Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västernorrland. Vårt uppdrag är att företräda, stödja och leda idrottsrörelsen i distriktet i gemensamma frågor.
Vår värdegrund är: rätten att vara med, kompetens, trovärdighet och engagemang.

Idrotten en regional tillväxtfaktor

  • Uppdaterad: 15 NOV 2016 18:21

Idrotten en regional tillväxtfaktor

Idrottstävlingar och evenemang är en del av idrottens kärna och livsnerv. Evenemang ger stolthet och sammanhållning. Det bidrar också till arbetstillfällen, tillväxt, ökad turismexport och marknadsföring av arrangörsorten och regionen.

I Västernorrland har vi kommunerna, destinationerna Höga Kusten och Sundsvall samt Landstinget som arbetar med frågan. Det som saknas i vissa fall är ett tätare samarbete med idrotten och en samordning för hela länet.

För att vi ska lyckas nationellt är det viktigt att Västernorrland och andra aktörer på regional och lokal nivå gör satsningar på den växande näringen som idrottsevenemang och idrottsevent utgör. Det är viktigt att evenemangen kommer kommunens eller regionens invånare till nytta. Varje kommun bör identifiera vilka idrotter och typer av evenemang som är lämpliga för dem att vara med och utveckla i samverkan med det lokala föreningslivet. Men det viktigaste av allt är att det skapas en ”stödjande miljö” för de ideella krafterna som arrangörer så att idrottsevenemangen lokalt och regionalt kan växla upp och bli en än större tillväxtfaktor.

Det arrangeras tusentals idrottstävlingar och event årligen runt om i Sverige och en klar majoritet av dessa skapar turismekonomiska effekter. Tävlande, anhöriga, publik, ledare och media passerar kommungränsen för att under en dag eller en hel veckas ungdomsturnering leva, bo, äta och handla i arrangörskommunen.

I Västernorrland arrangeras en mängd evenemang, både stora och lite mindre, under ett år. SM-veckorna i Sundsvall, kommande O-ringen i Örnsköldsvik 2018, Junsele lägret, Drakcupen i Sundsvall, Mid Nordic Cup i Timrå med hela 282 lag, med flera. Dessa evenemang tillför näringen ett mycket stort antal miljoner! Detta hade inte varit möjligt utan de 19000 ideella ledarna i Västernorrland vars ideella insatser värderas till ca 700 miljoner kronor per år!

Riksidrottsförbundet har tillsammans med besöksnäringen tagit fram en nationell strategi för fler internationella idrottsevenemang till Sverige. Alla inblandade parter ska vinna på evenemangen, de ska vara hållbara ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Den gemensamma strategin är idag synkroniserat med besöksnäringens långsiktiga strategiska arbete. Sedan 2015 finns också staten representerad i den samordningsgrupp som i dag finns för arbetet med internationella idrottsevenemang. Det behövs satsningar på idrottsevenemang och idrottsevent. Idrotten gör Sverige 

Björn Eriksson

Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Ulf Näslund

Ordförande Västernorrlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

 

Skribent: John Nilsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västernorrlands Idrottsförbund
Nordichallen, Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss