Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västernorrland. Vårt uppdrag är att företräda, stödja och leda idrottsrörelsen i distriktet i gemensamma frågor.
Vår värdegrund är: rätten att vara med, kompetens, trovärdighet och engagemang.

Avfuktare

2018-05-23 13:57

Idrottsanläggningar med aktivitetsytor inomhus med eller utan uppvärmning kan ibland ha problem med fukt. Det gäller nästan alltid ishallar och ridhus men även sporthallar utan uppvärmning för fotboll, tennis osv behöver få ut fukt från inomhusmiljön på ett eller annat sätt. Om man inte har en metod för avfuktning så får man i första skedet problem med att det t.ex. droppar vatten från tak och väggar men det allvarligaste är ju att det snart kan uppstå mögel, rost och andra skador på byggnaden, vilka skador som uppstår beror i första hand på det material som anläggningen är byggd av.
  • Skapad: 23 MAJ 2018 13:57

Det vanligaste sättet att få bort fukten är att installera en avfuktare. 
En annan metod som används i t.ex. vissa uppvärmda ridhus är att ventilera bort fukten.

När vi i projektet besökt olika anläggningar stöter vi ofta på avfuktningsaggregat som ingen har justerat eller kontrollerat på väldigt länge. Föreningen vet att den måste vara påslagen om det inte ska uppstå fuktproblem men har ingen kunskap om HUR den ska var inställd. Det innebär att den kan vara inställd så att den går näst intill kontinuerligt oavsett om det för tillfället behövs eller inte. Den kan t.ex. vara inställd så att den suger in uteluft för att avfukta den och på så sätt avfuktar inte bara anläggningen utan också omgivningen vilket självklart är i princip omöjligt.

Vi har sett elförbrukningar som genom denna ”feljustering” ligger mellan tjugo och hundratusen kronor om året över det som i verkligheten behövs.

Vi rekommenderar starkt alla som har anläggningar av denna typ att kontakta t.ex. den kommunala energi- och klimatrådgivaren eller annan person som är kunnig på området för att göra en översyn av anläggningen.

 

Skribent: Sven Eklund
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västernorrlands Idrottsförbund
Nordichallen, Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss