Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Vad tänker föreningarna om idrottens jämställdhetsmål?

2018-03-16 10:48
Vid 2017 års RF-stämma antogs nya jämställdhetsmål för idrotten, bland annat att kvinnor och män i alla beslutande och rådgivande organ ska vara representerade med minst 40 procent. Men hur ser föreningarna på detta mål?
  • Uppdaterad: 2018-03-16 11:45

I dagsläget är det 23 % av länets idrottsföreningar som har minst 40 procents representation av kvinnor respektive män i sin styrelse. 19 % av föreningarna har mindre än 40 procent män och 58 % har mindre än 40 procent kvinnor. Vi har kollat med några föreningar hur de tänker angående jämställdhetsmålen om representation.

3 snabba frågor till SK Björnen, ordförande Annika Svensson 

Hur tänker du angående jämställdhetsmålet 40/60 i styrelsen?

- För mig är absoluta tal som 40/60 inte det absolut viktigaste. Istället handlar det om att ge alla chansen och då är mångfald minst lika viktigt som jämställdhet. Olika bakgrunder och perspektiv på sakfrågor är viktiga för att utveckla en verksamhet och min erfarenhet är att det är berikande att jobba i en styrelse med mångfald och jämn könsfördelning.  

Vad är mest utmärkande för er? 

- SK Björnen är en liten förening och vid senaste årsmötet hade vi en öppen dialog om vad alla är bra på och kan tänka sig att jobba med i föreningen. Vi utgick från hur vi skulle få träningsverksamheten och arbetet med kartor och banläggning att fungera. Den diskussionen ledde fram till den rollfördelning vi nu har bland föreningens förtroendevalda. Nu får t ex den som brinner för banläggning och kartor fokusera på det medan vi som har mindre orienteringserfarenhet jobbar i andra roller i föreningen. 

Varför är det viktigt? 

- För mig är det viktigt att alla upplever att de kan vara med och påverka och utveckla föreningen. Det blir lättare när var och en får jobba med frågor som känns engagerande eller där den åtminstone känner att den har en viss kompetens. Att vi sen har lyckats få ihop funktionärer och förtroendevalda i föreningen med olika bakgrunder och med jämn fördelning mellan könen är definitivt en fördel. 

2 snabba frågor till Södra Umeå Ryttarförening ordförande Mikael Melefors 

Hur tänker du angående jämställdhetsmålet 40/60 i styrelsen?

- I vår styrelse sitter det 3 kvinnor och 3 män, och efter årsmötet om det blir enligt valberedningens förslag blir det fler kvinnor än män i styrelsen.

Vad är mest utmärkande för er?   

- Visst är det viktigt med jämställdhetsmålet, men för mig är det viktigast att rätt personer sitter i styrelsen för företaget/föreningen. 

 

Här kan du läsa mer om Idrottens jämställdhetsmål

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss