Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västernorrland. Vårt uppdrag är att företräda, stödja och leda idrottsrörelsen i distriktet i gemensamma frågor.
Vår värdegrund är: rätten att vara med, kompetens, trovärdighet och engagemang.

Kylskåp

2018-05-23 14:53

Många föreningar har ”drickakylar” som man ”fått” eller lånar av Coca-cola, Pripps, Zeunerts eller annan fabrikant. Vad man normalt inte tänker på är att dessa ofta är begagnade kylar som man från andra organisationer/företag inte längre vill ha....
  • Skapad: 23 MAJ 2018 14:53

Föreningen med sämre ekonomiska förutsättningar gläds dock åt generositeten när man får, alternativt får köpa ”billigt”, ett kylskåp till sitt klubbhus. Att man ställer ut en ”reklampelare” utan att få betalt för dem ser man inte som ett problem eftersom den var billig eller gratis.

Det största problemet är dock att det inte alls är gratis eller ens billigt. En ny modern drickakyl med glasdörr drar från 750 kWh/år och uppåt. Utan dörr (öppna kylar) har naturligtvis högre förbrukning och de äldre (ofta begagnade) kylar med dörr som man ser i var och varannan förening drar ofta mellan 1000 och 2000 kwh/år.

Ett modernt kylskåp i fullstorlek (höjd ca 185cm) drar ca 110-120 kWh/år. Det gör att man vanligen sparar minst ca 1000 kWh/år om man installerar nytt modernt kylskåp. Detta kan köpas nytt från ca 4-5.000 kr och är fullt betalt samtidigt som man gör en insats för miljön inom några år. Lägger man på ett par tusen finns kylskåp som drar bara 75 kWh/år!

Skribent: Sven Eklund
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västernorrlands Idrottsförbund
Nordichallen, Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss