Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Vinnare i Täby – både på och utanför planen

2018-01-03 12:00

Vinna matcher är i grunden väldigt enkelt, men att vinna i livet är en betydligt mycket tuffare match. 2014 startade Täby Flyers ett projekt som jobbar både med lagkänsla och individer. När vi frågar Sebastian Brinkenfeldt, head coach för U17-laget och sportchef, vad det innebär säger han att de jobbar med det som idrott handlar om – att utvecklas som människa.
  • Uppdaterad: 2018-01-17 10:57

Amerikansk fotboll håller sig i framkant när det gäller inkludering. Vi fick läsa en krönika i början av året av Henrik Hedberg, Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet, på vår idrottsblogg. Han delar med sig av sin syn på hur man kan skapa delaktighet och involvera fler i föreningsdemokratin. I Idrottssverige är det förutom Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet i dag enbart fotbollsklubben Östersunds FK och hockeyklubben Kiruna IF som har hbtq-certifiering.

Men redan 2014 stack Täby Flyers ut hakan och införde "Character Development Program” (CDP), som nu är en vital del i arbetet med både lagkänsla och individer. När vi frågar Sebastian Brinkenfeldt, head coach för U17-laget och sportchef, vad det innebär säger han att de jobbar med det som idrott handlar om.

– Att utvecklas som människa.

Det är egentligen det som idrott handlar om, att utvecklas som människa, säger Sebastian. Vinna matcher är i grunden väldigt enkelt, men att vinna i livet är en betydligt mycket tuffare match. Det försöker vi utbilda våra spelare i, att ta sig an den matchen och att vinna i livet. Även om ungdomarna bor i bra och stabila familjer, ställs de inför utmaningar som de inte alltid har någon att prata med om. Där fyller vi en viktig funktion, att lyssna och finnas till.

Programmet utvidgas
Sebastian berättar att samtliga U15- och U17-spelare ingår i CDP och under 2018 kommer programmet utvidgas till hela föreningen. De spelare som i år tog ”examen” från föreningen har varit en del av programmet i fyra år. Programmet pågår kontinuerligt och på samma sätt som vi styrketränar hårt inför varje säsong, så tränar vi inför livets utmaningar. Just att vi genomför våra möten med laget år efter år, gör att vi kan progressera diskussionerna.

Var hittade ni idén till att jobba med personlig utveckling eller livsutveckling? Hur kom den till?

– Sommaren 2014 genomförde vi ett sommarläger (som även genomförs 2018), Flyers Summer Camp. Under detta fick vi en chans att höra Jon Clark, Head Coach för Madison Southern High School i Kentucky, berätta om hur de arbetar med sina spelare. Detta tände en idé i huvudet på mig och Adrian Ashhami (som jag har haft förmånen att arbeta med under snart tio år). Vi spenderade sommaren med att diskutera syftet med det vi gjorde och vad det ledde till. Sedan dess har vi lärt oss mycket, men det grundläggande syftet med programmet är fortsatt detsamma, att utbilda våra spelare till bättre människor och rusta dem för den överlägset svåraste matchen – livet. 

Programmet är uppbyggt på träffarna varje vecka under vinter och vår. Temat varierar från vecka till vecka, men baserar sig på ett värdeord för dagen. Allt ifrån respekt, ansvar och gemenskap (som alla är centrala värderingar i föreningen) till karaktär, mod och kärlek diskuteras under mötena. Vi har även haft tema ”Livet”, som gav upphov till många intressanta diskussioner, liksom ”rollen som man i dagens samhälle”.

One thing I want my coach to know...
Spelarna får cirka en gång per år skriva brev – ”One thing I want my Coach to know”. Dessa brev, som skrivs med namn eller anonymt, kan innehålla verkligen allt mellan himmel och jord, stort som smått! Det ger coacherna en unik inblick i hur vardagen för spelarna ser ut, de utmaningar som de ställs inför, samt (och framförallt) de saker som de inte vågar / kan / vill diskutera med någon annan, inte ens sina bästa kompisar. Att då finnas till, som stöd och bollplank, känns oerhört viktigt förföreningen.

Programmet handhas av respektive head coach, tillsammans med övriga coacher i staben. För U17s del är det Sebastian och Adrian som är huvudansvariga, och sedan låter de övriga coacher delta i mån av tillgänglighet. Dock kräver de av samtliga deltagande coacher att de, liksom Sebastian och Adrian, ska dela med sig av egna livserfarenheter till spelarna. Det är endast då som det blir genuint. Spelarna har varit oväntat positiva till programmet. Faktum är att när coacherna pratar med sina ”seniors”, som nu lämnar programmet efter fyra års tid, säger samtliga att mötena är det som laget absolut ska fortsätta med. Det är minst sagt häftigt. Föräldrarna, som nog initialt var lite tveksamma till att någon annan skulle diskutera sådant som ofta familjen tar upp, har sedan starten varit otroligt positiva och stöttande. Sebastian vågar påstå att detta är vad föräldrarna uppskattar mest.

Vi vinner fler matcher också säger Sebastian spontant.

– Vissa kanske tror att vi helt bortsett ifrån det sportsliga resultatet. En sådan slutsats hade förvisso varit delvis rätt, men ändå inte. Sporten är fortsatt central för oss, men syftet med sporten är inte att vinna matcher utan att skapa vinnande individer. När vi gör detta, då skapas också ett vinnande lag som i slutändan vinner fler matcher.

– Med andra ord kan man säga att vi arbetet rakt omvänt mot hur man brukar arbeta med lag. Istället för att fokusera på att utveckla lagets förmåga så har vi tittat på att utveckla varje spelare, som människa, vilket i sin tur gjort dem till bättre lagkamrater och därmed gjort laget bättre. Vi skapar ett starkare förtroende mellan spelare och coacher, vilket gör oss till effektivare och bättre ledare.

– Absolut häftigast är när de sitter ner med spelare som helt plötsligt säger ”nu förstår jag vad det handlar om”. Insikterna kan vara allt ifrån att hjälpa till hemma och vara tacksam för sina föräldrar, till att rollen som dessa unga spelar i vårt samhälle är långt större än fotbollsplanens inhägnad. Tydligast skillnad ser de på laget som helhet, som genom dessa möten och diskussioner successivt växer samman till en väldigt tight sammansluten grupp. Lagkänslan som uppstår tack vare mötena och den gemensamma värdegrunden som kommer därav kan man nästan ta på.

Karin Wikström är mamma till en av killarna i gruppen och vi passar på att fråga om hennes upplevelse av programmet.
– Jag kan verkligen intyga att programmet ger resultat. Det innebär att de är mer hjälpsam hemma med vardagssysslor, är mer lyhörd och inte tar allt för givet. Det mest påtagliga resultatet rent sportsligt upplevde jag nog i finalen i sommarens stora cup (Dukes Tourney) där Täby Flyers mötte Stockholm Mean Machines och historiens mest ojämna final spåddes. Man räknade iskallt med att Täby Flyers skulle bli överkörda av ett starkt och mycket duktigt Mean Machines, som hade dubbla antalet spelare – de hade dominerat serien.

– Visst, vi förlorade matchen då endast någon sekund återstod, men innan dess höll vi emot och matchen blev en riktig nagelbitare. Jag vill påstå att den matchen skulle sluta med helt andra siffror om det inte varit för Character Development Program som hjälpt spelarna att utveckla tillit, respekt och förståelse – det fungerar alltså i matchsammanhang också.

Vi passar på att fråga Sebastian om #metoo och #timeout kampanjen.
– Till att börja med tycker jag att # metoo-kampanjen varit ofantligt kraftfull och att samtliga som deltagit i den varit både modiga och starka. Kampanjen belyser en rad viktiga utmaningar, inte minst i termer av vad det innebär att vara ung man i dagens samhälle. Mer specifikt pekar den med all tydlighet på att det finns en missuppfattning om vad det innebär att vara man och att vårt mansideal är ganska snedvridet. Män tar sig friheter som är både stötande och kränkande.

Viktig roll som ledare
– Vi som ledare för just pojkar och unga män har en ofantligt viktig roll att spela här. Att vi är förebilder att ta efter, i stort som smått, är absolut centralt. Hur vi agerar kommer andra att titta på och ta efter! Jag är övertygad om att idrottsledare överallt i vårt land inser detta och tillsammans kan vi driva en positiv utveckling.

– Därtill behöver vi ge våra ungdomar utrymme att diskutera sådant som annars inte pratas om i kompisgruppen, t.ex. vad man lägger in i ordet ”man” och ”manlighet”, liksom vad som försiggår bakom ”masken” som man stundtals gömmer sig bakom. Jag upplever att många bortser ifrån denna diskussion för att ”det inte hör till idrott”, men jag vill hävda den direkta motsatsen!

Sebastian säger att han att bara det faktum att de som ledare, och i vissa fall förebilder, tar upp frågan kring kärlek och mansideal, visar att frågan är viktig för dem och därmed blir viktig för deras  spelare. En av deras mest kraftfulla diskussioner baserade sig på videon ”Kära pappa”, av den norska hjälporganisationen Care, som tar upp vardagen för tjejer och kvinnor i vårt samhälle. Spelare och ledare diskuterade sedan huruvida verkligheten såg ut så, samt (och framförallt) vilket ansvar de har att motverka detta. Det blev en öppen och bra diskussion, med flertalet kanske bistra slutsatser.

NI ligger just nu i framkant när gäller att få unga män att bära jämställhetsfrågan. Har ungdomarna reflekterat om det?

– Ja och nej. Ja i termer av att våra spelare verkligen inser vikten av att behandla samtliga människor med respekt och genuin omtanke. Nej på så sätt att vi inte ”ramar in det” som jämställdhet utan snarare som respekt, omtanke och kärlek.

– I det större perspektivet tror jag absolut att våra spelare inser att dessa ”förmågor” som de får lära sig är applicerbara på långt fler områden än bara fotbollsplanen. De blir bättre söner, bättre elever och i slutändan bättre människor – eller det är i alla fall det som vi vill tro och hoppas.

Sebastian vill gärna sprida programmet till andra och ställer gärna upp och svarar på frågor och funderingar. Att börja är det viktigaste, vilken ända är däremot oviktigt. Bara att inleda diskussionen är ett stort steg framåt. Inför det första möte var både Sebastian och Adrian skräckslagna. De hade ingen aning om hur spelarna skulle reagera när de tog upp ämnet ”gemenskap”, men det visade sig att ungdomarna inte ville något hellre än att diskutera just frågor som dessa.

----

Här hittar du mer info om Täby Flyers

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss