsättningarna för att träna och möta naturen finns runt knuten eller utanför fönstret.

Förut var ni inte en Idrottsförening men nu har ni valt att bilda en. Varför?
– För det första så såg vi ett behov av en förening som tar vara på vuxnas idrottande, det kan låta lite märkligt men nuförtiden är det inte så vanligt att vuxna är aktiva medlemmar i en idrottsförening om det inte är med barnen. Tanken med en idrottsförening, gemenskap i träning och tävling är något som många vuxna förstås söker, och vi ville ta vara på det engagemang och den gemenskap som fanns hos våra deltagare i träningsgrupperna. Sen tror jag att idrottsrörelsen mår bra av nya föreningar som tänker på ett nytt sätt, aktiviteter, arbetssätt, styrelsearbete utformat efter de villkor som finns för människor i dagens samhälle. Många föreningar bär på en fantastisk tradition men också på en viss oförmåga att förändras. Vi har fått ihop en fantastisk styrelse och redan genomfört medlemsträningar och aktiviteter kring tävlingar. Jag tror att vi kommer att bli en stor och viktig förening i idrottsumeå.

Vad krävs för att jag kan medverka i er förening?
– Medlemsavgiften är 200 kronor och vår tanke är att man ska kunna få valuta för pengarna, både bildligt och bokstavligt. Dels vill vi skapa Umeås bästa föreningsgemenskap men sen ser vi också framför oss att man som medlem genom erbjudanden och rabatter ska tjäna på att vara medlem. Alla kan bli medlemmar och i dagsläget har vi redan 70 stycken. Förutom gemenskapen och äran att bära våra färger så törs vi utlova idrottssveriges mest spännande årsmöte och klubbmästerskap.

Hur bedrivs träningen i TTGU?
– För det första tränar vi alltid utomhus (vi har gjort undantag men de pratar vi tyst om). Våra pass innehåller nästan alltid både styrka och kondition, inte sällan i kombination genom att blanda löpning och styrkeövningar. Vi har tillverkat det mesta av vår träningsutrustning själva, stänger, stockar etc. och sen använder vi oss förstås av räck, ringar, släggor, däck och annat fostrande material. En viktig del i vårt upplägg är att alla ska kunna träna tillsammans på sina egna villkor. Vi tycker att det berikar träningen att man kan träna tillsammans. För att kunna det använder vi oss exempelvis av många olika slingor vid löpning och en klocka som står vid ett ställe där slingorna möts, på så sätt kan alla springa intervaller samtidigt i egen takt. Andra exempel är att vi använder tärningar och spelkort för att låta slumpen styra lite, det gör att folk fokuserar mer på sig själva och inte behöver bry sig om vad andra kan och gör.

Vad är Lunchrycket?
– Att träna på lunchen eller under arbetsdagen är en målsättning för många. Många arbetsgivare är också duktiga på att erbjuda sina anställda förmåner i form av träningskort, friskvårdstimmar, träningsbidrag. Men vi har sett att det oftast inte blir så mycket träning, och framför allt ingen gemenskap. Lunchrycket är 45 minuter effektiv träning en gång i veckan under 8 veckor på våren eller hösten i samma anda som all annan träning vi har. Alla kan vara med. Under våren 2018 hade vi 25-40 personer med på träningarna från 7 olika företag! Välkomna när vi drar igång igen i höst.

Det är befriande roliga namn på de pass och tävlingar. Vad innehåller de olika tävlingarna Vårryset, Vårdräparn, Dräpardygnet och Norrbyskär Trail?
– Alla tävling som innehåller ”dräpar” är multisporttävlingar som innehåller cykel, paddling, löpning och lite överraskningar, dessutom alltid med ett orienteringsmoment. Dräpardygnet är lite av vårt flaggskepp, en utmaning för 20 lag om 4 personer över ett dygn i trakterna kring Umeå. De andra ”dräpartävlingarna” är kortare tävlingar på några timmar. Precis som med allt annat vi gör vill vi locka nya deltagare och få folk att prova nya utmaningar, det handlar om att sänka trösklarna för folk för att våga prova. Norrbyskär Trail var vårt första försök med ett terränglopp, det gick över förväntan och loppet blev utsålt och mycket uppskattat.

– Till alla våra tävlingar så försöker vi numera också locka barn och familjer, exempelvis har vi i våra multisporttävlingar infört en klass där en vuxen tävlar tillsammans med ett barn. Eller tävlar är fel ord, deltar!

Hur gör ni för att rekrytera funktionärer?
– Helt ärligt så handplockar vi numera våra funktionärer till våra större tävlingar, vi har fantastiska funktionärer som dessutom lärt sig att stå ut med oss som arrangörer. Vi har en viss förmåga att överskatta vår egen förmåga och underskatta antalet funktionärer vi behöver men vi jobbar på att bli bättre på det. Dels handlar det om att få till smidigt genomförande av arrangemang men också om att kunna njuta i stunden av det vi gör och inte alltid vara på språng.

Om jag vill vara med – hur gör jag det? Kan jag bara träna eller bara tävla hos er?
– Till våra träningsgrupper och tävlingar måsta man anmäla sig och då tar vi ut en avgift, vill man vara med i kvällsträningsgrupperna måste man dessutom skynda sig, de brukar bli fulla fort! På Facebook lägger vi ut info och länkar.

 

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss