Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västernorrland. Vårt uppdrag är att företräda, stödja och leda idrottsrörelsen i distriktet i gemensamma frågor.
Vår värdegrund är: rätten att vara med, kompetens, trovärdighet och engagemang.

Nya rör gör Öbacka SportCenter smartare

2018-05-23 13:54

Nu blir kostnaderna lägre hos Öbacka SportCenter och för dess föreningar i samband med att man kom med i "Energismarta idrottsanläggningar". Mindre kostnader och mer tid och i detta fall även pengar att lägga på idrotten.
  • Skapad: 23 MAJ 2018 13:54

Öbacka SC som drivs i bolagsform av två idrottsföreningar i Härnösand, VåRö Tennisklubb och Härnösands Badmintonklubb, är en anläggning med två tennishallar och två sporthallar.

Man har sedan en tid dragit in fjärrvärme men trots detta låg man på en elförbrukning runt 240.000kwh/år där den helt dominerande delen är belysning. När man kom med i projektet ”Energismarta idrottsanläggningar” gjordes det en analys av energiförbrukningen och man insåg snart att den största besparingspotentialen låg på belysningssidan. I ett kommande projekt kommer man också att göra vissa justeringar av ventilation/luftflöden samt tilläggsisolera en mindre del av byggnaden.

Då belysningen i huvudsak består av lysrör (T8-rör) väcktes frågan om det fanns lysrör av LED-typ samt om dessa kunde monteras i befintliga armaturer. Svaret på båda frågorna var ja! Tekniskt är det möjligt att bara ersätta lysrören med lysrör av LED-typ men det skulle innebära att styrdon/drosslar av ett eller annat slag dels skulle fortsätta dra el, dels förmodligen behöva ersättas med jämna mellanrum vilket skulle göra att underhållskostnaderna inte skulle minska särskilt mycket. Istället kopplar man förbi styrdonen och märker om armaturen, tar ca:10min/armatur och kräver behörig elektriker, men gör att belysningen i princip blir underhållsfri under ett stort antal år.

Om man räknar med ett pris på ca: 300kr/lysrör samt arbetskostnad för bytet inklusive hyra av skylift kommer det ändå att vara en bra affär för både klubbens ekonomi och miljön. En grov kalkyl visas nedan. Beräknad livslängd på lysrören är 14 år vid användning 24tim/dygn. Man har 7 års full garanti. Det bör alltså inte vara orimligt att i alla fall slå ut kostnaderna på 10 år. 

Kostnad:
700 st lysrör á 300kr                        210.000  kr
Elektriker inkl hyra skylift               110.000  kr
Sa                                                       330.000  kr
Årskostnad i 10 år                              33.000  kr

Kostnadsminskning per år.

Då de nya lysrören dels har lägre elförbrukning, dels ger mer ljus vilket gjort att man kan minska antalet lysrör, kommer elförbrukningen att lågt räknat minska med 55%. Vi beräknar även elkostnaden lågt och sätter den till 1kr per kwh. Sedan tillkommer besparing i underhåll samt minskade fasta kostnader för elabonnemang då man kan säkra ner hela anläggningen.

55% av 200.000kwh                         110.000 kr
Minskat underhåll                               50.000 kr
Minskad fast elabonnemang                7.000 kr
Sa                                                        167.000 kr        

I detta fall minskar man alltså sin årliga kostnad med 134.000 kr varje år i tio år. Man kan också tänka så att man betalt hela investeringen på 1 år och 10 månader (avskrivningstiden). Då man ofta som förening kan söka bidrag för denna typ av åtgärder kan kalkylen bli ännu bättre. I just detta fall fick föreningen 105.000 kr i bidrag via idrottslyftet. Det ger en nettokostnad på 200.000 kr och en avskrivningstid på ett år och tre månader.

Skribent: Sven Eklund
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västernorrlands Idrottsförbund
Nordichallen, Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss