Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västernorrland. Vårt uppdrag är att företräda, stödja och leda idrottsrörelsen i distriktet i gemensamma frågor.
Vår värdegrund är: rätten att vara med, kompetens, trovärdighet och engagemang.

LEDlampor elljusspår

2018-05-23 14:51

Idag står många kommuner, föreningar eller andra ägare av elljusspår inför det faktum att den befintliga belysningen behöver bytas ut. Den vanligaste lampan som under åren använts för denna typ av belysning har varit av kvicksilvertyp och finns av miljöskäl inte längre att köpa. Inom en inte alltför avlägsen framtid blir den troligen helt förbjuden att använda.
  • Skapad: 23 MAJ 2018 14:51

Vad gör man i detta läge? Det första man måste besluta sig för är ju om elljusspåret ska finnas kvar. Är svaret på den frågan ja så behöver man hitta alternativa lampor och/eller armaturer. Idag är det nog helt klart att LED-belysning är det näst intill enda alternativet. LED-tekniken ger ju samma ljus med betydligt mindre effekt så det ger både minskad miljöpåverkan och minskade driftskostnader.

Är spåret mycket använt och har många brinntimmar kommer den högre inköpskostnaden att vägas upp av de minskade driftkostnaderna men om spåret inte används så ofta, vanligt i föreningsägda spår på landsbygden, kommer investeringskostnaden för ett armaturbyte inte att återbetala sig på väldigt många år.

I det fallet finns alternativet att bara byta själva lampan och dessutom göra det i etapper vartefter de gamla lamporna går sönder. En kvicksilverlampa med E27-fattning som sitter i de vanligaste armaturerna till elljusspår är ofta på 125 W. Armaturen har en drossel för att lampan ska tända och lysa bra och denna drar ca: 10-20 W. Det gör att varje ljuspunkt i snitt drar ca 140W. Om man istället skruvar i en modern LED-lampa på 27W får man jämförbart ljus och drosseln har ingen praktiskt funktion varför den inte heller drar en endaste Watt. I längden kan det givetvis uppstå andra fel i armaturen som gör att man behöver koppla bort drosslar, byta ut hela armaturen etc. men fördelen med denna metod är att man kan byta ut några lampor i taget och på det sättet klara investeringen.

En LED-lampa av den typ som ovan nämnts kan man idag köpa för ca: 500kr och då kommer den troligen att överleva både armaturer och stolpar då den beräknade livslängden brukar ligga runt 50.000 timmar.

 

När man har bytt till LED-belysning kan man eventuellt minska effekten på sitt elabonnemang vilket ger lägre årskostnad. Helt klart minskar också behovet av underhåll, något som också ger minskade kostnader eller i de fall det görs av ideella krafter mer tid till verksamheten.

Räkneexempel

Elljusspår med 100 lampor á 140 W (inkl drossel)  
Totalt 14 kW per timme

Byte till LED, 100 lampor á 27 W     Totalt 2,7 kW per timme

Vinsten om elen kostar 1 kr/kwh blir alltså 11,30kr/timme

Om belysningen är tänd 4 timmar 5 kvällar i veckan blir vinsten ca 1.000kr i månaden.

Effektminskningen blir närmare 80 % vilket i ovanstående exempel ger att behovet av ström minskar från drygt 20 A till knappt 4 A, (vid 3-fas installation och att lamporna är jämt fördelade på varje fas). 

I den färdiga kalkylen måste man också räkna med kostnaden för en ”vanlig” lampa, ta hänsyn till den längre livslängden samt se på ovan nämnda kostnader för underhåll och elabonnemang. Det gör att man på detta sätt faktiskt kan komma fram till att den vid första anblicken ganska dyra LED-lampan trots allt blir lönsam. Att den sedan är mycket bättre för miljön blir ju bara en bonus.

Skribent: Sven Eklund
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västernorrlands Idrottsförbund
Nordichallen, Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss