Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västernorrland. Vårt uppdrag är att företräda, stödja och leda idrottsrörelsen i distriktet i gemensamma frågor.
Vår värdegrund är: rätten att vara med, kompetens, trovärdighet och engagemang.

Ledargänget, Mohammad Deria, Meriem Bedjaoui, Sarah Bedjaoui, Jasmine Hussein och Bäckis.

Här är alla Messi när de kommer

2016-01-18 21:19

Landgrenshallen i Härnösand en mörk tisdag. Kallt och burrigt ute, full fart inne. Ett 20-tal ungdomar spelar fotboll. Ledarna Sarah Bedjaoui, Mohammad Deria och Jasmine Hussein står vid sidan och har full koll på matchen. På läktaren sitter Jan-Olof Bäckström, eller Bäckis som han kallas och Meriem Bedjaoui. De är navet i kugghjulet som driver Integration via fotbollsaktiviteter.
 • Skapad: 18 JAN 2016 21:19

– Drivkraften, det är dom här, säger Bäckis och tittar ut över planen på ett 20-tal fotbollsspelare. Och kärleken till fotbollen. Att få göra ett gäng glada.

– Alla är Messi när de kommer hit, säger han och skrattar. Alla är välkomna. Tjejer, killar, de med uppehållstillstånd och de utan. Ensamkommande barn, killar och tjejer som bott i Sverige hela sitt liv, unga eller äldre, alla helt enkelt.

Integration via fotbollsaktiviteter startade redan 2012. Det är föreningarna Älandsbro AIK och Härnösands FF som står bakom projektet. Det handlar om integration med fotboll som grund.

Runt ett 50-tal ungdomar är med i Idrottsgruppens aktiviteter.

Meriem har varit med från starten

– Jag kommer från en sportfamilj och tyckte att det lät skoj när Bäckis berättade om projektet. Jag började tidigt som ledare i både basket och judo. Fyra dagar i veckan arrangerar vi aktiviteter för alla som vill, oavsett ålder och nationalitet. I början var det bara fotboll, nu finns volleyboll och tennis också på programmet. Vi har också provat bowling och golf. Vi skulle kunna starta fler grupper om vi bara hade halltider, säger Meriem.

– Men ledare då, invänder jag. Har ni ledare så att det räcker? Det brukar ju annars vara ett problem?

– Det är inte ett problem för oss. Vi hittar ledare, säger Bäckis självsäkert.

Den som lyssnar på Meriem och tittar ut över planen på Sarah, Mohammed och Jasmine har ingen anledning att tvivla på det Bäckis säger. Han verkar ha en fantastisk förmåga att hitta och utveckla duktiga ledare. Uppsökande verksamhet och utbildning tycks framgångsnyckeln och så klart, god människokännedom.

Mohammed, Meriem, Sarah, Jasmine och Bäckis.

Alla ledare får en stabil plattform

Alla ledare i projektet går utbildningen Plattformen.
– Det är en suverän ledarskapsutbildning. Jag har gått de flesta av fotbollens tränarutbildningar, men skulle vilja rekommendera alla att gå Plattformen, säger Bäckis.

Inom projektet har drygt 30 ungdomar gått Plattformen. Nu senast i oktober.
– Som ledare hos oss får lära sig att stå inför grupp, de får utbildning och kan dessutom tjäna en liten slant. Det är bra både för dem själva, för oss och så klart för alla som får möjlighet att vara med i de här aktiviteterna, säger Bäckis.
– Visst kan vissa killar tycka att det är kontroversiellt att det är unga tjejer som leder aktiviteten, är domare vid matcher och bestämmer. Vid en träning hettade det till då ett par killar opponerade sig mot Sarah och Jasmines beslut. Jag var på väg in för att stötta upp dem, men de löste det på ett fantastiskt bra sätt, säger Bäckis.

I oktober 2015 gick ledare från Idrottgruppen utbildningen Plattformen.

Vi är noga med regler och reglerna gäller alla

– Vi är noga med att hålla vissa regler och ramar, säger Meriem. Vi har våra träningstider och alla som vill vara med ska komma i tid och alla ska ha träningskläder på dig. Här på tärningen försöker vi också att prata svenska. Det är lika för alla. Går inte det är det kroppsspråket som gäller. Det fungerar bra. Idrottens språk är oftast universellt.

Hur når ni ut med information om att aktiviteterna finns?

Vi har besökt alla boenden i Härnösand och har tät kontakt med dem. Vi besöker också Härnösands gymnasium med jämna mellanrum och har mycket god hjälp av Lotta Gomez som jobbar där, säger Meriem.

Det projektstöd föreningen har fått använder de till material, projektledning, instruktörer, utbildning och hallhyror.

Några av de som varit med i Idrottsgruppen spelar nu fotboll i seriesystem med exempelvis Härnösand s FF och BIK Sportklubb. Föreningen har utsett en föreningslots som hjälper de ungdomar som vill vidare till andra föreningar.
– Lotsen tar kontakt med föreningen och hjälper spelaren in, säger Meriem.

Blir det mål kan det ta 10 minuter att få igång spelet igen

Många av de som är med i Idrottsgruppen vill spela turneringar och matcher. Och det ska vara ett pris. Meriem, Bäckis och de andra ledarna ordnade därför Julcupen, under jullovet.

– Det andra gången vi anordnar den, säger Meriem. I år var det fler anmälda än tidigare. Det var ungefär 80 ungdomar mellan 15-20 år. Totalt 12 lag, varav sex av dem var boenden, de resterande lagen var blandade ungdomar både svenskar och invandrare. Det var en stor publik dels ungdomarna från olika boenden och deras kompisar. En festligdag med många matcher och mål.

– Glädjen är enorm. Blir det mål kan det ta 10 minuter att få igång spelet igen. Vi är jätte stolta över Julcupen och önskar att vi kan erbjuda ungdomarna mer av framöver, säger Bäckis.

Ett gäng från Idrottsgruppen har också varit med i Härnö beachfotbollscup.
– Vi gick faktiskt till semifinal i år, men där förlorade vi. Turneringen var under ramadan och spelarnas krafter tog helt enkelt slut, säger Meriem.

Idrott när den är som bäst

Jag lämnar Landgrenhallen med ett leende på läpparna. Verksamheter som den här känns bra i magen. Är viktiga och fyller livet med glädje, för alla inblandade. Idrott när den är som bäst liksom. Dagen efter besöket ringer Bäckis upp mig. Han är mån om att ett par personer som betytt mycket för projektet ska lyftas fram i artikeln.
– Det är många som har gjort bra saker och givit ett fint stöd för att det här ska fungera, säger Bäckis. Lyft gärna fram Samhällsförvaltningen på Härnösands kommun, Härnösands gymnasium med Lotta Gomez i spetsen, Göran Dahlberg på Härnösands FF och Mats Hamberg på Västernorrlands Idrottsförbund.

Åtta tips till  föreningar som vill arbeta med mångfaldssatsningar

Meriem och Bäckis bjuder på åtta tips till andra föreingar som vill arbeta med mångfaldssatsningar.

 • Se till att få rätt ledare. Personer som passar för uppgiften.
 • Jobba stenhårt
 • Gör en plan innan ni börjar.
 • Besök boenden och ha en kontinuerlig och tät kontakt med dem.
 • Besök skolor.
 • Hitta några nyckelpersoner och ha täta kontakter med dem.
 • Se till att ha en idrottsförening i botten. En förening ger bra stöd till ett mångfaldsprojekt.
 • Ha aktiviteter på loven också. Nästan alla som kommer till den här typen av aktiviteter har inget särskilt att göra på loven. De reser inte bort eller får besök. De vill gärna ha något roligt att göra på lovet också.
Skribent: Karin Sundquist
Epost: This is a mailto link

Åtta tips till föreningar som vill arbeta med mångfaldssatsningar

 • Se till att få rätt ledare. Personer som passar för uppgiften.
 • Jobba stenhårt
 • Gör en plan innan ni börjar.
 • Besök boenden och ha en kontinuerlig och tät kontakt med dem.
 • Besök skolor.
 • Hitta några nyckelpersoner och ha täta kontakter med dem.
 • Se till att ha en idrottsförening i botten. En förening ger bra stöd till ett mångfaldsprojekt.
 • Ha aktiviteter på loven också. Nästan alla som kommer till den här typen av aktiviteter har inget särskilt att göra på loven. De reser inte bort eller får besök. De vill gärna ha något roligt att göra på lovet också.

Tipsen kommer från Meriem och Bäckis.

Postadress:Västernorrlands Idrottsförbund
Nordichallen, Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss