Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Vilka blir ledare inom idrotten?

08 MAR 2019 10:41
73 procent män och 27 procent kvinnor är ledare inom barn- och ungdomsidrotten. Västerbotten är det distrikt i landet som har högst representation av kvinnliga ledare i statistiken, men även här är det en bit kvar till målet om 60/40 representation.
  • Uppdaterad: 08 MAR 2019 10:41

Det visar Riksidrottsförbundets studie av ledarledda aktiviteter, (LOK-aktiviteter) som utgör en del av en rapport med fokus på fördelning kvinnor och män som ledare inom idrotten.

Det övergripande målet för idrottsrörelsens jämställdhetsarbete är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen. Det ska finnas lika möjligheter för alla, oavsett kön, att utöva och leda idrott. Ett delmål är att andelen kvinnor och män som tränare inom de olika idrotterna ska uppgå till minst 40 procent, på alla nivåer inom idrotten.

I veckan släpps en FoU-rapport där RF har analyserat ledarskapet inom idrottsrörelsen ur ett jämställdhetsperspektiv. Statistiken är hämtad från befintliga register och data som Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna har till förfogande. Studien tittat på ett flertal parametrar, bland annat könsfördelningen bland ledare för barn- och ungdomsidrotten.

Ett övergripande resultat är att avsett vad vi mäter, vilken statistik vi tittar på, så utgör män den större andelen av ledare inom idrottsrörelsen. På en aggregerad nivå är tre av fyra ledare män.

Rapporten visar alltså att vi trots intensivt arbete under de senaste åren fortfarande har en väg att gå. Västerbotten är det distrikt som har högst representation av kvinnliga ledare i LOK-stödsstatistiken och ligger 5,6 procentenheter över rikssnittet, men även här är det en bit kvar till målet om 60/40 representation på alla nivåer.

Andel kvinnor och män som är ledare för LOK-aktiviteter:

-          Västerbotten 33 % kvinnor och 67 % män

-          Riksgenomsnitt 27,4 % kvinnor och 72,6 % män

Varför det ser ut som det gör är inte helt lätt att svara på, men det är tydligt att vi behöver jobba vidare för att engagera fler kvinnor som ledare inom idrotten. Vi ser i den enkät vi varje år skickar ut till ordföranden att många föreningar upplever att rekrytering av ideella och ledare är en av deras största utmaningar. Vi behöver därför bli bättre på att göra ledarrollen mer attraktiv och tillgänglig. Samtidigt vet vi från en annan undersökning att många kan tänka sig att engagera sig om de bara fick frågan, och det finns flera exempel på föreningar som jobbar aktivt och framgångsrikt med både rekrytering och jämställdhet.

Hur jobbar din förening med jämställdhet och rekrytering?

Kontakta oss gärna om du har tips på arbetssätt eller idéer som kan vara till hjälp för andra.

Läs mer

Här hittar du hela F&U-rapporten

Här hittar du statistik för hur det ser ut i Västerbotten

Här hittar du stöd och verktyg för hur din förening kan jobba med jämställdhet

SR P1 Morgon intervju med Jenny Svender

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss