Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Volleybollen öppnade nya dörrar för Emelie

09 APR 2019 10:59
När Emelie kom till Sverige var hon ganska blyg, hon kunde inte språket och vågade inte riktigt ta kontakt med någon. Genom idrotten hittade hon gemenskap, nya vänner och vägen till att lära sig svenska.
  • Skapad: 09 APR 2019 10:59

När Emelie kom till Sverige var hon ganska blyg, hon kunde inte språket och vågade inte riktigt ta kontakt med någon. När hon började skolan lärde hon känna några kompisar som spelade volleyboll och de frågade henne om hon ville prova träna med dem. Det var bara början, sedan dess har Emelie testat volleyboll, fotboll, handboll, skidor, badminton och dans. Dansen gillar Emelie mest och hon har varit dansinstruktör för barn och ungdomar.

Genom idrotten har jag lära känna nya vänner, blivit mindre blyg och jag har tränat upp min personlighet och självkänsla så att jag är mer beslutsam än tidigare. Idrotten har varit ett viktigt hjälpmedel för mig då jag skulle lära mig svenska berättar Emelie. För mig har idrott en stor betydelse, man kan säga att det är som en kompis, den får mig att må bättre om jag känner mig på dåligt humör.

Emelie berättar att regler och instruktioner var en utmaning i början.

Det svåraste med att delta i en ny idrott var exempelvis när jag började med volleyboll och jag inte kunde reglerna eller tekniken, men så länge man gör något som man tycker om, kan man träna mer på det och bli bättre. Så länge man har viljan att lära sig går det lättare. Jag kände mig ofta blyg då jag kom som ny utländsk tjej till en träning, säger Emelie.

Många idrottsföreningar har svårt att locka nyanlända tjejer till idrotten och det kan för vissa vara ovant att träna i mixade grupper, med både pojkar och flickor. Det finns många utländska tjejer som tycker att det svårt att våga delta idrott, även om de skulle vilja. Inom de flesta idrotter finns det ju tjejlag om man inte vågar träna med killar ger Emelie som tips.

Men inom idrotten är det inte skillnad mellan tjej och kille. Alla tränar tillsammans och man samarbetar inom laget och då tränar man samtidigt på att kunna kommunicera med sina lagkamrater, vilket både stärker språket och gemenskapen. Jag tyckte att det var svårt när jag skulle börja träna i ett blandat lag, med både tjejer och killar, men när jag prövat ett tag insåg jag att det inte spelar så stor roll vilka man tränar med, säger Emelie.

Emelie berättar att det bästa med idrotten är känslan när man tränar och man vet att alla som är där har samma intresse som dig. Att det blir lättare att få nya vänner eftersom man har någonting gemensamt att prata om. 

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss